SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

26 tipp, amivel spórolhatsz a rezsiköltségen

Németh Noémi [cikkei] - 2022-07-20
Úgy tűnik, az elkövetkezendő időszakban muszáj lesz spórolnunk mindazon, amin tudunk. Cikksorozatunk első részében arra gyűjtöttünk ötleteket, hogy hogyan csökkenthetjük a rezsi költségeit.
26 tipp, amivel spórolhatsz a rezsiköltségen

2022. 07. 13-án a kormány energia-vészhelyzetet hirdetett ki az országban, és egy 7 pontból álló intézkedési tervet fogadott el. Ennek részeként augusztus 1-jétől csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják a rezsicsökkentéssel limitált gáz- és áramárat a lakosság számára.

Utánaszámoltunk, mennyivel fogja ez az intézkedés megnövelni egy átlagos háztartás költségvetését: Spórolnunk kell, ha nem akarunk többet fizetni - utánaszámoltunk, mennyivel dobja meg a gáz- és az áramszámlát a kormány intézkedése

Megdöbbentő számokat kaptunk, ezért olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amik segítségével sokat spórolhatunk a számlákon. Találsz köztük olyan ötleteket, amik minimális odafigyelést igényelnek, és olyanokat is, amikhez sajnos akár több százezer Ft-os beruházás is szükséges (pl. új gépek) - hosszú távon azonban megtérül az áruk. 2022. végéig még igényelhető az Otthonfelújítási támogatás, amellyel többféle géphez, berendezéshez is olcsóbban juthatunk (pl. bojlercsere, fűtési rendszer felújítása, napelem létesítése, stb.).
 

Így csökkentheted a rezsiköltségeket

Spórolás a villanyszámlán

1) Ha eddig nem figyeltél rá, mostantól ne felejtkezz meg arról, hogy soha ne égjenek a lámpák feleslegesen. Sokan egész este égetik a villanyt minden szobában, érdemes mostantól azonnal lekapcsolni, ahol épp nincs szükség rá.

2) Szerezz be néhány gyertyát, kislámpást, amibe mécsest tehetsz. Természetesen nem arra biztatunk, hogy mostantól egész este gyertyafénnyel világíts, de néha kifejezetten hangulatos lehet! Például egy pihentető fürdő, vagy vacsora közben - ha például gyerekek nélkül maradtok, egy gyertyafényes közös vacsora felér egy romantikus randival. Filmezés mellé pont elegendő a gyertyás hangulatvilágítás, érdemes lecserélni ilyenkor a kislámpát, amit filmnézés közben szoktatok használni.

3) Érdemes lecserélni az égőket energiatakarékos változatra.

4) Semmi ne legyen áram alá helyezve, amit épp nem használsz, ugyanis ami a konnektorba be van dugva, az akkor is fogyaszt, ha épp nem is működik (töltő, nyomtató, TV, lámpák, kávéfőző, mikró, stb.). Ha túl macerás ennyi csatlakozót kihúzni minden nap, érdemes beszerezni olyan elosztót, amit egy gombnyomással ki tudsz kapcsolni.

5) A légkondi sokat fogyaszt: amikor nem vagytok otthon, soha ne járasd feleslegesen, például akkor, amikor épp nem vagy otthon. Érdemes helyette más módszerekkel kísérletezgetni - ha minden ajtót, ablakot becsuksz és leereszted a redőnyöket, valószínű, hogy nem 40 fokos lakásba érkezel majd haza.

6) Ha vásárolsz valamilyen elektronikus berendezést, mindig nézd meg, mennyit fogyaszt! Egy-egy kis gép nem is gondolnád, milyen sokat eszik: érdemes megkeresni a pénztárcabarátabb alternatíváit, még akkor is, ha esetleg többe kerülnek - hosszú távon megtérül az áruk, hiszen nagyon sokan spórolhatunk a fogyasztásukon. 

Hűtők és fagyasztóládák esetében mindenképp érdemes ezt szem előtt tartani, hiszen azok 0-24 működnek majd. Érdemes az A+++ energiaosztályúak közül választani.

7) Érdemes lecserélni a régi villanybojlert egy korszerűbbre, energiatakarékosabbra. Ha erre nincs lehetőség, akkor sokat segíthet egy vízkőtelenítés is (szakember segítéségével) - ha már valóban régi a bojlerünk, akkor valószínű, hogy teljesen el van vízkövesedve. Ilyen állapotban sokkal többet fogyaszt, ráadásul kevésbé hatékony, mint fénykorában.

8) Az elektronikus eszközökön használjuk az energiatakarékos üzemmódot, amikor lehet (pl. TV). Ha nincs ilyenünk, akkor csak vegyük lejjebb a hang- és fényerőt, amikor épp nem nézzük, de még nem kapcsoljuk ki (pl. reklám alatt). A fényerőt tévénézés közben is csökkenthetjük (olyan mértékben, ami még nem zavaró), ezzel is csökkentve a fogyasztást.

Tévézés után mindig áramtalanítsuk a készüléket, ugyanis a készenléti (stand-by) üzemmódban is folyamatosan fogyaszt.

9) Ha elutaztok otthonról, állítsátok át a hűtőt Eco friendly üzemmódba - ha van rá lehetőség -, ez minimálisra csökkenti az energiafogyasztást.

10) Olvaszd le a fagyasztód gyakrabban! Ha már el van jegesedve, akkor a hűtőszekrényed energiafogyasztása a normális többszörösére nő. Ugyanez történik akkor, ha a hűtő szellőzőnyílása el van tömődve, vagy le van takarva valamivel. Figyelj oda a megfelelő szellőzésre és a gyakori leolvasztásra - amellett, hogy kevesebbet fogsz fizetni az áramért, a hűtőszekrényed is sokkal tovább fogja bírni a strapát, így később kell majd beruháznod egy új darabra.


Így spórolhatsz a fűtésen és a gázon

11) Állítsd lejjebb a hőfokot, ha megoldható: ha nem ragaszkodunk hozzá, hogy "bugyiban lehessen rohangálni a lakásban télen is", melegebb otthoni öltözettel sokat csökkenthetünk a számlánkon.

12) Ajánlott felújítani a ház szigetelését, ha szükséges - nagyon sokat számíthat ugyanis a fűtés szempontjából, hogy mennyire szigetelt az otthonunk. Már létezik belső szigetelés is, érdemes utánajárni a lehetőségeknek.

13) A régebbi épületekben még konvektorokkal fűtenek, itt a falon keresztül távozik a hő egy része. Ezt olyan hungarocellből és alumíniumból készült szigetelő lapokkal csökkenthetjük, melyeket csak fel kell ragasztani a fűtőtest mögé. Érdemes bevonni műanyag szigetelőanyaggal, ún. csőhéjjal a kazánból kiinduló szabadon futó fűtéscsöveket is.

14) A kiszökő meleg ellen új nyílászárókkal is sokat tehetünk: a régi ablakokat, ajtókat érdemes modernebbekre cserélni. 

15) A régi fűtőberendezéseket, kazánt, stb. érdemes lehet újabb, hatékonyabb darabokra cserélni.

16) Tartsd csukva a szobák ajtaját, hogy ne szökjön ki a meleg a hűvösebb terekbe (pl. a folyosóra, ahol amúgy sem tartózkodik sokáig senki).

17) Ne szellőztess sokáig - sokan órákon át bukóra nyitják az ablakot, hogy átszellőzhessen a lakás. Érdemes ehelyett teljesen kitárni az ablakokat pár percre, így sokkal gyorsabb és hatékonyabb a szellőztetés.

18) Ne hagyd teljesen kihűlni a falakat! Ha huzamosabb ideig nem vagytok otthon, akkor is menjen a fűtés, de egészen alacsony hőmérsékletre állítva. A teljesen kihűlt falakat sokkal nagyobb energiával lehet felmelegíteni, mintha állandóan melegen tartanánk a szobákat.

19) Vedd alacsonyabbra a melegvíz hőmérsékletét, ha megoldható: 60 fok tökéletesen megfelel. Éjszakára pedig - ha olyan a kazán -, le is lehet állítani a vízmelegítést a fűtéssel együtt. Mosogatásnál, fogmosásnál forró víz helyett használj langyosat vagy hideget.

20) Minden hűtőszekrény meleget termel. Ha a szokásosnál néhány cm-rel távolabb húzzuk a faltól, ez az energia is hasznosul, mert így a felmelegített levegő keringeni tud.
 
21) Automatizáld a fűtést, ha megoldható. Az egyszerűbb kazánok csak éjszakára állítják le a fűtést, ellenben a modernebbek már programozhatóak. Beállítható, mely időpontokban menjen a fűtés és mikor nem, illetve nappalra takarékos üzemmódra lehet állítani őket. Javasolt a szakaszos fűtés.

Egy javaslat a fűtés programozására: 5:30-kor, fél órával a rendszeres felkelés időpontja előtt bekapcsol, 7:30-kor munkába induláskor leáll. 16:00-kor beindul, hogy mire 17 órára hazaérkeztek, kellemesen meleg legyen. 22:30-kor éjszakai üzemmódra áll a rendszer: hűvösebb szobában különben is jobban alszunk.

22) Főzés közben mindig használj fedőt: így jóval hamarabb felforralhatod a vizet, vagy megfőzheted az ebédet, mint nélküle. Akár gáz-, akár villanytűzhelyed van, mindenképp spórolhatsz ezzel az egyszerű mozdulattal.


Spórolás a vizen

Bár a vízszámlát nem érinti a változás, érdemes megfogadni a következő pontokat, mert minimális odafigyeléssel ezen is spórolhatunk.

23) Zuhanyozás, fogmosás, mosogatás közben figyelj rá, hogy soha ne folyjon feleslegesen a víz! Tusolás közben kevesen szokták elzárni, pedig amíg szappanozzuk magunkat, teljesen feleslegesen ömlik a víz.

24) Ne indíts el mosást addig, amíg nem telik meg teljesen a mosógép, és használj alacsonyabb hőfokú programot, amikor csak lehet.

25) Szerezz be egy víztakarékos perlátort! Ez az a kicsi, fém alkatrész, amely minden csap végén megtalálható: levegővel dúsítja fel a vizet, így az többnek tűnik és erősebb sugárban jön, mint egyébként. De nem mindegy, hogy ez a kis alkatrész mennyire hatékony. Egy átlagos csapon percenként 13 liter víz halad át - ha igazán víztakarékos perlátort veszel, ezt a számot lecsökkentheted 2-6 literre/perc. Minimális befektetéssel így meglepően sok vizet - és pénzt - spórolhatsz! 

26) Ha valami csöpög, ne halogasd, azonnal javítsd meg, különben egy nap alatt rengeteg víz fog elcsordogálni teljesen feleslegesen.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja