SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Segítség, azt hiszem, az ismerősöm szektatag lett!

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-11-21
L. Ron Hubbard, a szcientológiai egyház megalapítója eredetileg sci-fi író volt, később filozófusként és egyház alapító "nagy testvér"-ként értelmezte saját működését. Egy vitatott történet szerint még regényíró korában villant agyába a nagy gondolat: "Ha milliomos akarsz lenni, alapíts vallást!" Ő mindenesetre alapított egyet és milliomos is lett. Teremtő fantáziájának jó hasznát vette a vallás téziseinek kimunkálásakor.
Segítség, azt hiszem, az ismerősöm szektatag lett!

A szekta fogalma

De mégis, hogyan hozzunk létre egy szektát? Hogyan teremtsünk saját valóságot a híveink számára, amely feledteti velük a külvilágot? Hogyan csináljunk egy gondolatból terméket, amiért a fogyasztók mindenüket odaadják? Hogyan tartsunk fenn befolyást és kontrollt mások elméje felett? Milyen jelekből vehetjük észre, hogy ismerősünket behálózta egy szekta?

A szekta, mint műfaj értelmezése azért nehéz, mert minden nagy világvallás szektaként indult, tagjai kisebbségben voltak és kezdetben többnyire üldözték őket, csodabogaraknak, különcöknek tekintették a nyájat. Könnyebben boldogulunk, ha nem egy-egy kis egyház tanait kezdjük el boncolgatni annak megítéléséhez, hogy egyházról vagy szektáról lehet-e szó, hanem azt vizsgáljuk, hogy a közösséghez tartozás milyen hatással van a tagok mentális és anyagi állapotára, személyiségjogainak gyakorlására.

Némely közösség teljesen szokatlan vagy akár bizarr dologban hisz, de nem is ez a baj. Egy romboló szekta felismerésében az a lényeg, hogy a szektavezér vagy a vezető csoport nyomást gyakorol-e a tagok szabadságára, gondolkodására, manipulálja az elméjüket, gazdasági és szexuális téren kihasználja-e őket.

Sőt, egyetlen kérdés már segíthet eldönteni, hogy ismerősünket beszippantotta-e egy szekta: ez a kérdés pedig az, hogy éppoly könnyű-e a kimenet-e a csoportból, mint amilyen könnyű volt a bemenet? Amelyik közösség elállja a kijáratot, követeléseket támaszt vagy érzelmileg zsarolja a távozni vágyót, estleg fenyegeti is őt, az egy szekta.


Guru áll az élén

A szektavezető mindig egy karizmatikus ember, nagy „igazságok” tudója, titkos üzenetek közvetítője. Charles Manson a „Család” nevű szekta alapítója olyan szinten volt képes elhitetni a saját felsőbbrendűségét a nyájával, hogy középosztálybeli fiatal lányok az ő parancsára bestiális gyilkosságokat követtek el, abban a hiszemben, hogy ezzel faji háborút válthatnak ki, aminek megnyerése után övék lesz a világ. Magát a szektavezért az egyik leggonoszabb lényként tartjuk számon a bűnözői társadalomban, holott sosem saját kézzel ölt. Manson kisugárzásáról az a hír járta, hogy körülötte megállt az analóg órák működése.

Egy jó guru valóságos félisten a hívek szemében, róla semmi negatívum nem jelenhet meg a hívek elméjében. Fényképét tisztelni kell, előadásain szuggesztív módon használja a hangját, mozdulatait. Nem az a lényeg, hogy milyen logikátlan mondatokat mond akár egy tisztítószerről vagy egy személyiségfejlesztő módszerről, esetleg a világvége eljöveteléről – a hanglejtése, szavakba bújtatott érzelmi töltete, határozottsága viszi magával a követőket. Egy jó guru általában olyan szöveget használ, melyben erős nyomatékú szavak vannak, de maga a szöveg lebegős, könnyű saját értelmezéseket rávetíteni. A Jelenések Könyve kedvelt vadászterület a manipulátorok számára.


Hangzatos név 

Egy hatékonyan működő szekta olyan nevet választ, amely valamiféle társadalmi hiányosság kitöltését célozza meg, azt testesíti meg, amire sebezhető emberek vágynak, amiért hiába sóvárognak.

A „Népek Temploma” név például egyszerre ígér társadalmi egyenlőséget és mély hitet, ám tagjait Jim Jones, a pszichopata szektavezér öngyilkos halálba küldte, amikor egy amerikai szenátor látogatást tett a Jonestown-i kommunában.

Az „Isten gyermekei” nevű szekta úgy ígért üdvösséget, hogy azért csak annyit kellett tenni, hogy gyermeki módon szót kellett fogadnunk a nálunk többet tudó „felnőtteknek”. A szekta lánytagjainak ugyanakkor jó gyermekként prostitúcióval kellett pénzt keresni a szekta kiadásainak támogatására. A Család néven futó szekta névválasztása jól mutatja, mi hiányzott ezeknek a fiataloknak.


Nagy ígéretek

Egy prosperáló szekta ígéretek terén általában nem éri be kevesebbel, mint az üdvösség és az örök élet, természetesen csakis a szektatagok számára. A szektavezér a révész, aki hajóján elevez a kiválasztottakkal az ígéret földjére, de a gonosz kívülállók soha nem érik el a partokat.

A szakta azt szólítja meg, aki sebezhető. Tévedés azt hinni, hogy az aluljárókban ácsorgó hindu öltözékű, kopaszra nyírt fejű, ártatlan külsejű fiatalok terjesztenék hatékonyan a mételyt, vagy a bongyor hajú nénik az újságjukkal, melynek címlapján egy szelíd oroszlán csillezik együtt a cseppet sem félő gödölyével.

A legveszélyesebb terjesztők valójában a rokoni vagy baráti körben fellelhető aktív térítő szektatagok, akik a szekta ünnepeire elhívják a családtagjaikat, ismerőseiket. De tévedés az is, hogy csakis labilis lelkivilágú, alacsony intelligenciájú, eltévelyedett emberek lépnek be szektákba.

Sok olyan fiatal válik szekta áldozatává, akik nagyszabású feladatra vágynak, szeretnék megmenteni a világot, választ kapni a nagy kérdéseikre, küldetés végrehajtójának lenni, vagy fontos üzeneteket hordozni. A „Legfőbb Igazság” nevű japán szekta hívői ideggázt szórtak a Tokio-i metróban, hogy káoszt okozzanak, kirobbantsák a világháborút, amit csak ők élhetnek majd túl, miközben azt hitték, hogy ők a világ igazságának egyetlen tudói.

Ha a gyermek nagy kérdéseit nem nevetjük ki, hanem igyekszünk jó válaszokat adni rájuk, akkor nem máshol fogja keresni a válaszokat, a feladatot.


Vakcsoport 

A szektásodás működésében kulcsfontosságú, hogy a tagokat nem engedik hozzáférni más szakirodalomhoz vagy hírforráshoz. Ha akarat nélküli bábokat akarunk létrehozni, az első teendők között van, hogy elvágjuk őket az információktól, rokonoktól, barátoktól. A szekták székhelye általában a külvárosban, elzárt helyen van és szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy milyen módon érintkezhet a szektatag az idegenekkel, és ebben a gondolkodási rendszerben egy szülő is lehet idegen.

A Népek Temploma szekta ebben addig ment, hogy külön települést hozott létre egy fejletlenebb országban, hogy a tagokat kivonja a saját Alkotmányuk törvényei alól, és teljes felügyeletet vezessen be minden tevékenységük felett. Még saját rendőrség és besúgóhálózat is működött a kommunában. A szekták működését, amennyiben sikerül egyházként szerepelniük, a törvény védi, saját bíróságuk és ítélkező testületük lehet, hívják azt akár a Vének Tanácsának.


Az összetartozást látható szimbólumokkal fejezik ki

Minden totális intézmény használtat egyenruhát a tagjaival, a szekták is. A Legfőbb Igazság szekta tagjai csakis úgy jelenhettek meg a külvilág előtt, hogy a szektavezető arcára, Asahara-ra emlékeztető maszkokat öltöttek magukra, tehát teljesen a vezér képére formálták a tagokat. Asahara követői között egyébként nagy számban voltak diplomás emberek is, akik minden skrupulus nélkül vették magukra a guru képét. Asahara-t pár éve végezték ki a metróban végrehajtott ideggáz támadás kitervelése miatt, de családja és követői ma is vitatkoznak azon, hogy a hamvai vallási ereklyék-e, vagy a család tulajdonát képezik.

A Mennyország Kapuja nevű szekta követői egyenhajviseletet vállaltak, férfiak és nők is egyfajta szexualitást nélkülöző bilifrizurát viseltek, egyenruhát hordtak, saját szimbólumot hoztak létre és bizarr étrendet követtek. Minderre azért volt szükség, mert egy UFO-ra vártak kitartóan, ami majd elviszi őket a saját hazájukba, hiszen a Föld csak a kiképzésük helyszíne volt. „Te hol maradsz?” – kérdezték plakátjaikon tőlünk, de végül úgy alakult, hogy ők is lemaradtak az útról. 39-en együtt követtek el rituális öngyilkosságot abban a hiszemben, hogy az utazásban részt vehetnek majd, de csak a fizikai testük nélkül.


A szekta, mint gazdasági vállalkozás 

Manson követői bűncselekményekből tartották fenn a szektát. Van más út is, például a szektatagok dolgozhatnak a szektának, vagy fizetésüket ajánlhatják fel a gazdaszervezetnek. Ha egy közösséghez tartozó ismerősünk nem rendelkezhet a jövedelméről szabadon, vagy ingyenmunkákat végeztetnek vele, gyanítható, hogy szekta hálójába került.


Mit tehetünk, ha egy ismerősünk szektatag lett?
 

Ha attól tartunk, hogy ismerősünket beszippantotta egy szekta, sajnos nem indulunk egyenlő esélyekkel a lelkéért. Mivel a közösséghez tartozás igénye annyira erős az emberben, mint az elemi éhség vagy a szexuális vágy, nagyon nehéz felvenni a versenyt egy szektával. Nem érdemes a szektát sem kritizálni, sem ész érvekkel támadni a téziseit, hiszen nem a tudásanyag tartja benn a követőt, hanem érzelmi elkötelezettség.

Az egyetlen, ami működhet, ha tőlünk kapja meg azt a figyelmet, törődést és életcélt, aminek a hiánya a szekta karjaiba vezette őt. Hasznos lehet az is, ha olyan információkat nyitunk meg számára, amit a szekta elzárt előle, de még így is évtizedekbe kerülhet a szektával való leszámolás.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja