SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hátfájás a táskától?

Családinet [cikkei] - 2011-11-11
Sokan nem is gondolnák, de a felnőtteken kívül a gyerekeknél is komoly problémákat okozhat a nem megfelelő táska. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa az ínszalagot, az izmokat érintő lehetséges veszélyekről és a biztonságos táskaviselés szabályairól beszélt.
Hátfájás a táskától?

A háton hordott táska az igazi

Bár a divatos iskolatáska jól kifejezheti a gyermek ízlését és feltétlenül elengedhetetlen a felszerelés hordozásához, a vállon átvetett típus akár a gyerekek hátának sérülését is okozhatja. Az ortopédusok már régóra figyelmeztetnek a hagyományosabb, háton hordható iskolatáskák hasznára, és arra, hogy azokat rendeltetésszerűen használják a nebulók.    

- Természetesen jó, ha a szülő tiszteletben tartja a gyerek választását, de biztosnak kell lennie abban, hogy nem okoz potenciális sérülést neki. A túl nehéz és nem megfelelően hordott táska meghúzhatja az ínszalagokat és az izmokat, sérülést és fájdalmat okozva a nyakban és a derékban. Ez pedig az egész test diszfunkcionális működését eredményezheti, sőt súlyos esetben akár a gerinc deformitásáig is elvezethet.

4 szabály a biztonságos táskaviselésről

  1. Széles, párnázott és állítható vállpántok
    A vékony pántok bevágnak a vállba, így fájdalmat okozhatnak, tehát minél szélesebb, párnázott és ergonomikus kialakítású a pánt, annál jobb. Az állíthatóság azért fontos, mert így úgy állíthatjuk be a hátitáskákat, hogy a hát legerősebb, törzshöz legközelebb eső részét terheljék.   
     
  2. Két vállpánt
    Ha csupán egyetlen pánt tartja a táskát, az a gerinc stabilitását veszélyezteti, de a két pánt is csak akkor hatásos, ha mindkettőt használjuk. Ez lehetővé teszi a súly egyenletes leoszlását a háton, és csökkenti a gerincproblémák kialakulásának esélyét.  
     
  3. Párnázott háti rész

    A táska kipárnázott háti része megvédi a hátat a táska tartalmának esetleges nyomásától. Sőt, a puha kidolgozás a nagy súly hordozásának stresszét is enyhíti.   
     
  4. Sok könnyű rekesz
    Azok a táskák, amelyek önmagukban is nehezek, csak fölösleges terhet jelentenek a hátnak. A sok kisebb rekesz abban segíthet, hogy egyenletesebben eloszthassuk a cipelnivalókat.

Jó tanácsok gyerekeknek, felnőtteknek

Amennyiben iskolásokról van szó, fontos lenne, hogy a szülők figyeljenek a megfelelő táska kiválasztására, különösen jó szolgálatot tehetnek a húzós, kerekes típusok. Az állandóan egyik oldalon húzott gurulós kisbőrönd azonban túlterhelheti a vállakat, ezért azok váltott kézzel való húzása javasolt. Vállfájdalomnál pedig kerülendő a használatuk. Ha mégis ilyen modellt választunk, azt érdemes vizsgálni, hogy a kerekek elég nagyok-e ahhoz, hogy egyensúlyban tartsák a táskát. Arra is érdemes megtanítani a gyerekeket, hogy csak a valóban szükséges felszerelést hordják magukkal, így kisebb terhelés éri a hátukat.

- Ugyanakkor a felnőtteknek is figyelniük kell a táskájuk kiképzésére, hiszen az általuk hordott hátizsákok, aktatáskák vagy divatos nagyméretű válltáskák gyakran túl nehezek és nem is hordják őket megfelelően. - ismerteti dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa. - Az egy vállon átvetett vagy túl alacsonyan hordott típusok hátfájdalomhoz vezethetnek, hiszen az izmok helyett sokkal inkább a csontokra hárul a teher. Ha pedig nem változik a fájdalmat kiváltó ok - vagyis a helytelen táskaviselés - akár krónikus fájdalom, kóros anatómiai elváltozások, kopások is kialakulhatnak. Ennél a megoldásnál szerencsésebb a mellkason és háton keresztben átvetett, hosszú pántos, ún. oldaltáska viselése, mert ott közelebb van a táska súlypontja a test középvonalához és váltogatható a váll, nem terheli annyira a hátat. Ráadásul mind a két kéz szabadon van, ami a mozgás közbeni kiegyensúlyozásnál fontos.

Akár gyereknél, akár felnőttnél jelentkezik a tartós fájdalom, a háttér pontos felderítése mindenképpen szakorvos feladata kell, hogy legyen. Az idejében elkezdett kezeléssel, mozgással akár egy sokkal súlyosabb deformitás is megelőzhető.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja