SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Alkohol egy életen át!

Hidegh Sándor [cikkei] - 2010-01-21
Ahogy eléri az ember a nyugdíjkorhatárt, sokuk lába alatt megrendül a talaj: a sok szabadidő, az egyedüllét és az unalom gyakran a pohár társaságát kínálja fel, mint könnyen elérhető lehetőséget.
Alkohol egy életen át!

Ilyen válságon többször is átesik az ember.

Kezdve kisgyermekkorától, amikor is valami sátoros ünnep alkalmával (lagzi, húsvét, stb.) a jószívű rokonság itatja a csemetét: „Igyál fiam! nem sajnáljuk, milyen katona lesz belőled?" Szerencsétlen megissza - ha kell, ha nem - mert mit szólnak a felnőttek…

No meg nem kell elfeledkezni az egyes vidékeken még mindig divatos pálinkáskenyérről, hogy a csemete ne fázzon reggel, - ez iskolába menet igaz - hogy utána a jó melegben félálomban végigszunyálja az egész napot és nem igen marad meg a tudomány az otthonról hozott, amúgy is üres fejében.

Nézzük tovább szép sorjában, a teljesség igénye nélkül! Élete folyamán többször is kritikus helyzetbe kerülhet az ember. Ilyenek a felnőtté válás, amikor minden rosszat, amit az Alkoholista férfiidősebbektől lát a feltörekvő ifjú titán, úgy érzi követni kell.

A következő időszak, amikor az első gyerek születése után úgy érzi az ifjú apa, hogy nem törődnek vele és hátrányos helyzetbe kerülvén, egy kettőre rátalálnak a hasonszőrű, erősen száraztorkú sorstársak.

No, de a gyesen lévő kismamák között is nagy a kísértés: unalmukban,
bánatukban” egyre gyakrabban kóstolgatják az anyatársak által kínálgatott kontyalávalót. Általában ekkor derül ki a házastárs számára, hogy a legszebb éveket áldoztam rád az életemből!”.

A legkritikusabb időszak az időskor, ha még nem sikerült az évek során megfeszített erővel eljutni a májzsugorig, akkor itt a vissza nem térő alkalom a totál delirium eléréséhez!
Persze ideológiát gyártani a legegyszerűbb: ki, miért, minek öblögeti hosszú évek során át a torkát, és általában ekkor szoktak előkerülni a nagy családi legendáriumból a tanmesék a  „Bezzegék”-ről. (Gondolom, mindenki ismer ilyet)

Bezzeg bácsi a valóságos orvosi csoda, legutoljára rendelőben a
„Nagy háborúban, 1914-ben volt, azt is csak úgy élte túl, hogy Cattarónál a 9. volt a sorban a Lovas tengerész (Horthy) kedvenc matrózaként. Ezután már semmiség volt (emlékei szerint) Muszka földön” megnyerni a csatát.
Az utána következő évtizedek, háborúk, forradalmak számára csendes egyhangúsággal teltek, pontos megszokott program szerint.
Bezzeg bácsi reggel ébresztőnek legurított egy deci pálinkát, ellátta az állatokat, rágyújtott a finánc által nem látott dohányból sederintett cigarettára. Majd a napi teendőktől függően, országos járműre (lovas kocsi),  vagy drótszamárra pattanva, Bezzeg néni útravalójával (szalonna, hagyma, kenyér, egy liter borocska) a szütyőben, irány a munka! A lovas kocsi annyival volt
Alkoholista lovaskocsivaljobb, hogy a földekre hajtván, a bakon el lehetett szívni egy pipát és megkóstolni, hogy Mamóka melyik borocskát is csomagolta be útravalónak, hiszen vizet igyon az állat, no meg különben is nem tiszta a csordakút vize!
Délben Bezzeg néni kivitte az egészséges (light-os) pörköltet és egy liter bort - hátha a nagy szárazság nem csak a papa torkát, hanem az üveget is kiszikkasztotta...
Amikor vége volt a munkának, a két fuvarozási alkalmazott (ló) szép csendesen elindult hazafelé, a megszokott úton gondosan megállván minden útba eső kocsmánál, ahol a gondos gazda természetesen gondolván rájuk is, megvendégelte őket egy-egy korsó sörrel a megérdemelt munka jutalmaként.


Gond akkor sem volt, ha ne adj' isten, Bezzeg bácsinál bekövetkezett a  filmszakadás, szépen felfektették a kocsira a szalmára és a két hűséges paci szép békésen hazaporoszkált vele. (ezt csinálja utánuk a modern kor találmánya, az autó, vész és rendőr nélkül!) Mire a kapuhoz értek, addigra már a feje is kiszellőzött.
Hazaérvén békésen meghallgatta Bezzeg néni szokásos, „ilyenkor kell hazajönni te részeg disznó...” kezdetű szózatát, majd békésen ellátta házkörüli dolgát.
Elalvás előtt még elszívott egy pipát, - biztos ami biztos - altatónak bedörgetett egy stampó pálinkát. Kulturális igényeit tökéletesen kielégítette a vasárnapi mise után a templommal „sréh -vizavé" található kocsma kuglipályája, lelkes közönségével. Ezt csinálta 98 évig.

Csak azt felejtik el a mesélők, hogy néhány dolog a modern kor vívmányaiból hiányzott Bezzeg bácsiék életéből, kezdvén a
stressz"-el, az életében elfogyasztott dolgok közül még a szűzdohány is „bio” volt, és széles e határban senki sem hallott a mindenféle E betűkről, íz- és állagjavítókról, a többi rettenetet, ami fel van írva egy mai üveg oldalára, csak azért nem említem, mert a hosszú sorban sorjázó vackoknak koromból kifolyólag még a nevük sem jut eszembe...

No persze a városi embert sem faragták más fából, csak a körítés más.

Először is az alkohol kedvelők népes tábora két fő kasztra oszlik: egyiknek van valahol egy telkecskéje, egy kis szőlővel, no meg egy kis házikóval. A másiknak meg csak szomjas torka, de
Alkoholista biciklisaz nagyon!
Kezdjük a „nagybirtokossal”, már csütörtökön hozzákezd készülődni, hogy pénteken - lesvén a kedvező széljárást - az első adandó alkalommal elhúzzon otthonról, mint a vadlibák, azzal a felkiáltással, hogy
nekem dolgozni kell a telken!" (A családja legnagyobb megnyugvására, addig sem rontja otthon a levegőt) Megérkezvén „Nyakigsárosdra”, - amit az év 3 hónapja kivételével, csak a honvédség speciális járműveivel lehet megközelíteni - még talán elő sem veszi a pincekulcsot, máris megjelenik a helybéli „muslincák” standard brigádja, helybéli népviseletbe öltözve (gumi csizmába gyűrt nadrág, adunk az eleganciának is" valamilyen zakó és lehetőleg - hogy meg ne fázzon - a világ minden színében pompázó pulóver, szabadon választott fejfedővel.)
Szimatukhoz képest az „afrikai kopasznyakú keselyűk" csapata esetleg csak csendes iparitanuló lehet. Több kilométeres körzetben megérzik a potya piesz szagát. Friss
hírekre” áhítozván, percek alatt ellepik a messziről jött városi ember portáját egy kis információcserére, és miután ez nehezen megy szárazon, a házigazda kedves invitálására megszavazzák, hogy most a bal kettesből (hordó) kérnek. Nyalogatják is szorgalmasan, emelgetvén poharukat egymás, de leginkább a házigazda egészségére .
Hétfőn, mikor hősünk hazatér szerető családja keblére, nem győzi eleget hangsúlyozni, hogy micsoda teher neki az a telek, halálra dolgozta magát és különben is... hagyják békén, annyi pakolnivalója van hétvégére!


Legvégére marad az, akinek nincsen semmiféle földbirtoka - egy cserép kaktuszon kívül (azt is mindig  lepisilik a macskák!). Így kénytelen fizetését, munkanélküli segélyét, nyugdíját (a nem kívánt rész törlendő) elinni a szemközti becsületvesztőben a jó kis dohányfüstben, ahol gondosan vigyáznak rá, hogy az ott mért nedűk a különböző aromákon kívül nehogy véletlenül is valamilyen természetes gyümölcs adalékkal is rendelkezzenek.
Az eredmény ugyanaz: előbb utóbb eltűnik a város és vidék közti különbség, hiszen a nemrég még vidáman kortyolgató, füstölgő atyafik előbb-utóbb megjelennek a különböző gyógyászati intézmények osztályain az alkohol és a dohányzás okozta betegségek tüneteivel, és az ezekből eredő halálozási listákon igen előkelő helyezést sikerült elérni a „Slágerlistán” kis hazánk lakosságának.

Könyvtárakat írtak tele komoly szaktekintélyektől kezdve a humoros írásokig a mértéktelenség káros hatásairól. De olyan ez, mint a falra hányt borsó, amíg komoly baj nincs, mindenki képes magának ideológiát gyártani, legyen az nő, vagy férfi, legfeljebb csak az ivási szokásaik mások. Egy igazán szenvedélybeteggé vált alkoholistát a szakorvosok szerint nehezebb kigyógyítani, mint egy drogfüggőt, hiszen az alkoholt kedvelőkkel szemben - rosszul értelmezve - még társadalmunk is elnézőbb.

Tudom, hogy a leírtakat elolvasva holnaptól nem fognak bezárni a vendéglátóhelyek, sőt semmi sem fog történni, de egy kis mértékletességre talán rá tudok beszélni valakit, hogy legyen Ő is az
inkább keveset, de abból az igazán jót" híve!
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja