SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Szabadabb vagyok a börtönben, mint eddigi életem során bármikor" - mihez kezd a börtönévek után Gypsy Rose?

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2024-01-10
Gypsy Rose Blanchard édesanyja egy bájos, alázatos szívű és odaadóan gondoskodó szülő volt, aki egyedülálló anyaként, hihetetlen erőfeszítések árán nevelte kislányát. Környezete csodálattal figyelte, ahogy minden sorscsapás után újra és újra felkelt és mosolyogva cipelte terheit.
"Szabadabb vagyok a börtönben, mint eddigi életem során bármikor" - mihez kezd a börtönévek után Gypsy Rose?

Márpedig a csapásokból kijutott az édesanya, az elbűvölő Dee Dee számára, hiszen kislánya az együtt töltött 19 évük alatt egyik betegségből a másikba esett.

Három hónaposan már alvási apnoe-t diagnosztizáltak nála, később asztmát és súlyos izomsorvadást. A kislány megküzdött a levegőért is, sokáig légzőkészülékkel aludt. Rose sokasodó betegségei miatt egész napos felügyeletre és gondoskodásra szorult, iskolába sem járhatott, semmilyen közösségi életet nem élt. Leukémiája miatt elveszítette hajkoronáját, kerekesszékben töltötte a napjait, epilepsziás rohamai következtében agykárosodást szenvedett és egy hétéves gyerek szellemi szintjén gondolkodott és kommunikált.

A kis család megélhetése szinte teljes egészében a környezet jóakaratán múlott, több gyűjtést is rendeztek a számukra, házukat a Habitat for Humanity építette. Rose kérésére rózsaszínre vakolták a mézeskalácsházikó falát és a mesebelinek tűnő épülethez enyhe lejtésű rámpa csatlakozott, hogy a kislány szabad mozgását biztosítsa. Ám Rose szabadságát valójában nem az állapota korlátozta, hanem kóros figyelemigényű édesanyja, a mártír Dee Dee.

Gypsy Rose valójában sosem volt beteg, minden porcikája tökéletesen működött egészen addig, míg az édesanyja a mesterkedéseivel el nem érte, hogy az orvosok fájdalmas és szükségszerűtlen kezeléseknek és műtéteknek tegyék ki őt.

Kerekesszékben ült, bár nemcsak járni, hanem futni is tudott, többször tápcsövön át adagolt tápszeren élt, bár rágni és nyelni is tökéletesen tudott. Haját nem a leukémiára kapott kezelés következtében vesztette el, hanem Dee Dee borotválta le, hogy a hatás teljes legyen. Nyálmirigyeit kivetette, a rengeteg gyógyszer miatt töredező fogait kihúzatta, szemét megműttette.

Egyik előző lakóhelyük a Katrina hurrikánban elpusztult, de Dee Dee még a Katrinát is legyőzte: közösségi adakozásból épült új házuk büszke tulajdonosa lett, miközben lányának elveszett irataira hivatkozva öt évvel fiatalabbnak hazudta a kislányát, aki így lényegében tússzá változott saját mentálisan zavart anyja fogságában. A felnőtté válás a beláthatatlan messzeségbe tolódott, a menekülés lehetetlennek tűnt, már csak azért is, mert Gypsy sokáig maga is elhitte, hogy súlyos beteg. Csak a börtönben tudta meg, hogy nem szenved leukémiában és semmilyen kromoszómahibája nincs.

Dee Dee ördögi kínzásai hátterében a kivetített Münchausen kór szindróma állt. Ez a mentális zavar jellemzően olyan szülőknél – többnyire anyáknál – jelentkezik, akik óriási és kóros igényüket a figyelemre úgy elégítik ki, hogy a hatalmuk alatt álló gyereküket szándékosan megbetegítik, színlelik a rendellenességet azért, hogy magukat gondoskodó szülőként, hősként láttassák.

A szimulálás ördögien fondorlatos és tele van játszmákkal, hiszen a tüneteket nem maga az érintett játssza meg, hanem a gyerekre vetíti ki, olyan személyre, aki bízik benne és aki teljesen ki van neki szolgáltatva. A kivetített Münchausen szindrómások többnyire hevenyészett egészségügyi ismeretekkel rendelkeznek, jól kommunikálják a tünetek leírását és kiismerik magukat a gyógyszerek beszerzésének és adagolásának témakörében. Sokat dolgozó orvosok elhanyagolt, figyelemhiányos gyerekeiből válik többnyire kivetített Münchausen szindrómás felnőtt, ám az állapot nem jelenti azt, hogy a mentális beteg ne lenne a tettei következményeiért felelős.

Gypsy Rose szeretett volna szabad és normális életet élni, ám minden próbálkozása elbukott az anyja „féltő óvása” miatt. Dee Dee teljesen elszeparálta lányát nemcsak a közösségtől, hanem az édesapjától is, fizikailag is kivonta lányát az apja hatásköréből.

Ha egy orvos gyanút formált a kislány valódi állapotáról – ketten is fontolgatták a feljelentést, egy orvos meg is tette –, azonnal orvost váltott és minden esetben előző feljegyzések nélkül jelentkezett be. Ha a családja gyanút fogott, azonnal továbbköltözött tőlük. Hihetetlenül meggyőző tudott lenni a tünetek felsorolásában, vagy abban, hogy a megjelenő szociális munkást is bevonja kisded játékaiba, sajnálatot és figyelmet csikarjon ki a maga számára azon az áron, hogy a lányát megnyomorítja.

Hatalmas egészségügyi szókincse volt és méretes krokodilkönnyei. Gyakran kerültek be a hírekbe különböző adományozó műsorokba, ahol Dee Dee az adás alatt végig fogta a lánya kezét és megszorította, ha értésére kívánta adni, hogy hallgasson. Kislányos ruhákat adott a lányra és meghatódott pillantásokat produkált a közönsége felé. A közösség meg volt győződve arról, hogy a sajátságos páros a sorscsapások ellen felálló szövetségek felemelő példája.

A helyzet Gypsy kamaszodásának idején eszkalálódott. Az asszony körülvette őt plüssállatokkal és rózsaszín pöttyös ruhadarabokkal, ám hiába hazudta a lányt öt évvel fiatalabbnak, a pubertás megkezdődött és magával hozta a lány ráébredését a helyzet valóságára. Gypsy első kitörési kísérlete egy szökés volt, ám Dee Dee könnyen megtalálta őt a laptopjában lévő beszélgetései alapján, és azzal az érvvel cipelte haza, hogy kiskorúnak hazudta.

A nyílt összetűzés oda vezetett, hogy az anya elvette lányától a szabadság zálogaként működő számítógépét, összetörte azt és testi erőszakkal az ágyában tartotta a lányt, még az ételt is megtagadta tőle. Innentől Gypsy már az életéért futott volna, ha nem épp a járásképtelen szerencsétlen szerepét osztotta volna rá egy manipulatív bántalmazó, akit anyjaként szeretnie kellett.

Gypsy halálos kockázatot vállalt, amikor szerzett egy használt laptopot, és a keresztény társkereső oldalon kapcsolatot kezdeményezett egy fiúval. Hosszú beszélgetéseket folytattak, melynek során Gypsy Rose felfedte a helyzetét, könyörgött segítségért, majd megkérte Nicolas Godejohn-t: törjön be hozzájuk és ölje meg az anyját. A gyilkosság estéjén anya és lánya kedélyesen manikűrözték egymás körmeit, majd amikor Dee Dee elaludt, Gypsy befogott füllel bezárkózott a fürdőszobába, amíg a fiú tizenhét késszúrással végzett az anyjával.

„Meghalt a kurva” – jelent meg másnap az anya idővonalán az üzenet. Az ismerősök és a helyi közösség értetlenül figyelték a szöveget, mely sehogy nem illett bele Dee Dee addigi mézesmázos kommunikációs stílusába. 

Amikor a rendőrség megtalálta a holttestet és szembesült Gypsy eltűnésével, emberrablásra gyanakodtak, váltságdíjkérésre, aberrált lelkű, beteg gyerekekre szakosodó ragadozóra. Lenyomozták a szöveg írójának IP címét és ott megtalálták a gyilkos párt, ám a kerekesszékes leukémiás gyermek helyett egy érett fiatal nőre leltek, aki épp el akarta kezdeni az életét.

Gypsy mindent bevallott és a tárgyalás végeztével tíz évre ítélték másodrendű vádlottként, míg barátját életfogytiglani börtönre. A börtönben Gypsy életében először pszichológusi segítséget kapott a traumái feldolgozásához és rájött, hogy sajnálja a tettét. 2019-ben a börtönbüntetése alatt férjhez ment Ryan Scott Anderson-hoz. Jó magaviseletete miatt korábban, 2023 december 28-án szabadult: „Készen állok a szabadságra” – jelentette ki élete első valóban szabad bejegyzésében.

Hogy valóban készen áll-e, azt a jövő történései mutatják majd meg a számunkra. Még a börtönből is könnyebb ugyanis kiszabadulni, mint egy olyan elme fogságából, aki hatalommal bír fölöttünk, miközben a vesztünkre tör.

Nem a járás lesz igazán nehéz, hanem jó irányba menni.
 


 

Indexkép: The Ninewood Show / Youtube

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja