SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Családinet [cikkei] - 2024-04-12
Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

1. Készüljünk fel az allergiaszezonra!

A szezonális tavaszi allergiák komoly szemirritációt – könnyezést, viszketést, fájdalmat – okozhatnak. A tünetek a kontaktlencsét viselőknél még kifejezettebbek lehetnek. A gyulladás, irritáció és fertőzés megelőzése érdekében cseréljük gyakrabban a lencséket, vagy az allergiaszezon idejére viseljünk inkább szemüveget. Ha a jobb közérzet érdekében antihisztamint használunk, tanácsos ezeket még a pollenszezon előtt elkezdeni. Emellett, ha lehetséges, a magas pollenszintű napokon ne tervezzünk szabadtéri programokat, de ha ez mégis elkerülhetetlen, hazaérve azonnal zuhanyozzunk le, váltsunk ruhát és műkönnyel tisztítsuk le a szemfelszínt.

2. Viseljünk szemüveget!

Legyen szó bármilyen szabadtéri programról, a grillezéstől és piknikezéstől kezdve a sportoláson át a kertészkedésig, ha a szabadban tartózkodunk, mindig viseljünk napszemüveget. A napszemüveg viselése segíthet megvédeni szemünket a nap káros UV-sugárzásától, ezzel pedig sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük az időskori szembetegségek kialakulásának kockázatát. Ha lehetséges, válasszunk körbefutó napszemüveget. Ezek hatékonyabban zárják ki a szennyeződéseket, polleneket, és kirándulásnál a visszacsapódó ágaktól is védenek. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg az egyébként is nagyon divatos, széles karimájú kalapról, baseball sapkáról sem, amely további védelmet nyújt a napfény ellen.

3. Ne csak a naptól védjük a szemünket !

A védőszemüveg használata mindig javasolt, ha kertészeti tevékenységet végzünk, beleértve a fűkaszálást, ásást, ültetést, metszést, permetezést vagy műtrágyázást. A jó védőszemüveg kényelmesen  illeszkedik a fejre, nem zavarja a látást és védi a szemet a szálló növényi részektől, kemikáliáktól és felcsapódó kődaraboktól. „Sajnos erre az egyszerű védelemre sokan nem gondolnak a tavaszi kertrendezés közben, ezért ilyenkor a szemsérüléssel kapcsolatos balesetek elszenvedői megszaporodnak az ügyeleten. A védőszemüveg használatával nem csak a sérüléseket akadályozhatjuk meg, de annak a valószínűségét is csökkentjük, hogy piszkos, vegyszeres kézzel dörzsöljünk bele a szembe" – meséli tapasztalatait Dr. Nagy Angéla.

4. Csak tiszta kézzel érjünk az arcunkhoz!

Ha a kertben virágot ültetünk és veteményezünk, vagy a gyermekünkkel a homokozóban játszunk, a pollenek és más allergének könnyedén átkerülhetnek a kezünkről a szemünkbe. Ezért fokozottan ügyeljünk arra, hogy piszkos kézzel soha ne érintsük meg az arcunkat, és kézmosás nélkül ne dörzsöljük a szemünket!

5. Tartsuk nedvesen a szemünket!

A napsütés és a klíma hátulütője, hogy könnyedén kiszáríthatják a szemet. Ha egészséges szemeket szeretnénk, elengedhetetlen, hogy a szemfelszín egész nap hidratált maradjon. Ezt tartósítószer-mentes műkönny alkalmazásával érhetjük el, de emellett a rendszeres, kellő mennyiségű folyadékfogyasztás is segíthet. Bárhová megyünk, mindig lapuljon a táskánkban egy tubus műkönny, mely abban is segítségünkre lehet, hogy az irritáló polleneket lemossuk a szemfelszínről.

6. Ne felejtsünk el pislogni!

Talán kevesen vannak ezzel tisztában, de szemünk hidratáltságát azzal is segíthetjük, ha rendszeresen pislogunk. Bármennyire is furcsának tűnhet, a pislogásról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Különösen telefonnyomkodás, számítógépes munkavégzés vagy tévénézés közben pislogunk kevesebbet a szükségesnél. Ez az egyik oka a szemszárazság kialakulásának, ami már népbetegségnek számít, és ami egyre gyakoribb a fiatalok körében is. „A pislogás természetes élettani reakció, és fontos szerepet játszik szemünk egészségében: megvédi a szemet a kiszáradástól, valamint az irritáló anyagoktól. Minden alkalommal, amikor a szemhéjunk becsukódik, a könnymirigyek sós, valamint a meibom mirigyek olajos váladéka a szem felszínén végigterül, kiöblítve a kis porszemcséket, benedvesítve a szemfelszín szabadon lévő részét" – mondja Dr. Nagy Angéla.

7. Diétázzunk és mozogjunk!

A hosszú téli hónapok után, amikor esetleg kevesebbet mozogtunk és vitaminhiányosan táplálkoztunk, a tavasz tökéletes alkalom arra, hogy odafigyeljünk az életmódunkra. Az egészséges táplálkozás és a testmozgás nemcsak az általános egészségnek tesz jót, de nagyon fontos a szem egészsége szempontjából is. A béta-karotinban, omega-3-ban, C- és E-vitaminban, valamint luteinben gazdag élelmiszerek létfontosságúak az egészséges szem számára. Ilyen élelmiszerek például a sárgarépa, a sütőtök, az olajos halak, a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, a mandula, az avokádó, a kelkáposzta, a spenót és a tojás.

8. Pihenjünk eleget és relaxáljunk!

A szemek egészségének megőrzésében nagyon fontos szerepet kap a pihenés és a relaxáció. Ha például sok időt töltünk a számítógép képernyőjének nézegetésével, megerőltethetjük a szemünket. Nagyszerű tipp a 20-20-5 szabály betartása: 20 percenként 20 másodpercig nézzünk 5 méternél távolabbra, ez valóban segíthet megelőzni, hogy a szemek elfáradjanak és megerőltessék magukat a fókuszált munkavégzés miatt.

A jó minőségű alvás a másik módja annak, hogy a szemünk pihenhessen. Egy átlagos felnőtt számára körülbelül 7-8 óra alvás ajánlott. Ha valami langyosat helyezünk a csukott szemhéjakra, például egy melegíthető szemmaszkot, az valóban segíthet a fáradt szemek esti pihenésében és ellazításában, valamint a könnyfilm minőségét meghatározó mirigyeket is stimulálják.

 


Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja