SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Végzetes Kapcsolatok (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Molnár Edina [cikkei] - 2011-04-05
Minden ötödik nőt bántalmaz a férje vagy az élettársa és ez Magyarországon mintegy félmillió nőt érint ma. Rettenetes számok ezek, még kimondani is rémisztő nemhogy megélni. Mindenesetre fontos tudnunk néhány dolgot.
Végzetes Kapcsolatok (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

eroszakIgaz, hogy a bántalmazást többnyire férfiak követik el, de a nők is részt vállalnak ebből a szörnyűségből. Sokan nem is tudják, hogy a családon belüli erőszak alatt nem csak a fizikai bántalmazást értjük, mint a verést, szexuális zaklatást, hanem számos más módját is. Ilyen a lelki terrorizálás, fenyegetés és különböző szóbeli bántalmazások. Sok nőt úgy tart kordában a férje, hogy minden nap elmondja neki mennyire értéktelen, kövér és kinek kellene egy ilyen nő, tehát maradjon csak mellette. Ezektől a nőktől

Igaz, hogy a bántalmazást többnyire férfiak követik el, de a nők is részt vállalnak ebből a szörnyűségből. Sokan nem is tudják, hogy a családon belüli erőszak alatt nem csak a fizikai bántalmazást értjük, mint a verést, szexuális zaklatást, hanem számos más módját is. Ilyen a lelki terrorizálás, fenyegetés és különböző szóbeli bántalmazások. Sok nőt úgy tart kordában a férje, hogy minden nap elmondja neki mennyire értéktelen, kövér és kinek kellene egy ilyen nő, tehát maradjon csak mellette. Ezektől a nőktől elvették az önbizalmukat és az életszeretetüket. Meg kell említenünk egy nagyon fontos dolgot. A családon belüli erőszak elszenvedői sajnos nem csak a felnőttek világában léteznek, hanem a gyerekek is átélik ezeket. A bántalmazott gyerekek számát csak becsülni tudják. Hazánkban többszázezer olyan gyerek él, aki hozzátartozó által elkövetett testi, lelki vagy szexuális erőszak áldozata. Bántalmazott gyereknek minősül az a gyerek is, akit szülei nem vernek, de azzal a tudattal nő fel, hogy apja veri az anyját, illetve az anyja veri az apját. A bántalmazott nők átlagosan nyolc alkalommal kérik a rendőrség segítségét. (A leggyakrabban hiába, mivel a rendőrség "családi ügyekre" való hivatkozással nem megy ki a helyszínre.)Szerencsére létezik másféle segítség is, a Nane (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) az ilyen esetekben nyújt lelki támogatást. Minden nap este hat órától tíz óráig ügyeletet tartanak, ahol képzett önkéntesek fogadják a hívásokat, ezek a hívások díjmenetesek. Amiben a NANE valóban segíteni tud, az a meghallgatás és az ítéletmentes megértés, valamint a családon belüli erőszak társadalmi jelenségéről szóló ismertetek terjesztése akár publikációk, akár képzések vagy kampányok formájában.



Azt hiszem abban mindannyian egyetértünk, hogy az állam részéről kellene törvényt módosítani. Ez lenne a legnagyobb segítség a Nane és hozzá hasonló szervezeteknek, egyesületeknek. Ne akkor történjen rendőri intézkedés, amikor már megtörtént a baj, és még valami: merjünk segítséget kérni, ez az első lépés a boldog, nyugodt, szeretetteljes élet felé!

Dyna

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja