SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szakács-szótár P- R-ig.

Németh Ági [cikkei] - 2006-08-02
A sorozatnak ebben részében megtudhatjuk, hogy mit jelent a porírozás, paflek, papilott, paupilettes, posirozás, ragu, rákvaj, rizottó, rizolé.
Egy sütemény vagy étel elkészítésekor, amikor kezünkbe vesszük a receptet, néha szembesülünk azzal - akár kezdő, akár gyakorló háziasszonyok vagyunk -, hogy olyan kifejezéssel találkozunk, melynek nem tudjuk a jelentését. Ilyen például a porírozás, paflek, papilott, paupilettes, posirozás, ragu, rákvaj, rizottó, rizolé és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat. Ha nem tudjuk, mit is jelentenek ezek a szavak, nehéz elkészíteni receptek alapján a süteményt vagy az ételt. Ez a szótár abban nyújt segítséget, hogy jobban el tudjunk igazodni a gasztronómia útvesztőiben, hogy megtudjuk, egy-egy szakkifejezés mit is jelent.

Pacsni: marhahús része, a hátszín és a szegy közötti rész
Pacal: marhagyomor része
Parírozás: a húsok letisztítása és alakra formálása
Paflek: dagadó
Paszternák: vad zöldség gyökér
Papilott: díszes papírzacskó, amit a csirkecsontra húzunk (a papírban sütött húsokat is így nevezzük)
Paupilettes: hústekercs
Pie: lepény
Pimpós: vékony penészréteg, ami savanyításkor képződik (kovászos uborka)
Pirítás: az előkészített nyersanyagot puhulásig pároljuk
Pot-pori: vegyestál, főleg előételekből
Profiterole: aprótésztafánk: levesbetét

Posírozás: hal, alaplében és borban párolása
Püréleves: a zöldségek, húsok főzés után átpasszírozása és sűrítése
Ragu: egyformára vágott nyersanyagok, fűszerezve és párolva, vagy pirítva
Ramsztek: 16-18 dkg marhahátszín roston vagy natúr sütve
Rákvaj: a megmaradt rákcsontokból vajban pirítással készül
Rántás: sűrítési eljárás: olajon megpirítunk egy kis lisztet, vízzel felöntve kevergetve, sűrű lét kapunk,  ezzel sűrítjük a főzelékeket (ha nem sikerül csomómentesre, használjunk szűrőt)
Relevé: főétel
Revenir: üvegesre párolás Pl. hagyma
Rétegezés: a nyersanyagokat váltakozva egymásra rakjuk, és mártással leöntjük
Rizolé: töltött vajastészta, melyet kirántunk – liszt, tojás, zsemlemorzsa és bő forróolajban kisütünk
Rizottó: készülhet különféle húsokból, és tartalmaznia kell: párolt borsót, gombát, sonkát, sajtot
Rolád: húsból, zöldségből vagy tésztából, tekercsformában készített étel

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

5 étel, ami pajzsmirigy-alulműködést okozhat

Sok olyan növényi élelmiszert ismerünk, amelyet egészségesnek tartunk, de kockázatos molekulákat tartalmaz, amelyek felboríthatják a hormonális és anyagcsere-egyensúlyt. A pajzsmirigyhormon kritikus fontosságú a szervezet szinte minden sejtjének anyagcseréjéhez, és kritikus fontosságú az agy megfelelő fejlődéséhez a korai életben. Azoknál az embereknél, akik nem jutnak elegendő fehérjéhez vagy jódhoz az étrendjükben, nagy a golyva kialakulásának kockázata.

Lázcsillapítás kisbaba korban, lázgörcs, tévhitek, népi gyógymódok - VIDEÓVAL

A csecsemők láza és lázgörcse sok szülő számára okoz aggódást, de fontos tudni, mikor számít a láz veszélyesnek, és hogyan kezelhető biztonságosan otthon. A megfelelő testhőmérséklet-mérés, a lázcsillapítás helyes alkalmazása és a lázgörcs felismerése mind kulcsfontosságú a baba egészségének védelmében. Cikkünkben Dr. Lakatos Lilla csecsemő- és gyermekgyógyász részletesen bemutatja, mire figyelj, és mikor kell azonnal orvoshoz fordulni.

Egy sima megfázásnak hitték – kórház lett a vége a babánál: itt az RSV

Az RSV gyorsan és könnyen terjed, eleinte enyhének tűnő tünetekkel jelentkezik, ám néhány nap alatt súlyos légzési nehézségekhez, tüdőgyulladáshoz vagy akár bronchiolitishez is vezethet - és gyakran pont akkor súlyosbodik, amikor a szülő már megnyugodna, hogy "csak egy kis nátha volt"

Szülinapja után maradt árva a négyéves kislány: szüleire a fürdőkádban találtak rá

Brazíliában, São José városában egy négyéves kislány árván maradt: szülei közvetlenül születésnapja után hunytak el a fürdőkádban.

Ma 83 éves Halász Judit színésznő és énekesnő, generációk nagy kedvence

83 éve ezen a napon, 1942. október 7-én született Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, érdemes művész, valamint a Halhatatlanok Társulatának tagja, aki örökre beírta nevét a magyar kultúra történetébe.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja