SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kicsik fogyókúrán?

Fábiánné Susán Szilvia [cikkei] - 2011-02-17
A közelmúltban nagy port kavart fel az az (ál)hír, hogy az egyik televíziós személyiség felesége fogyókúrára fogta a babáját, mert a gyermek szerinte kissé túlsúlyos... A súlykérdés azonban nem csak a hírességek életében, hanem bármelyik családban felvetődhet.
Kicsik fogyókúrán?

Amikor megszületik a babánk, árgus szemmel figyeljük, és azon aggódunk, hogy egészségesen fejlődik-e. Nyugodtabban alhatunk, ha tudjuk, hogy a baba súlyfejlődése nem egyenletes, időnként stagnál az egészséges gyermekeknél is. Ilyen stagnálás figyelhető meg kb. 3 hónapos korban, majd féléves korban, amikor a baba megduplázza születési súlyát, illetve az első életéve végén is, mikor megháromszorozza azt.

Anyatej és tápszer

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az anyatejjel táplált babák esetében elenyésző a túlsúly kialakulása.

Tápszeres babáknál előfordul túletetésből adódó túlsúly, aminek az a forrása, hogy a szülő azt hiszi, a baba sírásának oka csak az éhség lehet. Félrevezető, hogy a szopóreflex miatt, ha bármi hozzáér a szájához vagy annak környékére, a baba szopó mozdulatokat végez, amiből esetleg arra következtet az anya, hogy a kicsi éhes. Extrém hiba ha a pár hónapos kisbaba például 150 gramm helyett 250-300 gramm tápszert kap etetésenként.
 
Táplálkozási tévúton
 
A gyomornak szüksége van 2,5-3 órára ahhoz, hogy kiürüljön, s ha ennél gyakrabban kap a baba enni, a gyomor kitágul, ami hosszabb távon szintén túlsúly kialakulásához vezet.
Extrém elhízás főként 3-4 éves kor után jellemző. Az általam megkérdezett gyermekorvos hangsúlyozta a szülők és a nagyszülők felelősségét a gyermek félretáplálásában, akik adott esetben akkor érzik egészségesnek a gyermeket, ha eszik, és azt már nem nézik , mivel „tömik” a gyermeket. Sok esetben alapvető hiba a nagy mennyiségű cukros üdítők, chipsek rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása, a gyorséttermek gyakori látogatása.
Az esetek egy részében persze genetikai vagy hormonális probléma áll az elhízás hátterében, ilyenkor a túlsúly táplálkozással kevésbé befolyásolható.
 
Az elhízás okát keresni kell!
 
Amikor a szülő is elhízott, sokszor a genetikát tesszük felelőssé, pedig sok esetben érdemes utánajárni, hogy a szülő gyermekkorában esetlegesen milyen táplálkozási hibák fordultak elő, amit továbbvisz gyermeke nevelésében. Több helyen, mint pl Budapesten a Heim Pál Gyermekkórházban, vagy a Budai Gyermekkórházban is működik endokrinológiai ambulancia, ahol az elhízott gyermekeknek és szüleiknek szakértők segítenek a súlyproblémák kezelésében, és minden évben szerveznek ducitáborokat is. Bármi is az elhízás oka, az egészséges táplálkozásra nevelés mellett a másik legfontosabb teendő a rendszeres testmozgás, mert az egészséges étrendet kiegészítve, annak hatását fokozva hozzájárul a testsúly normalizálódásához.
 
A másik véglet
 
A súlyfejlődési problémák másik véglete a kóros soványság. Ez esetben orvosi kivizsgálásra kerül sor, mely érinti a szív-, tüdő-, vese és a belső elválasztású mirigyrendszer vizsgálatát. Az oka lehet többféle: mint kardiális problémák, fel nem ismert húgyuti fertőzés, vagy mentális visszamaradás, de az esetek egy nagy részében nem szervi betegség áll a háttérben, hanem lelki okok.
 
Azt gondolom, hogy ha rendszeres kapcsolatban van az anyuka a védőnővel, a gyermekorvossal, és megbeszéli velük az adódó problémákat, elkerülhetőek az esetek nagy részében a babák súlyfejlődésének szélsőséges esetei.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja