SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szakács-szótár S-Zs-ig

Németh Ági [cikkei] - 2006-08-30
Tudod, hogy mit jelent a savarin, sodó, spatula, sraffozás, szegy, szilvareszt, stek, tarkedli, turnírozni, toast, truffli?

Egy sütemény vagy étel elkészítésekor, amikor kezünkbe vesszük a receptet, néha szembesülünk azzal, - akár kezdő, akár gyakorló háziasszonyok vagyunk -, hogy olyan kifejezéssel találkozunk, melynek nem tudjuk a jelentését. Ilyen például a savarin, sodó, spatula, sraffozás, szegy, szilvareszt, stek, tarkedli, turnírozni, toast, truffli, vetrece, és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat. Ha nem tudjuk, mit is jelentenek ezek az egyes szavak, nehéz elkészíteni receptek alapján a süteményt vagy az ételt. Elérkeztünk a szakács-szótár utolsó részéhez, és remélem az olvasóknak tudtunk vele segíteni, mert találtak benne olyan kifejezéseket, amely hasznos volt a számukra.


Savarin (szavaren): kelt tésztából készül egy speciális gyűrű alakú sütőben, - forró barackízzel megkenjük, vegyes gyümölccsel megszórjuk, és tejszínhabbal díszítjük.
Saigmant (szényan): angolosra sütött húsok sütési foka
Salpicon: ragu (gomba, zöldség, hús)
Smizírozás: formák, aszpikkal való bélelése
Sodó: melegmártáshoz tojásfehérjét keverünk
Sódar: füstölt sonka
Sprotni: szardíniaféle különböző apró hal, olajban vagy füstölve
Spatula-spakli: késhez hasonló, nem éles szerszám
Spiz: díszes tű mellyel díszítünk (rászúrunk különböző díszítőanyagokat)
Sraffozás: sűrű bevagdosás: pl. pogácsa
Szardella: apró szardíniafajtájú halak pépesítve
Szalamander: sütőberendezés
Szárazpác: húsok különböző fűszerekkel való bedörzsölése
Szegy: borjú, marha és nagyobb állatok: mellkasi és has alatti része
Stek: sertés diójából 15-18 dkg –os szelet, rostonsütve
Szilvareszt: párolt szilva
Szokli: tálalótálra köretet rakunk, és arra tesszük a húst (ez lehet csak saláta is)


Szűzpecsenye: rövidkaraj alatti hengeres alakú húsrész
Stircelt burgonya: hagymás tört burgonya
Tarkedli: élesztős palacsinta tészta
Tányérhús: főtt marhahús: hátszínből, a csonttal együtt levágott szelete
Timbál: sóslinzerből készült tésztakosár
Toast: pirított zsemle
Tőtike: zsenge szőlőlevélbe töltött darálthúsos töltelék
Truffli: szarvasgomba
Turnírozni: zöldségfélék recésalakú formázása
Tűzdelés: fokhagymával, szalonnával, fűszerekkel készített hús (a húst bevágjuk, és pl. a fokhagymát a résbe dugjuk)
Velesült burgonya: a hússal együtt sütött cikkekre vágott burgonya
Velsh rabbit: sajtkrémes pirított kenyér
Vetrece: savanykás ízű marhatokány (erdélyi étel)
Vinaigrette: zöldfűszer vagdalék: petrezselyem, bazsalikom, tárkony stb.
Zsálya: fűszer és gyógynövény: levele vadételek fűszere




LEGOLVASOTTABB

Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon

A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.

Egyre több gyereket érint a magas vérnyomás - ez áll a háttérben

Az elmúlt húsz évben a magas vérnyomás előfordulása a fiatalok körében szinte megduplázódott. Ez már nem csupán statisztika, hanem figyelmeztetés, hiszen a korán jelentkező vérnyomásproblémák hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.

Rejtett válság: ezért kerülnek padlóra a kisgyermekes anyák Magyarországon

Pénzügyi hullámvasúton utaznak a magyar édesanyák: a CSED alatt még úgy tűnik, minden rendben, ám a GYES-korszakba lépve szembesülnek rendszer hiányosságaival. Rugalmas munkahelyek alig vannak, a fizetések bezuhannak, és a legtöbb anya magára marad a túlélési zsonglőrködéssel.

Anyai és apai nagyszülők: Miért más a gyerekek kapcsolata velük?

Aki figyelmesen nézi a családi összejöveteleket, az hamar észreveheti: a gyerekek valahogy mindig az anyai nagymamához húznak. Ott bújnak hozzá, nála akarnak ülni ebédnél, őt keresik, ha valami baj van. Az apai nagyszülők persze ugyanúgy szeretik az unokákat, mégis gyakran más a dinamika. De miért van ez így?

Egyszerű hátfájásnak gondolta az anyuka, amíg rá nem jött: 3. stádiumú rák volt

Amikor Courtney Liniewski hátfájásra panaszkodott, azt hitte, túl sokat ül az íróasztalánál. 34 évesen, két kisgyerek anyukájaként, krízistanácsadóként dolgozott egy pszichiátriai kórházban Milwaukee mellett - észre sem vette, hogy valami sokkal komolyabb dolog zajlik a testében. És ami a legfélelmetesebb: a tünetek olyan hétköznapiak voltak, hogy bármelyikünk figyelmen kívül hagyhatja őket.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja