SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tehetünk szemszárazság esetén? - A probléma már a tizenéveseket is érintheti

Családinet [cikkei] - 2023-01-13
A száraz szem gyakori szemészeti probléma, amely látóélességet befolyásoló és diszkomfort érzést okozó hatása miatt jelentősen ronthatja az életminőséget. Szemszárazság akkor alakul ki, ha csökkent a könnytermelés vagy fokozott a könnyvesztés. A probléma minden harmadik embert érinthet. A szemfelszín folyamatos hidratálása, a könnyfilm mennyiségének és minőségének javítása jelenthet megoldást a kellemetlen tünetek enyhítésében.
Mit tehetünk szemszárazság esetén? - A probléma már a tizenéveseket is érintheti

Legtöbben talán akkor érzik úgy, hogy szúr és szárad a szemük, amikor túl sok időt töltenek képernyő előtt. Márpedig a közösségi oldalak használói közül szinte mindenki el tudja mondani magáról, hogy olykor-olykor bizony ráfügg a telefonjára. Szinte észre sem vesszük, úgy repülnek az órák, miközben az érdekes videókat pörgetjük egymás után. A jelenség nem korfüggő, a fiatalokat és az idősebb korosztályt is be tudja szippantani a digitális világ. Hát még a jobbnál jobb sorozatok... Fontos lenne "digitális detoxot" tartanunk, vagyis időt kellene adnunk nemcsak a szemünknek, de az agyunknak is arra, hogy pihenhessen, különben az alábbi tünetekkel fog jelezni a szervezet:

  • idegentest érzés, mintha lenne valami a szemben
  • szúró, égő fájdalom
  • vörös szemek
  • fényérzékenység
  • homályos látás
  • enyhe viszketés
  • fokozott pislogás
  • erős könnyezés (időnként éppen ez lehet a szemszárazság egyik jele)
  • fáradtság érzés, szemfáradtság, mintha nehéz lenne a szemhéjunk, le akar csukódni

„Habár a szemszárazság mindenkinél kialakulhat – sőt az utóbbi években egyre több fiatalnál is megjelent a probléma –, bizonyos esetekben/élethelyzetekben nagyobb eséllyel jelenhet meg" – figyelmeztet Dr. Cserháti Zoltán, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

  • 50 éves kor felett: az évek előrehaladtával csökken a könnytermelés és romlik az ún. Meibom-mirigyek funkciója, a könnyfilm minősége már nem megfelelő, ezért hamar elpárolog a szemfelszínről a könnyfilm. A szemhéjak lazasága, a Meibom-mirigyek és kivezetőcsöveik elváltozásai is gyakran érintik az idősebb korosztályt, ezek a problémák szintén a szemek szárazságához vezethetnek.
  • Nőknél: a hormonális változások miatt már nem optimálisan működnek a Meibom-mirigyek, amelyek a könnyfilmet lezáró olajos réteg termeléséért felelősek.
  • Környezeti hatások: nem mehetünk el amellett, hogy milyen körülmények között dolgozunk, élünk. Poros, koszos, huzatos helyen, vagy akár klímával felszerelt helyen dolgozóknál fokozottan fordulnak elő a fenti panaszok
  • Kontaktlencse viselők: 50%-uk tapasztalt már száraz szem tüneteket

 Mit tehetünk a szemszárazság ellen?

  • Alaposan tisztítsuk meg a szemhéjunkat mindennap
  • Számítógép, telefon használata közben iktassunk be szüneteket
  • Győződjünk meg arról, hogy a számítógép képernyője a szem magassága alatt van, így kevésbé párolog a könny
  • Fűtési szezonban használjunk párásítót, hogy megakadályozzuk a levegő kiszáradását
  • Ha kontaktlencsét viselünk, olykor helyettesítsük szemüveggel, hogy pihenhessen a szemünk, ill. használjunk tartósítószermentes műkönnyet
  • Igyunk minél több folyadékot, lehetőleg vizet. Legalább 8-10 pohárral naponta
  • Aludjunk napi 7-8 órát
  • Megfelelő táplálkozás (pl. omega-3 zsírsavak, antioxidánsok)

A száraz szem a legtöbb esetben a megfelelő összetételű tartósítószer-mentes műkönnyel, szemgéllel és megfelelő szemhéj higiéniával jól kezelhető, a zavaró tünetek megszüntethetőek, csökkenthetőek. A műkönny-használat célja, hogy a szem felszínét nedvesítse, hidratálja, javítsa a könnyfilm minőségét, csak úgy, mint a testápoló teszi a kiszáradt bőrrel. "Ha ez az egyszerű megoldás nem hoz javulást és a száraz szemes panaszok továbbra is fennállnak, akkor érdemes szemész szakorvos segítségét kérni" – mondja Dr. Cserháti Zoltán. "Súlyosabb esetekben szemhéj melegítés, szemhéj masszázs vagy akár könnypont dugók behelyezése jelenhet megoldást, hogy megakadályozzuk a könny elfolyását a szem felszínéről. Ezek és komplexebb (szájon át szedhető gyógyszerek, receptköteles szemcseppek/kenőcsök) terápiás megoldások segíthetnek azoknak, akik krónikus szemszárazsággal küzdenek."

 

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja