SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Spanyol konyha

Kókai Kata [cikkei] - 2005-02-20
Könnyedén csempészhetünk egy kis melegséget konyhánkba, ha spanyolos ételeket készítünk. A spanyol konyha remekei nem csak mutatósak, de rengeteg vitamint is tartalmaznak.

 

Nemcsak finom, de nagyon egészséges ételeket mondhat magáénak a spanyol konyha. Nem beszélhetünk egységes főzési szokásokról, hiszen az ország kiterjedtségének, eltérő földrajzi területeinek köszönhetően az egyes régióknak más-más étkezési szokásai vannak. Néhány alapanyag azonban minden tájegységen megtalálható; az ételek elkészítéséhez zsiradékként szinte kizárólag disznózsírt és/vagy olíva olajt használnak. Gyakran feltűnik a receptekben a mandula és a fokhagyma is.

 

Gazpacho

 

Hozzávalók:

 

  • 4 cső zöldpaprika,
  • 1 közepes uborka,
  • 6-7 szem paradicsom,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet,
  • 12 dkg szétmorzsolt száraz kenyér,
  • 1 evőkanál nagyon finomra vágott zellerlevél és petrezselyem,
  • egy csipet majoránna, só, bors.

A paradicsomot és az uborkát hámozzuk meg, s vágjuk kockákra. A paprikákat magozzuk ki, és vágjuk négyfelé, majd vágjuk apró darabokra a hagymát, fokhagymát. A zöldségeket keverjük össze turmixgépben, majd adjuk hozzá az olajt, ecetet, s ízesítsük meg a fűszerekkel. Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy még sűrű maradjon, majd keverjük hozzá az elmorzsolt kenyeret. Hűtsük le legalább két-három órára.

 

Spanyol bableves

 

Hozzávalók:

 

·        450 gr spanyol fehérbab,

·        450 gr konzerv paradicsom,

·        1 közepes hagyma, kockára vágva,

·        3 db corizo (spanyol virsli), apróra vágva,

·        115 gr Serrano sonka, apróra vágva,

·        50 ml olívaolaj,

·        2 fokhagymagerezd, apróra vágva,

·        1 evőkanál édes spanyol (persze lehet magyar) paprika,

·        só, ízlése szerint

 

A babot egy éjszakára beáztatjuk. A hagyma felét, a konzervparadicsomot és a babot három liter vízzel felöntjük, nagy lángon felforraljuk, majd fél órán át pároljuk. Hozzáadjuk a virslit és a sonkát, majd kb. 1 órán át folytatjuk a párolást. Amikor a bab megpuhult, félrehúzzuk az edényt a lángról. Egy nyeles serpenyőben megsütjük a maradék hagymát az olívaolajon az apróra vágott fokhagymával. Ha a hagyma megpuhult, félrehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk az édesnemes spanyol (magyar) paprikát és 225 ml vizet, amit a bab levéből veszünk el. Ezt a keveréket hozzáadjuk a babhoz, s ismét lassú lángon felforraljuk, s további 5-10 percig pároljuk, sózzuk ízlés szerint, majd melegen tálaljuk.

 

Valenciai paella

 

Hozzávalók:

 

  • 1 kg-os csirke,
  • 35 dkg rizs, 15 dkg zöldborsó,
  • 3 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma,
  • 3 fej vöröshagyma, 2 színes zöldpaprika,
  • 7 dl tyúkhúsleves, 3 érettebb paradicsom,
  • 15 dkg sonka, 15 dkg sovány sertéshús,
  • 20 dkg főtt apró rák, egy tucat főtt kagyló,
  • egy tucat főtt királyrák, 2 kávéskanál pirospaprika,
  • 1 mokkáskanál porított sáfrány, kakukkfű, só, fekete bors,
  • 1 teáskanál oregano, 1 evőkanál aprított petrezselyemlevél.

Egy nagy, lapos serpenyőben, meleg olajban megpirítjuk a feldarabolt csirkét, sertéshúst és a sonkát. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, vöröshagymát, felszeletelt paprikát, hámozott, feldarabolt paradicsomot. Amikor a hagyma megfonnyadt, adjuk hozzá a levest és egy pohárnyi vizet, a sót, borsot, rizst, pirospaprikát, oreganot, kakukkfüvet. Fedjük le, és közepes tűzön főzzük 35 percig, amíg a húsok megpuhulnak. Ezután adjuk hozzá a sáfrányt (ettől lesz szép sárga színe), zöldborsót, a rákokat. Fedjük le és főzzük még 15 percig.

LEGOLVASOTTABB

Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon

A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.

Egyre több gyereket érint a magas vérnyomás - ez áll a háttérben

Az elmúlt húsz évben a magas vérnyomás előfordulása a fiatalok körében szinte megduplázódott. Ez már nem csupán statisztika, hanem figyelmeztetés, hiszen a korán jelentkező vérnyomásproblémák hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.

Rejtett válság: ezért kerülnek padlóra a kisgyermekes anyák Magyarországon

Pénzügyi hullámvasúton utaznak a magyar édesanyák: a CSED alatt még úgy tűnik, minden rendben, ám a GYES-korszakba lépve szembesülnek rendszer hiányosságaival. Rugalmas munkahelyek alig vannak, a fizetések bezuhannak, és a legtöbb anya magára marad a túlélési zsonglőrködéssel.

Anyai és apai nagyszülők: Miért más a gyerekek kapcsolata velük?

Aki figyelmesen nézi a családi összejöveteleket, az hamar észreveheti: a gyerekek valahogy mindig az anyai nagymamához húznak. Ott bújnak hozzá, nála akarnak ülni ebédnél, őt keresik, ha valami baj van. Az apai nagyszülők persze ugyanúgy szeretik az unokákat, mégis gyakran más a dinamika. De miért van ez így?

Egyszerű hátfájásnak gondolta az anyuka, amíg rá nem jött: 3. stádiumú rák volt

Amikor Courtney Liniewski hátfájásra panaszkodott, azt hitte, túl sokat ül az íróasztalánál. 34 évesen, két kisgyerek anyukájaként, krízistanácsadóként dolgozott egy pszichiátriai kórházban Milwaukee mellett - észre sem vette, hogy valami sokkal komolyabb dolog zajlik a testében. És ami a legfélelmetesebb: a tünetek olyan hétköznapiak voltak, hogy bármelyikünk figyelmen kívül hagyhatja őket.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja