A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne hívd azonnal a szerelőt, ha nem folyik le a víz! Próbáld ki ezeket a praktikákat!

Tóth Nikolett - 2021-03-24
Ismerős, amikor egy hajmosás után tele van a fürdőkád hajszállal? Te is öntöttél már wc-be ételmaradékot? Ezek sajnos könnyen duguláshoz vezethetnek, de ludas lehet a tusfürdő, szappan, fogkrém, sampon vagy a vízkő is. Néhány házi praktikával megelőzheted, hogy teljesen elduguljanak a lefolyók, de érdemes ezeket akkor is kipróbálni, ha már nem folyik le a víz. A járványhelyzet miatt most egyébként is jobb tényleg csak akkor hívni a szerelőt, ha nem jártál sikerrel. A praktikákat Molnár Jenő vízszerelő árulja el.
Ne hívd azonnal a szerelőt, ha nem folyik le a víz! Próbáld ki ezeket a praktikákat!

Bevallom őszintén, nálunk a fürdőszobában a mosdó szinte havonta eldugul. A dugulás oka leginkább a hosszú hajam, de hiába használok szűrőt, ami a hajszálakat könnyen felfogja, sajnos a szappanlerakódástól és a vízkőtől még a szűrő sem véd. Bízom benne, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinek ilyen problémája van.

A mosdón kívül a mosogató a leggyakoribb, ami eldugul a háztartásokban. De probléma keletkezhet a wc-ben, a padlóösszefolyónál, a kádban és a zuhanytálcában is, de még a mosó-és mosogatógép is eldugulhat. Mutatjuk, hogy melyikkel mit érdemes csinálni.

Ne dobálj bele semmit, ami nem oda való!

Molnár Jenő vízszerelő szerint a dugulásban a legnagyobb szerepet az játszik, ha olyan dolgokat dobálunk a lefolyóba, ami nem odavaló. Ilyen például a wc esetében az ételmaradék, a nedves törlőkendő, a wc papír guriga, vagy az egészségügyi betét. Konyhában a nagyobb morzsák, vagy bármilyen ételmaradék könnyen duguláshoz vezethet. Érdemes tehát első körben ezekre odafigyelni!

A forró vizes átmosás nem segít!

Rudy and Peter Skitterians képe a Pixabay-en

A szakember azt mondja, gyakran hallja, hogy azzal próbálkoznak, hogy jól tele engedik a csapot és a kádat forró vízzel, majd leengedik. Ez azonban szerinte nem okoz javulást, tehát ezt a praktikát akár el is felejthetjük. Helyette azonban sok más trükkel próbálkozhatunk, lássuk, melyek is ezek:

  • Ecet
  • Trisó
  • Pumpálás
  • Csőgörény (Tekerjük az óramutató járásával megegyező irányba, amikor lefelé toljuk, amikor pedig kihúzzuk, akkor ellentétes irányba!)
  • Szifon tisztítása
  • Egyéb vegyszerek

A későbbiekben mindegyikről szó lesz.

Konyha

 

Mosogató

balog képe a Pixabay-en

Molnár Jenő vízszerelő szerint a mosogató eldugulása a leggyakoribb probléma. Javasolja, hogy a dugulás elhárítást otthon mindig gumikesztyűben végezzük!

Az ecet kiváló vízkőoldó, mellesleg pedig baktérium-és gombaölő. Mivel nagyon maró hatású, ezért mindenképp szellőztessünk használat közben! Fél liter ecet mellé egy liter vizet öntsünk a lefolyóba és legalább félóráig hagyjuk állni, mielőtt alaposan átöblítjük forró vízzel! Zsíroldásra az ecet azonban már nem alkalmas, erre a szakértő a trisót ajánlja, amit háztartási boltokban könnyen beszerezhetünk. Ezt nyugodtan hagyhatjuk egész éjszakára állni, elég reggel kihúzni a dugót és forró vizet engedni a lefolyóba.


Alexandra ??A life without animals is not worth living?? képe a Pixabay-en

Ha ezekkel nem jártunk sikerrel, akkor érdemes pumpálással próbálkozni. A vízszerelő azt javasolja, hogy a pumpa feje mindenképp legyen a víz alatt. A pumpálásnak köszönhetően a lefolyóban lévő szennyeződések elmozdulhatnak a helyükről és darabokra hullhatnak, így könnyebben tudnak távozni.

Akinek ügyesebb a keze, az megpróbálhatja kitisztítani a szifont. Molnár Jenő vízszerelő azt javasolja, hogy egy vödröt tegyünk a mosogató alá, amibe belefolyhat a szennyvíz. Ezután gumikesztyűvel óvatosan tisztítsuk meg a szifont. Visszaszerelésnél figyeljünk, hogy nincs-e szivárgás.

Úgynevezett csőgörénnyel is próbálkozhatunk, amit a lefolyóba tudunk tenni, biztosítva az átjárhatóságot. Ezt barkácsboltban tudjuk beszerezni.

Végül pedig a vegyszerek. Széles választékban kaphatók különféle lefolyótisztítók. A szakértő azt mondja, ezeket csak végső esetben használjuk, és mindig kövessük a leírást és a biztonsági óvintézkedéseket, nehogy baj történjen!

Mosogatógép

Trisóval tudjuk megelőzni a dugulást. 2-3 evőkanállal tegyünk az adagolóba és indítsunk el egy forró vizes tisztítást.

 

Fürdőszoba

 

Mosdó

Semevent képe a Pixabay-en

Ahogy a konyhában a mosogató, a fürdőszobában a mosdó is nagyon gyakran eldugul. Ugyanazokkal a technikákkal érdemes próbálkozni, mint a mosogató esetében: ecetes öblítés, pumpálás, csőgörény, illetve a szifon széttekerése, kitisztítása. Az utolsó lépés pedig a vegyszeres tisztítás. Megelőzésképp lehet szűrőt is alkalmazni, ez felfogja a hajszálakat, szőrszálakat és a nagyobb szappandarabkákat.

Mosógép

Ahogy a mosogatógép esetében, itt is trisóval védekezhetünk: tegyünk az adagolóba és a dobba is 2-3 evőkanállal és indítsunk el egy forró vizes mosást.

Kád


Tanner Vote fotója a Pexels oldaláról

A vízszerelő azt mondja, ha észrevesszük, hogy lassabban folyik le a víz, akkor ne várjuk meg, amíg teljesen eldugul, már akkor próbáljunk meg egy ecetes, forró vizes öblítést végezni. Ha ezzel nem járnánk sikerrel, akkor pumpálással és csőgörénnyel próbálkozzunk, végső soron pedig a vegyszeres tisztítást is ki lehet próbálni. Éjszakára állni hagyhatjuk a vegyszert, reggel pedig miután kihúztuk a dugót, engedjünk a kádba forró vizet.

Zuhanytálca

Ugyanazok a szabályok érvényesek a zuhanytálcára, mint a kádra.

Padlóösszefolyó

Ha itt észlelünk dugulást, akkor a szakember szerint az első, amivel próbálkozhatunk, hogy leemeljük a rácsot és gumikesztyűs kézzel kivesszük azokat a szennyeződéseket, amelyeket elérünk. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor itt is alkalmazhatunk csőgörényt, illetve lefolyó tisztítót.

 

WcMichal Jarmoluk képe a Pixabay-en

A legfontosabb dolog a wc esetében a megelőzés, vagyis ahogy korábban említettük, de dobjunk a wc-be semmi olyat, ami nem odavaló. Az ételmaradékok, a törlőkendők, betétek stb. ugyanis nagy szerepet játszanak a dugulásban. A vízkő is komoly problémát tud azonban okozni. A vízszerelő azt javasolja, hogy éjszakára megelőzésképp is, de dugulás esetén mindenképpen végezzünk el egy vegyszeres tisztítást. Bármilyen vegyszert is használunk, a wc deszkát érdemes lehajtani és kinyitni az ablakot a szellőzés érdekében. Hypo-t és sósavat sose használjunk együtt, mert klórgáz keletkezik, ami nagyon veszélyes!

Molnár Jenő vízszerelő hozzáteszi, hogy a bezártság alatt is folyamatosan dolgoznak kormányrendeletben meghatározott formában, védőfelszerelésben. Így akinek nem sikerül házilag orvosolnia a dugulást, az nyugodtan forduljon szakemberhez.

Indexkép: fran1 képe a Pixabay-en
Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja