SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bántalmazott nők

Kulcsár Péter [cikkei] - 2020-12-18
Többek meggyőződése, hogy bántalmazottak valós száma több lehet a rendelkezésre álló statisztikai adatoknál. Több eset is rejtve maradhat, ha az elszenvedők különféle okokból szégyellik, hogy áldozattá váltak. Magyarországon hetente egy nő hal meg az őt ért családon belüli erőszak miatt. Minden ötödik szenved, vagy szenvedett a bántalmazástól. November 25 a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi világnapja.
Bántalmazott nők

Tündérmeseként indult

A kapcsolat elején minden leányálomnak tűnhet, nemcsak a szerelem miatti lila köd következtében. A későbbi bántalmazó a kezdetek kezdetén felettébb megnyerő modorú, mindenkivel kedves, barátságos, ő az igazi herceg fehér lovon. A környezete szerint is valóságos főnyeremény a valódi álomférfi megtestesítője, akiből évszázadonként egy születik. Ő viszont a manipuláció nagymestere, amit tud magáról sőt büszke is eme képességére, természetesen a külvilág nem tudhat róla. Mindent és mindenáron elkövet, hogy az általa kreált és mérnöki pontossággal kialakított kép hitelesnek tűnjön. A kapcsolat elején minden földi jóval elhalmozza élete párját, szinte a tenyerén hordozza hercegnőjét. Mindenben ő akar a legtökéletesebb lenni. Amennyiben a későbbi áldozat barátai, vagy szülei észreveszik, hogy a hiba a gépezetben van és erre fel is hívják a figyelmet, a királyfi saját magát próbálja szenvedő alanynak feltüntetni, majd fordul a kocka.

Mennyből a pokolba

A feltétel nélküli szeretet megszűnik, kettejük kapcsolatában repedés, majd törés jön létre. Az egymás iránti tisztelet egyre kevésbé érzékelhető, a közöttük levő egyensúly felborul. Az eltérő vélemények felszínre kerülnek, és az együttlét velejárói lesznek. A bántalmazottat egyre gyakrabban érik a különféle becsmérlő megjegyzések, a partner lenéző sértegetése, ami terrorizálásba billenhet át. Hiszen bármilyen áron neki kell lennie a háború győztesének.

A fokozatos és folyamatos lelki, szóbeli bántalmazás fizikai erőszakba csaphat át. A szenvedő félnek az önbizalma csökken, egyre inkább elbizonytalanodik, végső esetben ez a mindennapi rutintevékenységeiben is megmutatkozik. Az önérvényesítő képessége sérül, egy idő után nem képes önmagáért kiállni, mert meggyőződése, hogy képtelen megvédeni magát, hiszen neki senki nem hisz. Végül teljesen átadja magát a terrornak.

Test elleni erőszak

A társadalom többségének a felháborodását általában a nők ellen elkövetett fizikai erőszak okozta sérülések, halálesetek váltják ki. A médiában közzétett horrorisztikus látványt nyújtó képek verik ki a biztosítékot. Nemcsak az áldozat lökdösése, felpofozása, fojtogatása, hajánál való húzása, késsel, fegyverrel való fenyegetése tartozik ebbe a kategóriába. Testi erőszakról beszélünk akkor is, ha a bántalmazó az áldozat mozgásszabadságát korlátozza, bezárja a szobába, nem engedi ki a lakásból, megfosztja az alapvető szükségleteinek kielégítésétől.

„El ne felejtsem a napszemüvegemet felvenni, ha a kollégák kérdezik, miért vettem fel, kitalálom, hogy kötőhártya gyulladásom van. Tegnap úgy érzem semmi rosszat nem követtem el. Elfelejtettem, hogy egy órával hamarabb jön haza a férjem, és nem melegítettem meg a vacsoráját. Viszonylag könnyen megúsztam, csupán egy hatalmas pofont kaptam, ez elenyésző, legalább be tudtam menni dolgozni, nem kellett hazudnom, mint múltkor, mikor hasba rúgott és a bordámat törte el.”

Lelki erőszak

Ilyen esetekben is végtelen lehet az elkövető „eszköztára”. Birtokába veszi, beteges módon, indokolatlanul féltékenykedik, a külső környezetétől elszeparálja. Távol tartja a barátoktól, barátnőktől, akár a családtagjaival sem engedi az érintkezés egyetlen formáját sem. Nem ritka, hogy a napirendjét is ő határozza meg, minden tevékenységét követi, leellenőrzi. A személyiségét próbálja megsemmisíteni, saját képére formálni. A céljához le kell építenie az önbizalmát. mindenbe beleköt, lekicsinyli, mások előtt megszégyeníti, nyilvánosan megalázza.

„Világéletemben szerettem az embereket. Imádok, vagyis imádnék nagy társaságba járni. A házasság elején nem is volt ezzel semmilyen probléma együtt jártunk szórakozni, közös volt a baráti kör. Aztán valami megváltozott, pedig egyszer sem közeledtem félreérthetően egyetlen férfi irányában sem. Természetes, hogy a gyerekkori barátnak kölcsönösen puszit adtunk. Ez a múlt idő. Évek óta nem mehetek egyedül sehová, a telefonomat állandóan nézegeti. Az özvegy apámat sem látogathatom nélküle, persze ő nem sejt semmit, előtte igazi úriembernek mutatja magát és folyamatosan dicsér. Azért teszi, hogy meg ne neszeljen semmit, mert akkor jól tudja, nem úszná meg szárazon. Bezzeg otthon a sárba tipor, mindenbe beleköt, lehet, hogy igaza van, és tényleg buta vagyok, és véletlenül van két diplomám?”

Szóbeli erőszak

A folyamatos fenyegetőzés az együtt töltött idő velejárója. A partnerre szinte minden egyes alkalommal sértő megjegyzéséket tesz. Állandóan lesajnálja, semmibe veszi a szavait.

„Mikor végre hónapok után az egyik barátnőmmel találkoztam, persze a párom tudta nélkül, szóba került a család. Pironkodva szemlesütve néztem Julit, ahogy fülig érő szájjal beszélt a gondoskodó férjéről. Évtizedek óta ismerem, szinte együtt nőttünk fel ismerjük egymás minden rezdülését. Szégyenemben a párom sértegetéseinek tizedét sem mondtam el. A második mondatnál felkiáltott: Normális vagy? Hagyd el, azonnal! Könnyű neki mondani - gondoltam magamban.”

Szexuális erőszak

Kénye-kedvére a bántalmazó határozza meg a szexuális együttlét számát, és formáját, ami erőszakos cselekedet révén, kvázi megerőszakolást jelent. Az esetleges ellenállás miatti düh folyamatosan, és fokozatosan nőhet. Kiszolgáltatott prostituáltként tekint áldozatára.

„Alig vártam, hogy elérkezzen a menstruáció ideje, a vért nem szereti, vagyis ott a nemi szervem környékén, akkor békén hagy, vagyis nem kényszerít szexre, viszont amiatt megver, de még mindig jobb a behatolásnál. Abban a szerencsés helyzetben egy kisemmizett rongybabának érzem magam. Egy ideig tiltakoztam, akkor elvert, mostanában nem állok ellen. Minek úgy is megteszi, mert megteheti.”

Gazdasági erőszak

A bántalmazó megtiltja, hogy a bántalmazott szabadon rendelkezzen a gazdasági erőforrásaival. Vagy nem engedi dolgozni, anyagi lehetőségeit még inkább korlátozva, vagy a saját keresményét is kompromisszumok nélkül osztja be.

„Mindig napra pontosan tudta a fizetésem időpontját, e tekintetben rettentően precíz volt. Szerencsémre fix a bérezésem, ellenkezőleg, gyanakodna, hogy a borravalómat tudtán kívül elköltöm. Fizetésnapkor hazaérve rögtön átadom a béremet, ő szó nélkül elteszi. Előtte a fejemhez vágja: ennyit tudsz, én háromszor ennyit keresek. Ha valamit szeretnék magamra költeni, nincs szabad választásom, ő dönti el, mi a jó nekem.”

Pokolból vezető kiút

A bántalmazott traumatizált, sérült áldozatoknak azonnali segítségre van szükségük. Sok esetben többek között a félelem, bizonytalanság miatt nem akarnak szakemberekhez fordulni. Nagyon fontos, hogy, ha lehetősége van rá nem szeparálja teljesen el a bántalmazó - egy biztonságos, akár munkahelyi, baráti társaság vegye körül. Valakihez feltétlen bizalommal tudjon fordulni, aki átérzi a problémája súlyosságát, nem bagatelizálja el a helyzetét. Legcélravezetőbb, hogy a tanácsadást a szakemberekre bízzuk. Óriási siker ebben az esetben az is, ha segítünk felismertetni vele tarthatatlan helyzetét, amin változtatni akar.

A következő oldalon elérhetőek hol kaphatnak segítséget a bántalmazott nők:

https://nane.hu/erintetteknek/hol-kaphatok-segitseget/

http://bantalmazas.hu/szervezetek

Ajánlott oldalak:

https://nokjoga.hu/

Kép forrása: Pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja