SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Okozhatnak-e hiperaktívitást az élelmiszeradalékok?

Németh Ági [cikkei] - 2004-06-09
A mesterséges élelmiszer-színezékek és tartósítószerek felelősek az óvodáskorú gyermekek közt egyre növekvő számban kimutatható hiperaktivitásos viselkedésért - állítja egy nemrég napvilágot látott tanulmány.


Annak ellenére, hogy a mesterséges élelmiszeradalékok már régebben gyanúba keveredtek, mint a gyerekkori viselkedészavarok lehetséges kiváltói, a közelmúltig nem készült átfogó felmérés arról, hogy a hiperaktivitásos viselkedési szimptómák növekvő előfordulása mennyiben kapcsolódhat ehhez a jelenséghez.
 

Mi a hiperaktivitás?

A hiperaktivitás két alapvető eleme a túlmozgás és az impulzivitás. A túlmozgás sokszor nem egyszerűen azt jelenti, hogy a gyerek másoknál többet mozog, hanem azt, hogy rendezetlenül, nem a megfelelő időben, helyen és módon mozog. Az impulzivitás azt jelenti, hogy a gyerek nem tudja megfékezni magát, az impulzusok vezérlik. Előbb cselekszik, és utána (esetleg) gondolkodik. Ezen jellemzők miatt, lényegében folyamatos veszélyben vannak a hiperaktív gyerekek és a körülöttük lévők is.

A hiperaktivitáshoz társulhat specifikus tanulási zavar, diszlexia, díszgráfia, diszkalkulia, vagy figyelemzavar. Mindezek azonban hiperaktivitás nélkül is felléphetnek.

Dr. John O Warner az angliai Southampton Közkórház munkatársa és kutatócsoportja a kórház 227 óvodáskorú páciensén vizsgálta a mesterséges ételszínezékek és tartósítószerek hatását. A kutatás kezdetekor elvégzett állapotfelmérés szerint a gyerekek közül 36 volt hiperaktív és allergiás, 75 csak hiperaktív, 79 csak allergiás, a maradék 87 pedig nem mutatott semmilyen tünetet. A szülők értékelése szerint, amikor a hiperaktív gyerekektől megvonták az élelmiszeradalékokat, a tünetek enyhültek, amikor pedig a gyerekeket ismét elkezdték tartósítószerrel és színezékkel kezelt ételekkel etetni, a tünetek ismét erősödtek, ráadásul a kísérlet kezdetekor mért értékekhez képest jelentős mértékben.

"Az adalékok bizonyíthatóan befolyásolják a hiperaktív viselkedést" - mondta el Warner a Reutersnek. "A hatás nyilvánvaló, bár további, szélesebb körű vizsgálatok szükségesek, mielőtt törvénymódosítást és az adalékanyagok engedélyeztetésének szigorítását követelnénk." Egyelőre nem tudni, pontosan melyek a károsak adalékanyagok.

A kutatók ezért most újabb vizsgálatot terveznek, amelyben a 4-9 éves southamptoni iskolások állapotát mérik fel. "Azt reméljük, hogy egy szélesebb körű, reprezentatívabb mintán elvégzett vizsgálattal megalapozottan tudjuk bizonyítani a szülők megfigyeléseit." - mondta el Wagner. "Egyelőre nem tudjuk, pontosan mely mesterséges adalékok felelősek ezekért a tünetekért, vagy hogy nem kell-e a listára egyéb, természetes adalékanyagokat is felvennünk."

A szülők nagy érdeklődéssel várják a további kutatások eredményeit.

Források: http://www.oki.hu, http://velvet.hu
Fotó: mm91/pixabay.com
 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Tragédia az uszodában: egy 10 éves fiú 5 méterről ugrott a vízbe, rázuhant egy 67 éves férfira, aki a helyszínen elhunyt

Egy szomorú baleset rázta meg azt az uszodát, ahol egy 10 éves fiú az 5 méteres ugrótoronyról ugrott a medencébe, és egy 67 éves férfire zuhant. A férfi a helyszínen életét vesztette, miközben a gyermek is eltűnt a rendőrség elől. Az eset rávilágít a medencehasználat biztonsági szabályainak fontosságára.

Ne féljünk a természetes édességektől, együnk gyümölcsöt!

Gyakori táplálkozási tévhit, hogy a gyümölcsökben található természetes cukrok (azok közül is a fruktóz) hizlalnak, megemelik a vércukor- és inzulinszintet, ezért egészségtelenek. Az igazság ezzel szemben az, hogy a gyümölcsökben található rostok, vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok kulcsszerepet játszanak a daganatos betegségek megelőzésében, az immunrendszer erősítésében és az anyagcsere szabályozásában - mondja Szabó Adrienn dietetikus, a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézetének munkatársa.

Kétéves fiú halt meg, miután az orvosok sűrített levegővel próbálták eltávolítani az orrába szorult pattogatott kukoricát

Egy rendkívül felkavaró eset rázta meg Brazíliát, amikor egy két éves kisfiú vesztette életét azután, hogy az orvosok súlyos hibát követtek el egy egyszerű orrdugulás kezelése során. A fiú orrába szorult pattogatott kukoricaszem eltávolítása közben alkalmazott sűrített levegős eljárás következtében a gyermek tüdeje és gyomra is megrepedt, ami végzetesnek bizonyult.

Megdöbbentő eset: Egy nő császármetszést hajtott végre saját magán - Ő és a babája is túlélte

Egy mexikói asszony hihetetlen története járta be a világot: saját magán végzett császármetszést, miután nem tudott orvosi segítséget kérni. A nő és gyermeke is túlélte a drámai beavatkozást, amelyet azóta az orvostudomány is vizsgál.

Szívszorító tragédia: Egy anyuka lelőtte halálos beteg férjét és két gyermeküket - a legkisebb gyermekük árván maradt

Egy szívszorító tragédia történt New Hampshire-ben, ahol Emily Long, 34 éves anyuka lelőtte a halálos agydaganatban szenvedő férjét, két gyermeküket, majd végül önmagával is végzett. A tragédia után a legkisebb gyermekük, egy hároméves kisfiú árván maradt - ő sértetlenül került egy család gondozásába.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja