SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fogyás a Feng shui öt eleme segítségével

Talán Katalin [cikkei] - 2012-06-28
A fogyásnak az öt elemen alapuló elméletében nincs szó a kalória számolásáról, annál inkább a belső energián alapuló felülvizsgálatról. Felül kell vizsgálnunk nézeteinket, céljainkat és megállapítani, mi az az energia, ami gátol abban, hogy megtartsuk súlyunkat.
Fogyás a Feng shui öt eleme segítségével

Mindig is csinosak, fittek és energikusak szeretnénk lenni, de nem csak annak kinézni, hanem valóban olyanokká szeretnénk válni. Amikor keservesen lefogyunk egy kínzó, erős, önfegyelmet feltételező kúrával, és végre belebújunk a több számmal kisebb ruhánkba, magunkra vonva figyelmét a környezetünknek, izgalmasan büszkék vagyunk magunkra. De a kisördög már ott dobol a fejünkben, ott hátul, mi lesz, ha nem tudjuk megtartani, visszajönnek a kilók, talán több is, mint amennyi lement!?

Ilyenkor tegyük fel a kérdést magunknak, miért akarunk fogyni, mi ösztönöz arra, hogy kevesebbet mutasson a mérleg? Meg akarunk felelni környezetünknek, újra akarunk kezdeni valamit, vagy csak egyszerűen jobban akarjuk érezni magunkat, veszélyben az egészségünk?

Ha megtaláljuk az igazi célt, akkor azt tapasztaljuk, hogy könnyebben megy a váltás, mert elménk is velünk lesz, elhiszi, hogy a testünk fogyni fog. De előbb el kell hárítanunk az akadályokat ezen az úton.

A Dilts-piramis (Robert Dilts amerikai pszichológusról elnevezve) az emberi magatartással foglalkozik és ennek megváltoztatásának lehetőségével, ez a nagyon jól felépített piramis magyarázatot adhat, hogy sokan miért nem tudnak lefogyni, illetve miért hízzák azt vissza.


A piramis hat szintje a környezet – viselkedés – stratégiák, képességek – beidegződések – értékek – identitásból  épülnek fel.

Egy-egy szint megnevezésén gondolkodjunk el, mit is jelentenek:
 

  • környezet:  vidéken vagy városban élünk, furcsa a kérdés? Nem, vidéken nem kelt akkora feltűnést egy-egy testesebb férfi, vagy nő, mint a belváros, elegáns környezetében, ugye? A keleti kultúrában a testesebb a vonzó, a nyugatiban a modell alkat az iránymutató, ugye? Tehát, hogy végül is mi a vonzó, azt erősen befolyásolja a környezet, azt akkor itt megállapíthatjuk!?
     
  • viselkedés: ez perdöntő, mert gyermekkorunkban kaptuk meg ezt a viselkedési mintát, utánozzuk a felnőtteket, vagy végrehajtjuk a felnőttek kívánságait, akkor is enni kell, ha nem vagyunk éhesek, mert jön a „mama kedvére, meg jó vagy mindent megettél, meg szép idő lesz, mert elfogyott minden a tányérról”. Arról már nem is beszélek, hogy sokszor a jutalmazás is étel, ha jó leszel, kapsz palacsintát, fagyit, pizzát,…!
     
  • képességek: rendelkezünk azzal a képességgel, hogy egy ideig elsajátítsunk olyan viselkedési formákat, ami képessé tesz arra, hogy vékonyak legyünk, de a mély tudatunkban bevésődött szokások időről időre felborítják ezt, érdemes egy közeli családtagunkkal, bizalmasunkkal kielemezni, hogyan eszünk, milyenek az étkezési szokásaink, nagyon sok információt kapunk majd. Ezt felülvizsgálva újabb segítséget kaphatunk a sikeres fogyáshoz.
     
  • beidegződések: az egyik legnehezebb szint, számtalanszor mondjuk magunknak, hogy családi örökség, hogy a víz is hizlal, hogy lassú az anyagcserém, a mi családunkban 40 felett mindenki túlsúlyos, hogy …., hogy …, ugye tudjuk folytatni? Ezt most át kell állítani, megmutatom, hogy én leszek a családban az, aki 40 felett sem túlsúlyos, hogy mindent ehetek, tartom a súlyom, ellent mondok a családi örökségnek, most megmutatom! Ezeket a gondolatokat kell erősítenünk, tudatosítanunk magunkban. Testünk rövid időn belül reagálni fog rá!
     
  • értékek: soroljuk fel, írjuk fel egymás alá, hogy mit gondolunk értéknek életünkben, elképzelhető,  hogy szerepel, az első háromban,  a család – egészség – munka fogalma? Ehhez a fogalmakhoz csatoljunk egy-egy kérdést melyik az erősebb, a család utáni vágy – vagy az egyedüli lét? Az egészség – vagy a habzsolás, a munka  – vagy maga a pénz a fontos!? Ha ezeket tisztázni tudjuk magunkban, sokkal közelebb visz a sikeres fogyókúrához.
     
  • identitás: a piramis csúcsa ez, s hogy milyen ez, az attól függ, hogy az előző „szintek” hogyan befolyásoltak minket. De gondoljunk arra, ez nem eleve elrendelt állapot, rugalmasan változik, de dolgozni kell rajta! S hogyan lehet? Célokkal! Tűzzünk ki célokat, csak ne teljesíthetetlen álmokat, kis lépésekben, kis célokat és  a sikerélmények jelzőköveivel kirakott úton, már nagyszerű lesz elérni azt az igazi, nagy célt. Egészségesen, fitten tartani magunkat az emberi kor végső határáig!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja