SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Amire sokan nem gondolnak takarítás közben - Otthoni fertőtlenítési kisokos

Németh Noémi [cikkei] - 2021-06-21
 [X]

Sok mindenre tanított minket az elmúlt másfél év - ez az az időszak, amit soha nem fogunk visszasírni. Egy fontos lecke, hogy a megelőzésre jobban oda kell figyelnünk, s hogy a fertőtlenítésre több figyelmet kell fordítanunk, mint eddig. Hogyan csináljuk hatékonyan?
Amire sokan nem gondolnak takarítás közben - Otthoni fertőtlenítési kisokos

Ami mostantól a napi rutin része kell, hogy legyen

Egy alapos takarítás után öröm végignézni a tiszta, rendezett otthonunkon: magunkba szívni a frissen mosott ruhák illatát, kipillantani a foltmentes ablakon, végigsimítani a pormentes bútorokon. Ez azonban csak a felszín - a tisztaság sajnos nem jelenti azt, hogy száműztük a kórokozókat lakásunkból. Ahhoz, hogy távol tartsuk a vírusokat, gombákat és baktériumokat a családunktól, a csak tisztítás, bármilyen alaposan is végeztük, nem elég. 

Ha egy napra mikroszkópon keresztül szemlélhetnénk az otthonunkat, onnantól kezdve másképp tekintenénk a takarításra és a fertőtlenítésre: a sokat használt felületek, tárgyak, játékok általában hemzsegnek a baktériumoktól és vírusoktól. Az elmúlt időszakban kiderült, mennyire fontos a védekezés és a megelőzés. A kórokozók elpusztításával mi is tehetünk egy lépést afelé, hogy újra visszaálljon a rend a világban, és visszakapjuk a régi, megszokott életünket...

A fertőzések elkerülése érdekében az immunrendszer erősítése mellett a higiénia biztosítása az egyik fő fegyverünk. Nem mindegy azonban, milyen szert használunk a takarítás során: szakmai szervezetek és intézmények azt javasolják, hogy olyan termékekkel végezzük a tisztítást, melyek nem csak eltávolítják a kórokozókat, hanem el is pusztítják őket. 

Takarítási kisokos

Mi a különbség a tisztítás és a fertőtlenítés között? Miért nem elég önmagában a tisztítás?


Tisztítás

Az általános tisztítás járványügyi szempontból nem elég: miközben eltávolítjuk otthonunk felületeiről a lerakódott szennyeződéseket és a port, a kórokozók számát ugyan csökkentjük, de nem távolítjuk el őket maradéktalanul és nem inaktiváljuk őket. Ilyenkor általános tisztítószereket használunk, de akár elegendő lehet a víz és szappan is.


Fertőtlenítés

A fertőtlenítés során használt vegyszerekkel megsemmisíthetjük a kórokozókat, ez pedig csökkenti a fertőzések terjedésének kockázatát. Ehhez nem elég az általános tisztítószer: fertőtlenítő tisztítószereket kell használnunk.

Az egészségre gyakorolt esetleges káros hatásai miatt sokan szeretnék teljesen elkerülni a klór használatát: ma már azonban nem kell választanunk a fertőtlenítés és a vegyszermentesség között. A boltok polcain olyan fertőtlenítő tisztítószereket is találunk, melyek nem tartalmaznak klórt (pl. Sanytol). 

Hol takarítsunk gyakrabban?

A szakértők ajánlásai alapján fontos, hogy a fürdőszobát, a konyhát, valamint a gyakran használt felületeket még gyakrabban és alaposabban tisztítsuk és fertőtlenítsük, mint eddig: utóbbiak közé tartoznak például

  • a kilincsek,
  • kulcsok,
  • fogantyúk,
  • korlátok,
  • kapcsolók,
  • asztalok,
  • székek és egyéb bútorok,
  • csapok,
  • konyhai eszközök
  • és távirányítók. 
     

Így spórolhatsz egy kis időt a takarításon

  • Ha a klórmentes fertőtlenítés mellett döntünk, választhatunk olyan terméket is, mely tisztít és fertőtlenít is egyben - így fertőtlenítő tisztítószert alkalmazva az első lépést ki is hagyhatjuk, és időt takarítunk meg. Az örökös időhiányban szenvedő anyukák és apukák számára ez a nagy előny lehet. 
  • Válassz olyan tisztítószert, mely bármilyen felületre alkalmas. Így nem kell cserélgetned a különböző szereket takarítás közben, és attól sem kell tartanod, hogy egy idő után kiszorít a fürdőszobából a 648 féle flakon.
  • Használj fertőtlenítő sprayt, melyet egy mozdulattal felvihetsz a megtisztítandó területre.
  • A gyakran használt tárgyakat - melyeket még sűrűbben kell fertőtlenítenünk, mint eddig bármikor - a legegyszerűbb és leggyorsabb, ha fertőtlenítő kendő segítségével törlöd át.

A Sanytol termékei között mindezt megtalálod, így segítségükkel jelentősen lerövidítheted a takarításra szánt időt. Fertőtlenítő tisztítószereik hatékonyak az otthonainkban található leggyakoribb baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal, például a humán koronavírussal, az 1-es típusú Herpes simplex vírussal és az influenza A vírussal (H1N1) szemben is.

Hogyan takaríts, ha kisgyermeked vagy háziállatod van?

Ebben az esetben különösen fontos, milyen terméket választasz: keresd a bőrgyógyászatilag tesztelt és bőrbarát termékeket, melyek nagy előnye, hogy - azon túl, hogy végre kesztyű nélkül is takaríthatsz - nincs olyan káros kipárolgásuk a felületekről, ami veszélyeztetné a családtagok egészségét. Ezek a termékek nem károsítják az állatok szaglását sem, így kis kedvenceidet sem kell féltened.
A megfelelő termék kiválasztása azért is nagyon fontos, mert a gyerekek játékain is használnunk kell őket napi szinten.

Mit tehetsz még, hogy megállítsd a fertőzések terjedését az otthonodban?

Hazaérkezés után azonnal mossunk kezet, még mielőtt elkezdenénk nyitogatni a hűtőt, bekapcsolnánk a TV-t, vagy például ennénk-innánk valamit. Ez fontosabb, mint gondolnánk: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi szerint a napi ötszöri kézmosás felére csökkenti a vírusfertőzés veszélyét.

További információ: https://sanytol.hu

Indexkép: sanytol.hu

Advertisement

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja