SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kapor

Németh Ági [cikkei] - 2005-05-29
/anethum gravedens/


A kapor konyhánk egyik fontos fűszernövénye és kiváló gyógyhatásáról is ismert. Az ősidőkben oly becsben tartották, hogy adófizetőeszközként a pénz helyettesítette.

      

Dél-Európából származó kétnyári növény, neve az Ó-norvég dilla szóból származik. Őshazájának a Földközi- tenger mellékét és vidékét, Nyugat–Ázsiát tartják.

Ősrégi fűszer, melyet már a bibliában is említenek, adófizetésre használták, óriási értéket képviselt. A rómaiak az ablakaikban, ládákban termesztették, s ételeik fűszerezéséhez használták.  A középkorban a kaprot varázserővel ruházták fel és a boszorkányok varázslatai ellen, szemmel verés, bájital ellen, alkalmazták.

A 17. században terjedt el az Újvilágban a korai New England-i telepesek segítségével. A kapor az ernyős virágzatúak családjába tartozik és 80 centiméter magasra is megnőhet. A bazsalikom után a kaporban található meg a legtöbb, nélkülözhetetlen ásványi anyag.

Hazánkban is minden kiskertben megtalálható a kapor. Konyhánk egyik legfontosabb fűszernövénye.  A népgyógyászatban is használják, kitűnő gyógyhatása miatt.

 

Felhasználása a természetgyógyászatban:

-      csecsemőknek, csuklás és hascsikarás ellen enyhe teát készítenek belőle, csodálatos az eredmény /minden kismamának ajánlom, bátran próbálja ki!/

-            puffadás ellen hatásos

-            étvágyfokozó hatású

-            javítja az emésztést

-            fejfájás ellen kitűnő gyógymód

-            tejelválasztást serkentő hatású

 

Teakészítés: egy kávéskanál kapormagot leforrázunk 2 dl forrásban lévő vízzel, néhány percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Langyosan fogyasztható.

 

A kaprot használhatjuk egészben vagy őrölve. A csecsemők részére édesköményből is készíthetünk teát, mely a kaporhoz hasonló gyógyhatásokkal bír.

 

Felhasználása ételekhez: levesek, mártások, halételek, néhány húsétel, savanyúságok eltevéséhez, salátákhoz .

 

 A kaprot mindig utoljára érdemes az ételbe tenni, mert így nem főnek ki belőle az értékes ásványi anyagok! Fűszerezzünk bátran kaporral, mert nagyon egészséges! A növény leveleit, ritkábban a magjait használjuk, melyek az édesköményhez hasonló ízűek. A friss kaporlevél csodálatos aromát  kölcsönöz ételeinknek.

 

 

 

 

 

                        

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felfoghatatlan tragédia: egy hatéves fiú okozta egy újszülött halálát a kórház szülészeti osztályán

Egy hatéves kisfiú felügyelet nélkül kószált egy francia kórház neonatológiai osztályán, ahol halálos baleset történt: leejtett egy koraszülött babát, aki néhány nappal később belehalt sérüléseibe. A kórház, a család és a hatóságok most próbálják feltárni, hogyan történhetett meg mindez.

Dráma a horvát aquaparkban: tragédia egy vízi csúszdán

Egy békésnek induló családi nyaralás végzetes tragédiába torkollott a horvátországi Rab szigetén, amikor egy 21 hónapos kislány kicsúszott édesapja karjaiból egy vízi csúszdán.

Ha ilyen popcornt vettél, ne fogyaszd el, rákkeltő lehet!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!

Hogyan érinti a kánikula a szívet, a szívbetegeket?

A kánikulában sokan érezhetik kimerültnek magukat, az sem ritka, hogy ájulásközeli állapotot okoz a forróság. Azonban, akik mellkasi fájdalmat, légszomjat, gyors, esetleg szabálytalan pulzust érzékelnek, feltétlenül forduljanak orvoshoz. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont - Prima Medica kardiológusa arra is felhívta a figyelmet, hogy szívbetegek, idősek és krónikus betegséggel élők hogyan óvhatják a szívüket a kánikulában.

A szájüregi szűrés is fontos lehet méhnyaki HPV-fertőzés esetén

Több mint kétszer nagyobb eséllyel található meg a HPV a szájüregben is azoknál a nőknél, akik a méhnyakukon már fertőzöttek - derül ki a Semmelweis Egyetem friss nemzetközi kutatásából. A vizsgálat szerint minden nyolcadik, méhnyaki HPV-pozitív nő orálisan is fertőzött volt, ami növeli a szájüregi daganatok kockázatát.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja