SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A bio étkezés bemutatása

Családinet [cikkei] - 2006-09-20
Annak ellenére, hogy többségünkben pozitív benyomást kelt a ’bio’, vagy ’öko’ kifejezés, általában nem tudjuk mit is jelent az élelmiszereken szereplő jelzés, miért is lenne fontos jobban preferálnunk ezeket a termékeket.

Manapság, amikor az ár és a reklámok a meghatározóak vásárlási szokásaink befolyásolásában, rohanó életvitelünk miatt könnyen átsiklunk a fogyasztott cikkek összetételének tüzetes vizsgálatán. Ahhoz, hogy megértsük miféle pluszt nyújt egy ’bio’, vagy ’öko’ jelzéssel ellátott termék, meg kell értenünk, hogy miben különbözik ezeknek a termékeknek az előállítása a hagyományos élelmiszerekétől.

 

Elég, ha megnézzük a boltban a termék összetevőit. A sokat emlegetett ’E’ összetevők mind mesterséges anyagok, amelyek javítani hivatottak a silány minőségű, mesterségesen manipulált élelmiszerek állagát. Gondoljunk csak bele, hogy olyan termékeket fogyasztunk nap mint nap, amelyeket az élőlények – a vegyszerezés következtében – messziről elkerülnek termőföldön. Mivel az előállítás nagyüzemi körülmények között felgyorsítva, mesterséges anyagokkal (műtrágya, vegyszer, hormon, állományjavítók) manipulálva történik, a hagyományos élelmiszereknek jóval kisebb a bel, a vitamin- és élőflóra tartalma, ellenben rengeteg immunrendszert gyengítő anyagot tartalmaznak.

 

A hagyományos étkezés eredménye, hogy gyermekeink zsíros és szénhidrátban dús, rendkívül cukros, vitamint, ásványi sót, stb. nem, vagy csak alig tartalmazó ételeket esznek. Így nem csoda, ha állandóan betegek.

 

 

Már az elnevezés is meghökkentő; amíg a múlt század közepéig a ’hagyományos’ elnevezés a ’bio’, illetve ’öko’ termékminőséget takarta, addig most ezek a termékek a kínált élelmiszerek elenyésző hányadát jelentik, és külön jelzéssel kell ellátni, mert manapság már a vegyszerezés a ’hagyományos’ termesztési mód.

 

Tehát, ha mindezek függvényében valaki még mindig arra hivatkozna, hogy azért nem engedheti meg magának az egészséges bioétkezést, mert mintegy másfél-kétszeresébe kerül, mint a hagyományos étkezés, tegyük fel a következő, származékos kérdéseket.

 

Hányszor vagyunk betegek egy évben? Többször, vagy kevesebbszer, mint az elmúlt években? Mekkora kiesést jelent ez a munkából, illetve mennyi bosszúságot okoz?

 

 

  • Mennyit költünk táplálék-kiegészítőkre, vitaminokra, ásványi anyagokra? Miért van erre szükségünk, mikor a tápláléknak tartalmaznia kellene ezeket az alapvető anyagokat?

 

  • Miért tartjuk elérhetetlennek a ’bio’, ’öko’ termékeket, amikor a magasabb beltartalom miatt jóval kevesebb is elég belőlük?

 

  • Miért van az, hogy külföldön ugrásszerűen növekszik a biotermékek aránya, és megfelelő sajtót kap a bioétkezés népszerűsítése?

 

                                                                      

  / Csomár Zoltán, www.biofarmer.hu /

 

 

LEGOLVASOTTABB

Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon

A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.

Egyre több gyereket érint a magas vérnyomás - ez áll a háttérben

Az elmúlt húsz évben a magas vérnyomás előfordulása a fiatalok körében szinte megduplázódott. Ez már nem csupán statisztika, hanem figyelmeztetés, hiszen a korán jelentkező vérnyomásproblémák hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.

Rejtett válság: ezért kerülnek padlóra a kisgyermekes anyák Magyarországon

Pénzügyi hullámvasúton utaznak a magyar édesanyák: a CSED alatt még úgy tűnik, minden rendben, ám a GYES-korszakba lépve szembesülnek rendszer hiányosságaival. Rugalmas munkahelyek alig vannak, a fizetések bezuhannak, és a legtöbb anya magára marad a túlélési zsonglőrködéssel.

Anyai és apai nagyszülők: Miért más a gyerekek kapcsolata velük?

Aki figyelmesen nézi a családi összejöveteleket, az hamar észreveheti: a gyerekek valahogy mindig az anyai nagymamához húznak. Ott bújnak hozzá, nála akarnak ülni ebédnél, őt keresik, ha valami baj van. Az apai nagyszülők persze ugyanúgy szeretik az unokákat, mégis gyakran más a dinamika. De miért van ez így?

Egyszerű hátfájásnak gondolta az anyuka, amíg rá nem jött: 3. stádiumú rák volt

Amikor Courtney Liniewski hátfájásra panaszkodott, azt hitte, túl sokat ül az íróasztalánál. 34 évesen, két kisgyerek anyukájaként, krízistanácsadóként dolgozott egy pszichiátriai kórházban Milwaukee mellett - észre sem vette, hogy valami sokkal komolyabb dolog zajlik a testében. És ami a legfélelmetesebb: a tünetek olyan hétköznapiak voltak, hogy bármelyikünk figyelmen kívül hagyhatja őket.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja