A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anyós és meny - avagy megfelelés ezen a téren is (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Jéga Csilla [cikkei] - 2011-05-02
Mi jut eszünkbe egy anyósról? Kinek csöppségeink körül pattogó, labdaként ugráló kedves személyiség, míg másoknak vegyes érzelmeket jelent -e szó. Hallunk olyanról aki "báránybőrbe bújt farkas", netán "hálóját háttérben szövögető anyapók".
Anyós és meny - avagy megfelelés ezen a téren is (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Egy bizonyos, a mindennapokban rengeteg stressz ér bennünket, számos konfliktus tűzdeli meg a viszonyainkat. E rohanó világunkban nehéz egy nőnek, egy anyának megfelelni számos szerepben egyszerre.

Egy nő szerető feleség, gyermekeit rajongással szerető anya, munkahelyén maximálisan megfelelni vágyó gépezet, otthonában rendszerető háziasszony, barátnőivel türelmes, megértő lelki társ. Nem utolsó sorban ő is valakinek a gyermeke, szüleivel jó kapcsolatot ápol, mindezek mellett igyekszik kedvesen megfelelni az anyósának , apósának is.
 
Mindenkinek megfelelni lehetetlennek tűnő feladat. Reggeltől kezdve stressz helyzetek halmaza zúdul rá: gyors reggeli csomagolás, gyerekekkel sietve indulás, munkahelyre beérni, óvodában, iskolában szülőként helyt állni, délután gyerekekkel tanulni, vacsorát főzni, házimunkát elvégezni, férjet várni. Nem könnyíti meg a helyzetét sokszor a már amúgy is fáradt, vagy lelkileg nemigen toppon lévő feleségnek egy esetleges konfliktus férje édesanyjával, vagy édesapjával. A mindennapok kis harcait vívják egymással, hol kisebb szócsatákban, hol mindkét fél magában őrlődve, sérelmeit gyűjtögetve.
 
Hasonló kérdések merülnek fel:
Merjem –e szóvá tenni?
Melyikünknek van igaza?
Mit tegyek, hogy elismerjen végre?
 
Nehéz egyet érteni bizonyos kérdésekben, főleg a háztartás és gyermeknevelés terén. Számos helyzet konfliktus forrásává válhat.
 
Mivel mindenki más-más egyéniség, másfajta neveltetéssel, különböző családi háttérrel, nehéz elfogadni a másik érveit. A szüleink idejében és az ő szüleik idejében több generáció élt együtt, a fiatal anyák gyerekeit sokszor az idősek gondozták. Ők vigyáztak rájuk, ezért természetesnek tűnhet, hogy ezt várják el a most gyermeket szülő fiatal anyáktól is. Sok nő nem érti, hogy anyósaik miért kezelik őket gyerekként, vagy miért nem bíznak abban, hogy egyedül is tökéletesen el tudják látni anyai feladataikat. Sokszor a konfliktus a házasság után, vagy az unokák érkezésével bontakozik ki.
 
Mindkét félnek fontos a tolerancia. Az anyósoknak fontos megérteni, hogy a fiatal generáció szeretne önálló kis családként élni, önálló döntéseket hozni, és megtanulni a fiukat elengedni. A fiatal pár szívesen veszi, ha érzik, hogy teret enged számukra, ha elfogadja az életritmusukat, ha nem szól bele a döntéseikbe, valamint elismeri, hogy az unokákért nem ő, hanem kizárólag a szülők tartoznak felelőséggel. Így a gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésekben is rugalmas, halad a korral. Tudatja, hogy bármiben számíthatnak rá, de ezt csak akkor teszi ha felkérik rá.
 
Ha sikerül kapcsolatukat megfelelően kialakítani és mindezt megőrizni, már sokat tettek egymás elfogadása, elismerése iránt.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja