SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pert nyertek az otthongondozó anyukák az állam ellen

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-12-13
Több éve perelik az államot a súlyosan-halmozottan sérült gyermeket nevelő szülők, mert véleményük szerint a gyermekük egyenlő bánásmódhoz és méltósághoz való joga is sérül azzal, hogy nincs államilag fenntartott megfelelő lakhatási ellátás a számukra. Négy év után született végül elsőfokú döntés: A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint az állam mulasztást követett el, amely súlyosan sérti a családok személyiségi jogait.
Pert nyertek az otthongondozó anyukák az állam ellen

Szülők szélsőségesen nehéz helyzetben

A súlyos fogyatékossággal élő felnőtt emberek és családtagjaik szélsőségesen nehéz élethelyzetbe kerülnek az otthon ápolt fiatal családtagjuk nagykorúvá válásakor. A fogyatékkal élő gyermek is felnő, valamilyen szintű életkori váltásra neki is szüksége van, a lehetőségekhez képest neki is ki kell repülnie, joga van felnőtt életet élni. Szintúgy joga van a gyermekét 24 órában, szabadság és pihenőidő nélkül otthon ápoló szülőnek arra, hogy a felnőtt gyermeke támogatott, de önálló életéhez segítséget, ellátást kapjon.

A felnőtt fogyatékos személyek családja jelenleg Magyarországon jellemzően rendkívül kevés segítséget kap az államtól anyagilag, mentálisan és lelkileg is. Kevés az állami otthon, ezekre sokszor 15 éves várakozási lista is van, és sok helyen borzasztóak az állapotok, számos esetben több száz kilométerre helyezkedik el a család lakóhelyétől. Kevés alapítványi lakóotthon létezik, amelyek emberséges körülményeket biztosítanak, ezek viszont iszonyúan drágák. A beugró egy ilyen intézménybe 5-9 millió körül van, és 200-250 ezer forint lehet a fizetendő havidíj.

Három tarthatatlan helyzet közül választhatnak

A családok három tarthatatlan helyzet közül választhatnak: vagy egy mindentől elzárt, többnyire a kis falu szélén elhelyezett, több száz fős tömegintézményben helyezik el a fiatalt, vagy fizetik az óriási anyagi terhet egy magán vagy alapítványi lakóotthonban olyan nehéz évtizedek után, amikor szünet nélkül otthon ápolták a szerettüket, és ezalatt számottevő jövedelmet nem tudtak felhalmozni. Harmadik lehetőség, hogy továbbra is vállalják a megterhelő otthonápolást, maguk is már betegségekkel, idős korral küszködve. További hátránya ennek a döntésnek, hogy a felnőtt kor küszöbét az otthon maradó sérült fiatal nem tudja átlépni, továbbra is gyermeki státuszban marad, személyiségfejlődése megrekedhet a kiszolgált szinten.

Az idős szülők többsége ezeket a terheket már nem bírja. 2017 decemberében indított pert a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) hat otthonápoló idős édesanya nevében. A per nem kevesebbről szólt, mint hogy az államnak legyen kötelessége méltó lakhatást biztosítani a felnőtt fogyatékos emberek számára.

Pert nyertek az állammal szemben

Az ítélet, ha jogerőre emelkedik, óriási hatással lehet több ezer reménytelen élethelyzetben élő család számára. Az államnak ebben az esetben kötelessége lesz biztosítani a támogatott lakhatást a magas támogatási igényű felnőtt emberek számára, vagyis olyan lakóotthonokat kell létrehoznia, ahol a lakhatás egy szociális ellátási forma. A támogatott lakhatás nem elfekvő: olyan 10-12 felnőttet ellátó intézményt jelent, amely beilleszkedik a lakókörnyezetbe, elkülönült lakórészekkel, privát  szférával rendelkezik minden lakója számára, és gondozási szükségletet is ellát. Nem munkahely, nem szórakozási központ, hanem otthon.

Magyarországon jelenleg több mint 50 ezer ember ápolja otthon tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozóját az év minden napján, még éjszaka is. Számukra ez a kedvező ítélet nagy változásokat indíthat el a támogatott lakhatás kérdésében, és egyben visszaadhatja a hitüket abban, hogy gyermekeik méltó életéért folytatott küzdelmük nem hiábavaló.

Gondolkozzunk el ezen a kifejezésen: magas támogatási szükségletű személy. Országok szemlélete változhat meg attól, ha megértjük, hogy nem a hiányon, hanem a szükségleten van a hangsúly.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja