A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 dolog, amit soha ne említs egy anyának, ha a gyermeke ételallergiától szenved

Családinet - 2015-07-30
Az allergiában szenvedő gyermek és szüleik is tisztában vannak vele, mennyire fontos, hogy távol tartsanak tőle mindent, ami allergiás reakciót válthat ki. Viszont elég sok ember tájékozatlan, vagy érzéketlen azokkal szemben, akik hihetetlenül súlyos, akár az életüket fenyegető érzékenységben szenvednek bizonyos ételek esetében. Íme, egy lista 10 olyan dologról, amit soha nem szabad egy allergiás gyermek édesanyjának mondani:
10 dolog, amit soha ne említs egy anyának, ha a gyermeke ételallergiától szenved
A táplálék allergia és a táplálék averzió (pszichés eredetű táplálék allergia) komoly hatással lehet a gyermek biztonságára és egészségére. Ha az egész család étrendjét meg kell változtatni, vagy csak kizárólag allergén mentes termékeket vásárolhatnak, a családok gyakran megteszik ezt annak érdekében, hogy a gyermek egészséges legyen.
Sajnos, amikor az emberekből hiányzik az együttérzés, hajlamosak nem túl kedves megjegyzéseket tenni azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke ételallergiától szenved. Mindannyian tehetünk azért, hogy jobban megértsük, mivel küzdenek ezek a családok napi szinten. 
 
 1. „Elnézést.” - Miért? Nem kell elnézést kérni.
 2. „Majd kinövi.” - Őszintén sajnálom, hogy nekem kell ezt közölnöm veled, de ez nem csak egy átmeneti periódus. Nem fog egy nap arra kelni, hogy hirtelen elmúlt.
 3. „Egy kicsi nem fog ártani.” - Most komolyan, még soha nem láttad, mi történik egy allergiás roham során? A kiütések, az orrdugulás és a légzési nehézségek nem fájdalom mentesek.
 4. „Csak túl válogatós.” - Van egy kis különbség aközött, hogy nem szereti az adott ételt, vagy nem képes azt megenni.
 5. „Hogy tud egy gyerek egyáltalán meglenni enélkül [X termék]? Ez nem szép dolog!” - Az a gyerek tökéletesen jól meglesz dinnye, mogyoró és tojás nélkül is. Azonkívül az anyák nem gonoszak, amikor nem adják oda a gyereknek a tiltott ételt. Elárulok valamit. Éppen megmentik őket.
 6. „A te hibád, hogy allergiás ezekre a dolgokra!”-  Igen, néhány allergia genetikus, de nem a szülők hibája, hogy a gyermekük allergiás lett. Vegyük ezt komolyan.
 7. „Ne engedd el a fiadat a szülinapi bulikra, így az én fiam is és a többiek is élvezhetik a zsúrt és azt ehetik, amit csak szeretnének.” - Ezt nem mondhatod komolyan. A gyereked nem bírja ki néhány órán át mogyorókrém nélkül? A szülinapi zsúrok ételeihez elég sok alternatívát találhatunk, amelyek nem tartalmaznak gyerekekre ártalmas összetevőket.
 8. „Ha mindig adsz neki egy kicsit, akkor lassanként hozzászokik.” - Hát, ez nem igazán így működik.
 9. „Biztos vagy benne, hogy allergiás? Senki más nem volt allergiás a családban.” - Nem, igazad van. Az összes orvosi vizsgálat és bizonyos összetevőkre adott erőteljes reakció hamis, hiszen az allergia csak a családon belül öröklődhet.
 10. „Örülök, hogy ’egészséges’ gyermekkel vagyok megáldva.” - Először is, azok a gyerekek, akik allergiásak, nem ’egészségtelenek’ és nem ’betegek’. Másodszor pedig gratulálok, boldog lehetsz.
A te gyermeked is ételallergiás? Mi volt a legnagyobb hülyeség, amit valaha mondtak nektek?
Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja