SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne hívd azonnal a szerelőt, ha nem folyik le a víz! Próbáld ki ezeket a praktikákat!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-03-24
Ismerős, amikor egy hajmosás után tele van a fürdőkád hajszállal? Te is öntöttél már wc-be ételmaradékot? Ezek sajnos könnyen duguláshoz vezethetnek, de ludas lehet a tusfürdő, szappan, fogkrém, sampon vagy a vízkő is. Néhány házi praktikával megelőzheted, hogy teljesen elduguljanak a lefolyók, de érdemes ezeket akkor is kipróbálni, ha már nem folyik le a víz. A járványhelyzet miatt most egyébként is jobb tényleg csak akkor hívni a szerelőt, ha nem jártál sikerrel. A praktikákat Molnár Jenő vízszerelő árulja el.
Ne hívd azonnal a szerelőt, ha nem folyik le a víz! Próbáld ki ezeket a praktikákat!

Bevallom őszintén, nálunk a fürdőszobában a mosdó szinte havonta eldugul. A dugulás oka leginkább a hosszú hajam, de hiába használok szűrőt, ami a hajszálakat könnyen felfogja, sajnos a szappanlerakódástól és a vízkőtől még a szűrő sem véd. Bízom benne, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinek ilyen problémája van.

A mosdón kívül a mosogató a leggyakoribb, ami eldugul a háztartásokban. De probléma keletkezhet a wc-ben, a padlóösszefolyónál, a kádban és a zuhanytálcában is, de még a mosó-és mosogatógép is eldugulhat. Mutatjuk, hogy melyikkel mit érdemes csinálni.

Ne dobálj bele semmit, ami nem oda való!

Molnár Jenő vízszerelő szerint a dugulásban a legnagyobb szerepet az játszik, ha olyan dolgokat dobálunk a lefolyóba, ami nem odavaló. Ilyen például a wc esetében az ételmaradék, a nedves törlőkendő, a wc papír guriga, vagy az egészségügyi betét. Konyhában a nagyobb morzsák, vagy bármilyen ételmaradék könnyen duguláshoz vezethet. Érdemes tehát első körben ezekre odafigyelni!

A forró vizes átmosás nem segít!

Rudy and Peter Skitterians képe a Pixabay-en

A szakember azt mondja, gyakran hallja, hogy azzal próbálkoznak, hogy jól tele engedik a csapot és a kádat forró vízzel, majd leengedik. Ez azonban szerinte nem okoz javulást, tehát ezt a praktikát akár el is felejthetjük. Helyette azonban sok más trükkel próbálkozhatunk, lássuk, melyek is ezek:

  • Ecet
  • Trisó
  • Pumpálás
  • Csőgörény (Tekerjük az óramutató járásával megegyező irányba, amikor lefelé toljuk, amikor pedig kihúzzuk, akkor ellentétes irányba!)
  • Szifon tisztítása
  • Egyéb vegyszerek

A későbbiekben mindegyikről szó lesz.

Konyha

 

Mosogató

balog képe a Pixabay-en

Molnár Jenő vízszerelő szerint a mosogató eldugulása a leggyakoribb probléma. Javasolja, hogy a dugulás elhárítást otthon mindig gumikesztyűben végezzük!

Az ecet kiváló vízkőoldó, mellesleg pedig baktérium-és gombaölő. Mivel nagyon maró hatású, ezért mindenképp szellőztessünk használat közben! Fél liter ecet mellé egy liter vizet öntsünk a lefolyóba és legalább félóráig hagyjuk állni, mielőtt alaposan átöblítjük forró vízzel! Zsíroldásra az ecet azonban már nem alkalmas, erre a szakértő a trisót ajánlja, amit háztartási boltokban könnyen beszerezhetünk. Ezt nyugodtan hagyhatjuk egész éjszakára állni, elég reggel kihúzni a dugót és forró vizet engedni a lefolyóba.


Alexandra ??A life without animals is not worth living?? képe a Pixabay-en

Ha ezekkel nem jártunk sikerrel, akkor érdemes pumpálással próbálkozni. A vízszerelő azt javasolja, hogy a pumpa feje mindenképp legyen a víz alatt. A pumpálásnak köszönhetően a lefolyóban lévő szennyeződések elmozdulhatnak a helyükről és darabokra hullhatnak, így könnyebben tudnak távozni.

Akinek ügyesebb a keze, az megpróbálhatja kitisztítani a szifont. Molnár Jenő vízszerelő azt javasolja, hogy egy vödröt tegyünk a mosogató alá, amibe belefolyhat a szennyvíz. Ezután gumikesztyűvel óvatosan tisztítsuk meg a szifont. Visszaszerelésnél figyeljünk, hogy nincs-e szivárgás.

Úgynevezett csőgörénnyel is próbálkozhatunk, amit a lefolyóba tudunk tenni, biztosítva az átjárhatóságot. Ezt barkácsboltban tudjuk beszerezni.

Végül pedig a vegyszerek. Széles választékban kaphatók különféle lefolyótisztítók. A szakértő azt mondja, ezeket csak végső esetben használjuk, és mindig kövessük a leírást és a biztonsági óvintézkedéseket, nehogy baj történjen!

Mosogatógép

Trisóval tudjuk megelőzni a dugulást. 2-3 evőkanállal tegyünk az adagolóba és indítsunk el egy forró vizes tisztítást.

 

Fürdőszoba

 

Mosdó

Semevent képe a Pixabay-en

Ahogy a konyhában a mosogató, a fürdőszobában a mosdó is nagyon gyakran eldugul. Ugyanazokkal a technikákkal érdemes próbálkozni, mint a mosogató esetében: ecetes öblítés, pumpálás, csőgörény, illetve a szifon széttekerése, kitisztítása. Az utolsó lépés pedig a vegyszeres tisztítás. Megelőzésképp lehet szűrőt is alkalmazni, ez felfogja a hajszálakat, szőrszálakat és a nagyobb szappandarabkákat.

Mosógép

Ahogy a mosogatógép esetében, itt is trisóval védekezhetünk: tegyünk az adagolóba és a dobba is 2-3 evőkanállal és indítsunk el egy forró vizes mosást.

Kád


Tanner Vote fotója a Pexels oldaláról

A vízszerelő azt mondja, ha észrevesszük, hogy lassabban folyik le a víz, akkor ne várjuk meg, amíg teljesen eldugul, már akkor próbáljunk meg egy ecetes, forró vizes öblítést végezni. Ha ezzel nem járnánk sikerrel, akkor pumpálással és csőgörénnyel próbálkozzunk, végső soron pedig a vegyszeres tisztítást is ki lehet próbálni. Éjszakára állni hagyhatjuk a vegyszert, reggel pedig miután kihúztuk a dugót, engedjünk a kádba forró vizet.

Zuhanytálca

Ugyanazok a szabályok érvényesek a zuhanytálcára, mint a kádra.

Padlóösszefolyó

Ha itt észlelünk dugulást, akkor a szakember szerint az első, amivel próbálkozhatunk, hogy leemeljük a rácsot és gumikesztyűs kézzel kivesszük azokat a szennyeződéseket, amelyeket elérünk. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor itt is alkalmazhatunk csőgörényt, illetve lefolyó tisztítót.

 

Wc



Michal Jarmoluk képe a Pixabay-en

A legfontosabb dolog a wc esetében a megelőzés, vagyis ahogy korábban említettük, de dobjunk a wc-be semmi olyat, ami nem odavaló. Az ételmaradékok, a törlőkendők, betétek stb. ugyanis nagy szerepet játszanak a dugulásban. A vízkő is komoly problémát tud azonban okozni. A vízszerelő azt javasolja, hogy éjszakára megelőzésképp is, de dugulás esetén mindenképpen végezzünk el egy vegyszeres tisztítást. Bármilyen vegyszert is használunk, a wc deszkát érdemes lehajtani és kinyitni az ablakot a szellőzés érdekében. Hypo-t és sósavat sose használjunk együtt, mert klórgáz keletkezik, ami nagyon veszélyes!

Molnár Jenő vízszerelő hozzáteszi, hogy a bezártság alatt is folyamatosan dolgoznak kormányrendeletben meghatározott formában, védőfelszerelésben. Így akinek nem sikerül házilag orvosolnia a dugulást, az nyugodtan forduljon szakemberhez.

Indexkép: fran1 képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja