SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Aki hibátlanul írja meg a dolgozatot, az kap egy pulóvert!" - Október 1-jén lép életbe a hőmérséklet-rendelet

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-09-23
A rendelet értelmében ahol 14. év alattiak gondozása, oktatása zajlik, ott legalább 20 Celsius fokot kell biztosítani. Megfázhatnak-e a gyerekek ilyen hőmérsékleten? Mi lesz azokkal az állami intézményekkel, ahol csak 18 fok lesz? Szakértők szerint nem a hideg okozza a megfázást! De akkor mi?

"Aki hibátlanul írja meg a dolgozatot, az kap egy pulóvert!" - Október 1-jén lép életbe a hőmérséklet-rendelet

Október 1-jén lép életbe a hőmérséklet-rendelet

Az elszálló energiaárak miatt 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő a kormány az állami intézmények és gazdasági társaságok részére. 

Mit is jelent ez pontosan? 

  • Az állami intézmények helyiségeiben és tereiben a léghőmérséklet a 18 fokot nem haladhatja meg. 
  • Az egészségügyi-, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális és a gyermekvédelmi intézmények, valamint a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények kivételt jelentenek. 
  • A köznevelési és a szakképző intézményekben legalább 18 Celsius fokot kell biztosítani. 
  • Ahol pedig 14 év alattiak gondozása, oktatása zajlik, ott legalább 20 Celsius foknak kell lennie. 

Erről a Kormányzati Tájékoztatási Központ írt, miután a Magyar Közlönyben megjelent az erről szóló rendelet.

A Facebookon eközben a következő ironikus kép jelent meg, majd futótűzként terjedt el a napokban:


Nem a hidegtől leszünk betegek

Sok szülő aggódik amiatt, hogy vajon elég lesz-e a 20 fok az iskolában, lesz-e egyáltalán annyi, vagy hogy azokban az intézményekben, ahol csak 18 fok lehet, ott mennyire hamar lehet majd megbetegedni. 

Szakértők szerint bármilyen hihetetlen is, a hidegnek és a meghűléses megbetegedéseknek nincs sok közük egymáshoz. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ugorjunk bele egy jeges tóba, mint Nemecsek Ernő a Pál utcai fiúkban. De az összefüggést másban kell keresni. 

Amit mi meghűlésnek nevezünk, az valójában egy vírusfertőzés. Nagyjából 200 féle náthavírus van, és ha elkapunk egyet, az nem jelent védettséget a későbbiekben. Évente többször is megbetegedhetünk ilyen vírusok által, és ha mindig más vírussal találkozunk, akkor ezekkel szemben nincs védettségünk. 

A nátha leginkább cseppfertőzéssel terjed, vagyis akkor, ha valaki ránk tüsszent vagy köhög. De a tárgyakon is életben maradnak ezek a kórokozók, ezért a járművek kapaszkodói, az épületekben lévő liftek nyomógombjai vagy az ajtókilincsek is a fertőzés forrásai lehetnek. 

Azt, hogy nem a hideg okozza a meghűlést, az is bizonyítja, hogy nyáron is náthásak lehetünk, hiszen ezek a vírusok nyáron is jelen vannak. De akkor miért sokkal ritkábban betegek nyáron, mint télen? Ennek az az oka, hogy egyrészt a vírusoknak jobban kedvez a nyirkos, hideg idő, másrészt ilyenkor az immunrendszerünk is gyengébb a fényhiány, a stressz és a kevesebb vitamin miatt. 

Vagyis önmagában a hideg nem okoz betegséget. De ha nem vagyunk megfelelően felöltözve, átnedvesedik a ruhánk vagy a cipőnk, akkor gyengül a szervezetünk ellenálló-képessége, könnyebben elkapjuk a vírusokat.
 

A gyakori betegség normális gyerekkorban, nem utal immunhiányra

6 éves kor alatt átlagosan évente 6 megfázás fordul elő egy gyereknél a statisztikák szerint. Egy ilyen betegség pedig 12-14 napig szokott tartani. Ez még csak a nátha, más betegségeket ezen felül számolunk.

Van, aki úgy érzi, hogy folyamatosan beteg a gyereke, és bármit hajlandó lenne megvenni, hogy megerősítse az immunrendszerét. Dr. Varga Károly gyerekorvos szerint pedig inkább el kellene fogadni, hogy ez egy teljesen normális állapot, így tanul az immunrendszer, ráadásul az immunitást drága vitaminok helyett mással is erősíthetjük.

Olvasd el ezt is: Ezért betegeskednek ennyit az óvodás gyerekek


Így erősítsük gyerekünk immunrendszerét!

1. Legyen sokat friss levegőn, még akkor is, ha hűvös az idő

A szabad levegőn való tartózkodással máris sokat tehetünk gyerekünk immunitásáért. A D-vitamin nagyon fontos a szervezet számára. Bár télen kevesebbet süt a nap, már 20 perc nappali fényben való tartózkodás is elegendő. Emellett természetesen a D-vitamin cseppek is elmaradhatatlanok, főleg a téli időszakban. A friss levegő pedig kitisztítja a tüdőt, ezért érdemes sokat mozogni a szabadban.


2. Mozgás

A rendszeres testmozgás kutatások szerint akár felére is csökkentheti a megfázásos megbetegedések számát. Gyerekek esetében elegendő, ha napközben kedvére szaladgálgat és ugrálhat.


3. Egészséges, kiegyensúlyozott étrend, megfelelő folyadékbevitel

gyümölcsökben, zöldségekben, rostokban és húsban, joghurtban gazdag étrend is erősíti az immunrendszert.


4. Megfelelő higiénia, rendszeres kézmosás

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a kézmosás fontosságát, és természetesen arra is ügyelni kell, hogy a gyerek ne nyúljon folyton az arcához, szemébe, szájába, stb.


5. Megfelelő mennyiségű alvás, nyugodt légkör

Az alváshiány akár meg is duplázhatja a betegségek számát, ezért is nagyon fontos, hogy eleget tudjon pihenni a gyermek. Egy óvodásnak 11-13 óra alvásra van szüksége egy nap, de még a kamasznak is 10-12 órányira.

Olvasd el ezt is: Ennyi alvásra van szükségük a gyerekeknek - táblázat életkor szerint

Emelett pedig a nyugodt családi légkör is nagy szerepet játszik az immunitásban, hiszen a betegségeket jelentősen befolyásolhatja a lelki állapotunk is.

Olvasd el ezt is: Hideg az iskola, hideg a tornaterem: hogyan védhetjük meg gyerekeinket a betegségektől?

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja