A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kire bízzák gyermeküket a dolgozó nők?

Verzár Éva - 2009-02-13
A recesszióban minden bizonnyal több anya kényszerül munkát vállalni. Nem mindegy azonban, hogy a gyermeket óvoda, vagy nagyszülő gondjaira bízzuk. Egy brit kutatás szerint nehezebben jönnek ki kortársaikkal, de a számokat és betűket is kevésbé ismerik azok kisgyerekek, akikre otthon vigyáznak.

Kire bízzák gyermeküket a dolgozó nők?

A recesszióban minden bizonnyal több anya kényszerül munkát vállalni - az utóbbi három évtizedben a dolgozó anyukák aránya 51-ről 64 százalékra nőtt -, így több gyerek kerülhet napközben a nagyszülőkhöz, hiszen sok család nem tudja kifizetni a bölcsődei vagy óvodai költségeket.

A University of London munkatársai 4800 olyan gyerek esetét vizsgálták meg, akinek anyja a szülés után kilenc hónappal dolgozni kezdett. A kicsik 35 százalékát a nagyszülőkre bízták, 23 százalékuk bölcsődébe került, míg 17 százalékukhoz felvigyázót hívott a család.

Amikor a kutatók a gyerekek harmadik születésnapja után kikérdezték az anyukákat, kiderült, hogy azok a kicsik - különösen a fiúk -, akikre a nagyszülők vigyáztak, sokkal nehezebben jönnek ki a kortársaikkal. Ezek a gyerekek a betűket, számokat, alakokat, méreteket és színeket is kevésbé ismerték.

A szakértők szerint ennek az lehet az oka, hogy az intézményekben strukturált és összetett feladatokat kapnak a gyerekek, akikkel képzett munkaerő foglalkozik. A nagyszülőknél nevelkedett kicsiknek ugyanakkor nagyobb a szókincsük.A jelentés készítői szerint a nagyszülőket tréningeken készíthetnék fel, így formálisan is unokáik gondozóivá válhatnának. Most Nagy-Britanniában csak ahhoz kapnak támogatást, ha regisztrált felvigyázók lesznek, de nem csak a saját családjuk csemetéit, hanem más gyerekeket is nevelnek.

Richard House, a téma szakértője ugyanakkor úgy véli: minden olyan kutatási eredményt meg kell kérdőjelezni, amely szerint az intézményes gyermekgondozás jobb, mint az, ha a gyerekek a családjuk körében nevelkednek.


Forrás: HR Portal

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja