A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így rendezte át az ingatlanpiacot a járvány

Családinet - 2020-07-14
A koronavírus nemcsak az árak, hanem a kereslet szempontjából is megváltoztatta az ingatlanpiacot. A járvány úgy rendezte át a korábban hosszú éveket jellemző trendeket, mint ahogyan azt el sem tudtuk volna képzelni.
Így rendezte át az ingatlanpiacot a járvány

Az ingatlanpiacon hatalmas az árdifferencia

Budapest ingatlanpiaci árai általában jóval magasabbak, mint amit vidéken tapasztalhatunk. Viszont nemcsak a főváros-vidék között, hanem ingatlan-típusonként is jelentős árbeli különbségek adódhatnak. A lakásokhoz képest a családi házakhoz jellemzően olcsóbban lehet hozzájutni. Ráadásul a kertes házak a koronavírus miatt most különösen népszerűek, ugyanis a zöld övezet a karantén után kifejezetten csábítóan hat az ingatlanvásárlókra.


Milyen ingatlan éri meg és hol?

Az Ingatlannet.hu górcső alá vett néhány megyeszékhelyet az ország különböző pontjairól, melyek családi házainak, tégla- és panellakásainak júniusi átlag négyzetméter árait hasonlította össze.

Az elemzés alapján az egyes lakóingatlan-típusok közötti legnagyobb árdiferrencia Budapesten rajzolódott ki. A családi házak 540 ezer Ft/m²-es átlagára és a panelek 570 ezer Ft/m²-es átlagára ugyan közel helyezkedtek el egymáshoz, de a téglalakások 840 ezer forintos átlag négyzetméter ára már távolabb állt. Így a fővárosi házak és téglalakások egyetlen négyzetméterének eladási ára között tehát átlagosan 300 ezer forintos volt a különbség, ami jó eséllyel egy havi fizetésnek felelhet meg.

A vizsgált megyeszékhelyek közül, Kecskemét ingatlanpiacán alakult ki a budapestihez hasonló kép. Itt a házak és panelek átlagára szintén egy árszínvonalon, 370-400 ezer forint körül mozgott. Ellenben a téglalakásokkal, melyek viszont ennél 100 ezer Ft/m²-rel drágább átlagáron voltak elérhetőek.

Győr-Moson-Sopron megye székhelyén már a házak és panelek között is nagy árdifferencia mutatkozott. A családi házak átlag négyzetméter ára 350 ezer forint, a paneleké pedig 400 ezer forint volt, míg a téglaépítésű lakásoké elérte az 540 ezer forintot.

Nyíregyháza ingatlanpiacán kevésbé tért el egymástól a három lakóingatlan-típus átlagára. A Nyíregyházán eladó házak átlagára 280 ezer Ft/m² volt, melytől négyzetméterenként 30 ezer forinttal voltak drágábbak a panelek és 60 ezer forinttal a téglalakások.

A néhány 10 ezer Ft/m²-es különbségek elsőre jelentéktelennek tűnhetnek, de ha egy nagyobb területű ingatlannal számolunk, akkor a tízezer forintok összeadódva akár milliós eltéréseket is eredményezhetnek. Például – a fentiekben bemutatott júniusi átlagárak alapján – Nyíregyházán egy 80 m² alapterületű családi ház ára 22 millió forint, míg egy ugyanekkora panelé csaknem 25 millió forintra tehető.

 

Kertes házak és nyaralók az ingatlanpiac porondján

A koronavírus nemcsak az árak, hanem a kereslet szempontjából is megváltoztatta az ingatlanpiacot. A járvány úgy rendezte át a korábban hosszú éveket jellemző trendeket, mint ahogyan azt el sem tudtuk volna képzelni.

Jelentős változás a vásárlási szokásokban, hogy megnőtt a kereslet a ritkán lakott területeken, míg csökkent a korábban felkapott főváros belső kerületeiben. A kertes házak mellett a nyaralók is egyre népszerűbbek a vásárlók körében. Korábban ugyan a hétvégi házak kedvelt befektetési lehetőségnek számítottak a magyar társadalomban, de ez az évek múltán kikopott. Úgy tűnik, a kedv most kezd újra visszatérni. Ennek köszönhetően sok vidéki településen és főként az olyan üdülő helyeken, mint a Balaton partja vagy a Velencei-tó, nem várható drasztikus áresés a közeljövőben.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: mastersenaiper / Pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja