SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy a gyümölcs, zöldség fogyasztása tényleg egészséges legyen…

Fábiánné Susán Szilvia [cikkei] - 2011-07-15
Vásárlást követően, mikor otthon kipakoljuk a zöldséget, gyümölcsöt, első lépésként fontos átválogatni, az esetleges hibás darabokat kidobni, nehogy a tárolás során az egészséges darabok romlását is okozzák.
Semmi esetre se tároljuk más élelmiszerek közvetlen közelében, mint pl. nyers hús, tojás...stb, mert azzal érintkezve komoly ételfertőzést okozhat!
Hogy a gyümölcs, zöldség fogyasztása tényleg egészséges legyen…

Fogyasztás, ill. felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg az alapanyagokat!

Első lépés a durva szennyeződések, a szemmel látható idegen anyagok eltávolítása, majd a tisztítás, és az alapanyagok leöblítése. Ezután azoknál a zöldségeknél, gyümölcsöknél, amelyeknél szükséges, következik az áztatás. Pl. száraz hüvelyesek, csipkebogyó, mazsola…. Nem is gondolnánk, hogy a mazsolát beáztatás előtt alaposan meg kell mosni, mert igen koszos! Ez érvényes minden aszalt gyümölcsre.

A tisztítás több módon történhet, az adott zöldség, gyümölcs jellegének megfelelően.
Hámozással távolíthatók el a színes főzelékfélék, a burgonya, és egyes gyümölcsök héja. Ügyeljünk arra, hogy az eltávolított réteg minél vékonyabb legyen, mert a vitaminok, ásványi anyagok nagyobb mennyiségben a héj alatti rétegekben helyezkednek el. A saját termésű almánál, körténél, ill. olyan gyümölcsöknél, melyeknek ehető és ép a héja, a héj eltávolítása helyett annak alapos mosását javaslom. Így nem csak a vitaminok nem vesznek el, de a héj értékes rostanyagait is elfogyasztjuk, ami hozzájárul a megfelelő napi rostmennyiség biztosításához.

A zsenge, fiatal színes főzelékek és gyümölcsök esetében lekaparást is végezhetünk (újburgonya, sárgarépa…)

A tisztítás után következik a mosás, ami történhet:
- Bő vízben, állandó vízcserével a színes főzelékek, paradicsom, paprika, egyes gyümölcsök esetében


- Meleg vízben, kefével, vízcserével a földesáruk esetében, mint pl. a zellernél.
- Zuhanyozással, hideg, vagy langyos vízzel a leveles zöldségek, mint pl a saláták, spenót, ill. egyes gyümölcsök (eper, málna, cseresznye, meggy, szőlő…) esetében.

A mosáshoz használt víznek minden esetben ivóvíz tisztaságúnak kell lennie.

Az olyan gyümölcsök felületét, melyeknek eldobjuk a héját - mint a dinnyefélék, citrusfélék, banán -, fogyasztás előtt érdemes áttörölni egy nedves ruhával.

A műveletek bármelyikét alkalmazzuk, legalább 30-60 másodpercig tartson.

Ha ezt a néhány egyszerű lépést betartjuk, eltávolítjuk a zöldségek, gyümölcsök felületén lévő kórokozókat, nyugodtan élvezhetjük a friss zöldség és gyümölcs egészségünkre gyakorolt jótékony hatását!

Fotó:  CaroCynthia: Früchte

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja