SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezekre kell figyelni, hogy egészséges legyen a családi otthon

Családinet [cikkei] - 2022-10-10
 [X]

Manapság három tényező határozza meg a korszerű építészetet. Hirtelen első helyre került a rezsiköltség, vagyis az, hogy mennyi pénz megy el egy épület üzemeltetésére. A második szempont, hogy minél egészségesebb módon tudjunk élni otthonainkban, a harmadik pedig a környezettudatosság, vagyis az, hogy minél kevesebb káros anyagot bocsássunk ki a levegőbe, a környezetbe, lehetőleg megújuló energiaforrásból származzon az épület üzemeltetéséhez szükséges elektromos áram és hőenergia.
Ezekre kell figyelni, hogy egészséges legyen a családi otthon

Ezek a szempontok egymással szoros kapcsolatban állnak és természetesen nem szabad megfeledkeznünk az esztétikum, a kényelem és a beruházások anyagi vonzatainak szempontrendszeréről sem.

Egyszerre tudunk mind a három főszempontnak megfelelni, ha korszerűen szigeteljük az épületet. Ha családi házban élünk, akkor a homlokzat mellett a födémet (amennyiben a padlást nem építjük be) vagy a tetőteret kell szigetelni, ha a tetőtér beépítése mellett döntünk. Amennyiben a födémet vagy a tetőt üveggyapottal / kőzetgyapottal, esetleg ezek fújható változatával szigeteljük, nemcsak hatékony lesz a szigetelés, de az egészségünkre is teljesen ártalmatlan, természetes anyagokkal fogunk dolgozni. Ráadásul minél alaposabban le van szigetelve az épület, annál kevesebb lesz fűtés / hűtés során a levegőbe jutó károsanyag, ezzel a lépéssel pedig a közvetlen és tágabb környezetünk egészségéért is sokat tehetünk.  

Komoly problémát szokott okozni egy-egy otthonban a vizesedés, penészedés. Ezt a falak esetében leggyakrabban a hiányzó vagy rosszul kivitelezett szigetelés okozza. Gyakori hiba például, hogy a szerkezeti elemek illeszkedésénél rossz, hiányos a szigetelés, hőhíd keletkezik, aminek következtében a pára a hideg felületen kicsapódik, a fal nedvesedni kezd, majd penészedés indul meg.

Amennyiben a födémet vagy a tetőt rossz rétegrenddel, nem a megfelelő fóliával építik, szigetelik, szintén megindulhat a nedvesedés, aminek penészedés lehet a következménye. A falakat és a faszerkezetet is súlyosan roncsolhatja a vizesedés, penészedés és ami eleinte “csak” egészségi problémaként jelentkezett, később komoly statikai veszélyt jelenthet. Ettől a probléma csomagtól szépen megszabadulhatunk, ha kellő szakértelemmel és a megfelelő szigetelőanyagokkal végeztetjük el az épület aljzatának, homlokzatának, födémének / tetejének szigetelését.

A szigetelés mellett rendkívül fontos a megfelelő nyílászáró. A fa és a műanyag nyílászárók piacán is találunk olyan rendszereket, amelyek megfelelő módon fognak szigetelni, ugyanakkor elegendő fényt engednek be otthonunkba. Egy egészséges otthon felhasználja a passzív napenergiát, amikor szükséges és távol tartja a meleget a belső terektől, amikor hőség van. Ez mit jelent pontosan? Legyen megfelelő szigetelése az ablak és ajtóprofilnak, legyenek jó állapotúak a tömítések és lehetőség szerint háromrétegű üvegszerkezet legyen az ablakban, ajtóban, így jelentősen jobb lesz a nyílászárók szigetelése. Az üvegen keresztül hűvösebb időben érdemes minél több napfényt, vagyis hőenergiát becsapdázni. Nyáron viszont fontos (különösen az utóbbi évek elképesztő nyári hőségében), hogy megfelelő külső árnyékolástechnikával tartsuk távol a nap hevét. A belső árnyékolás sajnos csak a fényt tartja távol, az üvegen keresztül ugyanúgy becsapdázódik a napenergia, mint egy fóliasátorban.

Megfelelő vastagságú és minőségű szigetelés hiányában a következő hőveszteséggel számolhatunk: 30 % a födém és a tető irányában, 25-35 % a homlokzati falakon keresztül, 10-15 % a padlón át és 25-35% a nyílászárókon keresztül. Az utólagos homlokozatszigeteléssel, födémszigeteléssel rögtön megfogtuk az elillanó hő 55-65 %-át, és ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy mennyit nyertünk a nyílászárókkal, máris a lakásunkban tartottuk a korábban elillanó hőenergia 80-90%-át!  
 

Persze a szigetelés, valamint a nyílászárók mellett fontos az is, hogy ne képződjön túl sok pára az otthonunkban, mert még a legtökéletesebb nyílászárók, szigetelés esetén is lesznek elkerülhetetlenül hőhídak (amelyek a szerkezet geometriájából fakadnak) és a pára könyörtelenül lecsapódik. Vagyis ahhoz, hogy egészséges legyen az otthonunk, elengedhetetlen a tudatos vízhasználat és a rendszeres szellőztetés. Hogy pontosan mit jelent a tudatos vízhasználat?

Elsősorban a mosás utáni teregetéssel kell óvatosnak lennünk. Ha kiteregetünk egy mosásnyi ruhát a meleg nappaliban, néhány órán belül olyan hatást érünk el, mintha 3 liter vízzel öntöztük volna meg a falakat. És ha ezt rendszeresen gyakoroljuk, bizony megindul a falnedvesedés, penészedés bosszantó folyamata. Hogy kerülhetjük ezt el? Úgy, hogy nem bent teregetünk, hanem mondjuk a teraszon, vagy szerzünk egy szárítógépet, ami szépen összegyűjti a nedvességet a szárítás során, amit utána egyszerűen kiönthetünk.

A mosás, teregetés mellett fontos, hogy főzés, mosogatás, felmosás során is ügyeljünk arra, hogy a képződő pára ne csapódjon ki a falakon. Ezt úgy érhetjük el, hogy szakszerűen szellőztetünk. Vannak, akik úgy szellőztetnek, hogy folyamatosan résnyire van nyitva az ablak. Sajnos ezzel a módszerrel pont azt kerüljük el, ami a szellőztetés célja lenne, vagyis hogy kicseréljük az elhasznált levegőt és útjára bocsássuk a lakásban képződött párát. A legjobb, ha rövid, de intenzív szellőztetést alkalmazunk lehetőleg kereszthuzattal. Vagyis tárjuk ki teljesen az ablakokat és 5-8 percen keresztül hagyjuk, hogy a levegő átjárja a lakást. A nyári hőségben érdemes megvárni a késő esti, vagy kora reggeli órákat a szellőztetéssel.    
 
Az sem mindegy, hogy milyen energiaforrásból vesszük az energiát. Az egészséges otthon ismérve tehát, hogy óvjuk az épületben lakók és a környékbeliek egészségét egyaránt. Nem mindegy, hogy mekkora egy családi ház vagy lakás károsanyag-kibocsátása, mennyi energiát pazarolunk el azzal, hogy az “utcát fűtjük”. De hogyan tudjuk úgy megépíteni az otthonunkat, hogy energiatudatosan működjön? A házak, lakások (akár utólagos) szigetelése, a korszerű nyílászárók vagy a megújuló energiaforrásból (napenergia, hőszivattyú, biomassza, esetleg vízenergia, szélenergia) származó elektromos áram, melegvíz és fűtési technológia mind fontos összetevői egy energiatudatos, huszonegyedik századi otthonnak.

Amennyiben ezeket a szempontokat figyelembe vesszük az otthonunk kialakítása vagy felújítása során, akkor nemcsak energiatakarékos, környezetbarát, de kifejezetten komfortos lakóhelyet tudunk magunknak és családunknak biztosítani.

Van még egy nagyon is lényeges szempont, mégpedig az anyagi vonatkozás. Ha olyan otthonban élünk, ahol egészségesek a körülmények, kisebb eséllyel fogunk megbetegedni, ezért kevesebbet kell költenünk egészségügyi szolgáltatásokra. Emellett minden forint, amit az épület energetikai korszerűsítésére költünk, többszörösen megtérül. Kevesebb pénzt fogunk költeni a rezsire, és többet fog érni az ingatlanunk!

Nyitókép: Kelly Sikkema képe az Unsplash-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja