SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így támogasd a túlsúlyos gyermekedet!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-12-08
Minden szülő számára a saját gyermeke tökéletes. Tökéletes úgy, ahogy van. Mégis fontos, hogy néha más szemmel nézz a lányodra vagy fiadra, hogy észrevedd, ha valamiben segítségre van szüksége. A túlsúly ilyen. Nem szabad legyinteni rá, és nem szabad magára hagyni a gyermeket. Mit tehetsz szülőként, hogy támogasd a túlsúlyos gyermekedet?
Így támogasd a túlsúlyos gyermekedet!

A túlsúlyos gyermeket megbélyegzik. Ezzel sajnos nem lehet vitatkozni. Megbélyegzik az óvodában, az iskolában, de sok esetben sajnos az egészségügyi vizsgálatokon is. Az óvodákban, az iskolákban nem fektetnek rá túl nagy hangsúlyt, elkönyvelik a kövér gyermeket kövérnek, és ezt nem is tudja levetkőzni magáról. Néha még megjegyzéseket is tesznek, aminek a gyermek életére nézve súlyos következményei lehetnek.

Túlsúlyos gyermekeknél gyakori a szorongás, a visszahúzódó magatartás, a depresszióra való hajlam. Egy ördögi kör. A gyermek az evéshez fordul vigaszért, ezért nem tud kilépni ebből a helyzetből. Nem segít neki az sem, ha otthon is negatív megjegyzéseket kap. Elveszíti az önbizalmát, az önértékelése súlyos csorbát szenved és a gyermek befelé fordul.

Szülőként viszont sokat tehetsz azért, hogy segítsd gyermeked.

Építsd fel az önbizalmát!

Az első tanács, amit egy túlsúlyos gyermek édesanyja kap, hogy fogja diétára, netán fogyókúrára a gyermeket. Ez a megközelítés csak a testi problémát kezeli, nem foglalkozik a lelki hátterével. Ha rögtön beíratod valamilyen sport szakkörre, akkor vajon mit fogsz elérni? Motivált lesz? Lelkes lesz? Nagy valószínűséggel nem, hiszen egy sportos közegben újra szembesül azzal, hogy míg mások könnyedén futnak, ugranak, addig ő a túlsúlya miatt nem képes rá. A végeredmény pedig az lesz, hogy az önbizalma, az önértékelése tovább romlik.

Ehelyett kezdd azzal, hogy megerősíted az önbizalmát. Beszélgess vele sokat arról, hogy fogadja el önmagát. Az elfogadás lehet a kulcs. De ez az elfogadás soha ne beletörődést jelentsen. Ne úgy közelítsd meg, hogy ő mindig is kövér volt és az is lesz, a szülei vagy a nagyszülei is ilyenek, ezért nem tud rajta változtatni. Ez nem fogja motiválni.

A kövér gyermeknek meg kell tanulnia szeretni önmagát. Ebben a folyamatban pedig te, mint szülő tudsz neki a legtöbbet segíteni. Kezdjétek a folyamatot az elfogadással. Fogadja el, hogy most ilyen a teste és ne érezze bűnösnek magát. Tanítsd meg neki, hogy az elfogadással kialakíthat egy olyan kisugárzást, aminek következtében a társai nem fogják bántani. Ez biztosan nem megy egyik pillanatról a másikra, de apró lépésekben haladva sikerülni fog.

Fontos, hogy szülőként támogasd!

Kisebb gyermekek esetében jó módszer lehet, ha készítetek egy bátorság követ. Fessétek le a kedvenc színére és írjatok rá pozitív szavakat. Az „erős vagy” felirat például jó lehet. Ha kész, akkor minden reggel, mielőtt elindul, töltsd fel neki energiával úgy, hogy jól megszorítod. Mondd el neki, hogy mit jelent ez. Biztasd a gyermeket arra, hogy bármikor, amikor napközben rosszabbul érzi magát, akkor vegye elő, szorítsa meg és merítsen belőle erőt. Nagyobbaknál is működhet ez a módszer, de nekik jó választás lehet egy illóolaj egy kis görgős üvegcsében. Válasszatok olyan illatot, ami nyugtatja, erőt ad neki. A levendula, illetve a bergamott is jó választás. Legyen nála az üveg, és ha erőre van szüksége, akkor illatoljon belőle vagy kenje be a csuklóját.

Figyelj oda, hogy mit mondasz!

A gyermekek abból tanulnak amit látnak. Isszák a szavaidat, a gesztusaidat, a reakcióidat akkor is, ha úgy gondolod, hogy nem figyelnek. Ha te önmagadra bántó megjegyzéseket teszel az esetleges túlsúlyod miatt, akkor nem várhatod el a gyermekedtől sem, hogy szépnek lássa magát. Ne bántsd önmagad és figyelj, hogy ne tegyél bántó megjegyzést a gyermekre sem. Ha ruhát vásároltok, akkor se azt emeld ki, hogy valamelyik darab nem állna jól neki, mert túl kövér hozzá. Közelítsétek meg onnan, hogy kényelmetlen lesz számára, ha szűk, mert korlátozza a játékban, szorítani fog egész nap ülés közben.

Adj neki folyamatosan pozitív visszajelzéseket. Ne leszidd, amikor csokit kér, hanem inkább dicsérd meg, amikor egészségesebb ételt választ. A dicséret és az elismerés legyen hangsúlyos, mert az ösztönzi majd arra, hogy legközelebb is olyat válasszon.

Mutass példát!

Ahogy korábban is olvashattad, a gyermekek másolják a szüleiket. Figyelik, érzékelik a reakciókat, a viselkedésmintákat. Ha odafigyelsz arra, hogy szépen lassan áttértek az egészséges életmódra, akkor kezdj el otthon is egészséges környezetet kialakítani. Nem fog menni egyik napról a másikra, de ha kis lépésekben haladtok, és nagy hangsúlyt fektettek a sikerekre, akkor ez ösztönözni fog benneteket.

Képviseld te is szülőként az egészséges életmódot. Válassz te is egészséges ételeket, egészséges nassolnivalókat és próbáld rávenni a mozgásra. Ne profi sportokkal kezdjetek, hanem kezdetben egy-egy sétával. Legyen ez egy közös program számotokra, ahol beszélgettek, egymásra figyeltek és közben tesztek azért, hogy egészségesebbek legyetek.

Figyeld meg, hogy milyen műsorokat néz!

Sajnos a gyerekeknek szóló műsorokban sokszor feltűnik a túlsúly miatti bántalmazás, a túlsúlyon való viccelődés. Azért, mert egy mesefilm népszerű, de te úgy ítéled meg, hogy ízléstelenül viccelődik a túlsúlyon, nem muszáj néznie a gyermeknek. Ilyenkor nyugodtan kapcsold ki a mesét, tedd le a könyvet és keress más, pozitív hangvételű történeteket.

Vedd észre a figyelmeztető jeleket!

Van, hogy a fenti lépések kevésnek bizonyulnak. Előfordulhat, hogy egyedül nem tudsz segíteni a gyermekednek. Vedd észre a jeleket. Ha a gyermek hozzáállása nem változik, ha még mindig sokszor szomorú, visszahúzódó, esetleg bántják a kortársai, akkor érdemes szakember segítségét kérni. Ez nem azt jelenti, hogy te, mint szülő csődöt mondtál. Sőt, továbbra is folytatnod kell a megkezdett változtatásokat, csak előfordulhat, hogy külső segítség bevonásával lesz igazán sikeres a folyamat. Ekkor sem szabad elkeseredned, hiszen a gyermeked jövője múlik rajta. Fogadd el te is a segítséget, hiszen ezt várod el a gyermekedtől is.

Kép forrása: Foodie Factor fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja