SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Reményvesztettség szindróma

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-06-21
Lehetne ez a kórkép akár egy modern Hófehérke-mese is egy királylányról, aki tetszhalott állapotban várja, hogy az igazság győzedelmeskedjen, és a remény újra felszárnyaljon. Mese lehetne egy olyan királylányról, aki nem fél az üvegkoporsótól, aki magától eszik a mérgezett almából, és félig már a túlvilágon arra vár, hogy a mese jó véget érjen, és a királyfi eljöjjön érte. A kis királylány ebben a történetben csak fekszik magatehetetlenül, mert minden annyira borzalmas és rémisztő körülötte, hogy lényegében teljesen kivonja a lelkét a testéből, és semmilyen hívásra nem reagál. Már nem tud.
Reményvesztettség szindróma

Reményvesztettség szindróma

Az első megbetegedések

Lehetne ez egy gonosz mese is, de a reményvesztettség szindróma (uppgivenhetssyndrome, resignation syndrome) egy valóban létező kórkép, melyet először az 1990-es években figyeltek meg. A betegség hátterében sorozatos és óriási traumák vannak, melyeket a gyermeki idegrendszer már nem tud tovább feldolgozni, ezért a teljes cselekvésképtelenségbe menekül, annyira, hogy fájdalomingerre sem reagál, nem táplálkozik, és az ürítési funkcióit sem szabályozza tovább.

Az első megbetegedéseket Svédországban regisztrálták, és az esetek zöme később is skandináv területen került látókörbe. A néhány száz eset mindegyike olyan családok gyermekei közül került ki, akik menekült státuszért folyamodtak valamelyik észak-európai államban, és kérelmüket visszautasították.

Ez a végső, testi mértéket öltő feladás egyfajta bénulásként írható le, eszméletvesztéshez hasonló szétesett állapot, mely erős traumák, és szélsőségesen bizonytalan élethelyzet hatására alakul ki. A (legtöbbször) kamasz gyerek ebben az állapotában nincs tudatánál, nem tud járni, beszélni, mozogni sem, többnyire szondán keresztül kell táplálni, és kívülről, passzívan mozgatni. Az állapot hónapokig, évekig eltarthat, attól függően, hogy a család helyzete rendeződik-e. Előfordult olyan eset, hogy az engedély megkapása után pár héttel a beteg gyermek újra visszanyerte eszméletét.


Hosszú út vezet idáig

Ezt a drasztikus lelki levertséget hosszú folyamat előzi meg. A menekült gyerekek korábbi életében felfedezhető egy olyan láncolat, mely ismétlődő mindegyik reményvesztettség szindrómás gyerek életében. Van köztük olyan, aki messzi országból azért érkezett, mert a családfőt a helyi maffia terrorizálta, többször is brutálisan megtámadva az apát a gyerekei szeme láttára. Többen elvesztették valamelyik szülőjüket, esetleg rabságba estek a rokonai, saját szemükkel láttak erőszakos cselekményeket, nehéz körülmények között, félelemmel telve menekültek, majd egy békés országba érve letelepedési kérelmük visszautasításra talált. Hosszú, reménységgel és kétségekkel teli időszak van mögöttük, melyben rengeteg energiát fordítottak aggodalomra, és szomorú emlékekre.

Ennek a szindrómának a létezése az egyik erős bizonyíték arra, hogy agyunknak mekkora hatalma van a testünk fölött. Egy sajátságos menekülési reakció ez, a személyiség végső magába vonulása, kilépése a küzdésből, egy teljes önfeladás.

A traumás időszakot követően először düh és szembenállás jelenik meg a gyermeki viselkedésben, melyet hosszú depresszív időszak követ. A katatón állapot többnyire akkor következik be, mikor a hivatalos visszautasító levél megérkezik a letelepedési kérelemre. Ekkor a gyermek pár nap alatt abbahagyja a beszédet, a mozgást, pelenkára és mesterséges táplálásra szorul.

A személyiség ilyen fokú, és ennyire váratlan szétesése sok esetben gyanút keltett a hatóságokban, színjátékról beszéltek, és szóba került az is, hogy a szülők valamilyen szintetikus anyaggal érik el gyermeküknél a tüneteket, és ezzel nyomást akarnak gyakorolni a kérdéses ország döntésére.

A vizsgálatok azonban bebizonyították, hogy színjátékról nincs szó, a gyerekek valóban gyökértelenül lebegnek egy olyan elérhetetlen világban, ahonnan nagyon nehéz a visszatérés.

Somfai Anna Hófehérke című novellájában „átlépés”-nek nevezi azt a technikát, melynek során a bizonytalan, szörnyű és félelmetes világot ezek a gyerekek úgy hagyják el lélekben, hogy még egy búcsúszóra sem marad energiájuk.


A legismertebb eset

A világot legjobban Djeneta és testvére, Idabeta esete kavarta fel, ahol az idősebb testvér „kilépését” két évvel később húga kilépése is követte. Az ágyukban fekvő lányok képe (Magnus Wennman fotója) a 2018-as sajtófotó kiállítással az egész világot bejárta, és számos néző látta meg a felvételben a világ szörnyű értelmetlenségének jelképét. A két lány hófehér arccal fekszik az ágyban, hosszú fekete hajuk elterül a párnán, és orrukból a tápláló szonda csöve lóg ki. Hiányzik arcukról minden kifejezés, testükből minden, ami életnek nevezhető.

Az agyuk annyi fájdalmat érzékelt már, hogy egyszerűen kikapcsolta magát, és egyfajta hibernáció mellett döntött, mert még mindig ez ígérkezett a legnyereségesebb állapotnak.

Hogy kilépés után ugyanarra a helyre jutottak-e, vagy sem, nem tudhatjuk.

 

 

Vannak olyan nézőpontok, melyek az állapotban egyfajta kultúrához kötöttségét is felfedezni vélnek. Az áldozatok gyakran volt szovjet tagállamokból származnak, de vannak köztük volt Jugoszláv területről érkező, afrikai és bangladesi esetek is, olyan kultúrák, ahol a lelki „eltűnés” eredményre  vezető harcmodor lehetett.

A BBC Resignation syndrome: Sweden's mystery illness című cikke kitér arra is, hogy hasonló tünetekkel szembesültek az orvosok a náci koncentrációs táborokból való szabadulás után vizsgált néhány fiatalnál, illetve Angliában is találkoztak már elszórt esetekben ezzel a tünettel, nem menekültcsaládból származó gyermekeknél. A kiváltó ok itt is minden esetben azonos volt: extrém bizonytalanság, kilátástalanság, borzalmak átélése tehetetlenül, és az utolsó remény füstbemenetele.

A gyerekek úgy élték meg a helyzetüket, hogy nem láttak más lehetőséget, mint a valóság teljes tagadását, és egy olyan saját kivándorlást, mely a lélek számára készített utat a testből.

A biztonságérzet olyan erős szükséglet, mint a táplálék és a víz. A menekülésnek és a védekezésnek az utolsó mentsvára az, amikor a lélek kilép az ajtón, és csak a kétségeket hagyja maga után.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja