SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az éltető nedü

Családinet [cikkei] - 2004-06-13
A folyadékfogyasztás jelentősége: szervezetünk napi 2-3 liter folyadékot is igényel, ezek összetételére, a folyadékfogyasztás jelentőségére azonban jóval kevesebbet gondolunk.
Az éltető nedü

A táplálkozás egészségmegőrző szerepéről nap mint nap szó esik. Tudjuk, mennyi energiát, vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak ételeink, mit tanácsos fogyasztani különböző betegségek esetén. Szervezetünk napi 2-3 liter folyadékot is igényel, ezek összetételére, a folyadékfogyasztás jelentőségére azonban jóval kevesebbet gondolunk.

Étel nélkül 50 napig is képes életben maradni az ember, a víz hiánya azonban 6-7 nap alatt halálhoz vezethet. A tartós szomjazás nem csak a szomjúságérzetben merül ki. A szervezet először a 40-45% vizet tartalmazó izmokból vonja el a nélkülözhetetlen mennyiséget, ami az izmok fokozott ingerlékenységével, fájdalmas izomgörcsökkel jár.

Ezek a tünetek már 10%-os vízveszteségnél is jelentkeznek. Különösen érzékenyek a folyadékhiányra a gyermekek és az idősek, épp ezért pl. erős hasmenés esetén jóval hamarabb kiszáradhatnak, ha a folyadékpótlás nem kielégítő.

Megfelelő folyadékpótláskor a szervezet a víz- és a sóháztartást egyensúlyban tartja, az arányok eltolódása esetén viszont anyagcserezavarok jönnek létre.
Ha szomjúságérzetünk igen erős, bágyadtság és szájszárazság is jelentkezik, akkor a tiszta víz már nem képes pótolni a veszteséget. A szervezet csak akkor tudja megkötni a vizet, ha megfelelő mennyiségú só is rendelkezésére áll. Gyengén sós tea vagy leves ivása nemcsak a folyadékot, hanem a sóveszteséget is pótolja.

A jelentős fizikai terhelés hatására megnövekszik a folyadék- és ásványianyag-szükséglet. A fokozott légzés és az erősebb verejtékezés következtében folyadék- és sóveszteség jön létre. Verejtékünkkel nátrium, kálium, kalcium és magnézium távozik, ami bágyadtságot, szédülést, vérnyomáscsökkenést, izomgörcsöt okoz.
A szomjúságérzet nem más, mint a szervezet vízcsökkenésének jele, ezért a nehéz fizikai munkát végzőknek, a sportolóknak, a nyári kánikulában pedig mindenkinek még a szomjúságérzet megjelenése előtt kell innia.


A folyadék- és ásványianyag-pótlásban nagy jelentőségűek a gyümölcslevek és az ásványvizek. Az ásványi anyagokban gazdag, tiszta természetes vizet nevezzük ásványvíznek. Mindenki által korlátozás nélkül fogyasztható és élettani szempontból is értékes az az ásványvíz, amelynek összsótartalma 500-1000 mg/liter között található. A szénsavas ásványvizek sem értéktelenebbek "csendes" társaiknál, kellemes, savanykás ízük miatt kiválóan üdítenek.

Nem tévesztendő össze az ásványvíz és a gyógyvíz, ez utóbbi ugyanis 1000 mg/liternél több ásványi sót tartalmaz, és fogyasztása korlátozottan, ivókúraszerűen, kellemetlen tünetek, panaszok orvoslására ajánlott.

A gyümölcslevek nem csak a szomjat csillapítják. A rosttartalom kedvező élettani hatása a pektinnek köszönhető, amely a bélrendszerben megköti a toxikus anyagokat. A gyümölcslevek emellett vitaminokat, gyümölcssókat, káliumot és magnéziumot is tartalmaznak.

Már évszázadokkal ezelőtt megfigyelték, hogy az alkohol - legyen az akár a habzó, hideg, melegben oly kívánatos sör is nemhogy csökkenti a szomjúságérzetet, hanem inkább fokozza. Mértéktelen alkoholfogyasztáskor egyenes kínzó száj- és torokszárazság léphet fel. Az alkohol mérsékli a vizeletkiválasztást gátló hormon működését, így bőséges folyadékkiválasztás jön létre.

A nyári melegben tehát gyümölcslé, ásványvíz, vagy tiszta víz oltja leginkább szomjunkat.

forrás: www.ma.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
A szerkesztő ajánlja