SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Október 20 - a Csontritkulás Világnapja! - Az 50 év feletti nők és a fizikailag inaktív idősek a legveszélyeztetettebbek

Családinet [cikkei] - 2021-10-20
A csontritkulás hatékonyan szűrhető és gyógyítható, mégis 50 év felett egymillió magyart érint és főként a hölgyek körében gyakori. A csontritkulás okozta combnyaktöréses betegek harmada életét veszti a balesetet követő esztendőben.
Október 20 - a Csontritkulás Világnapja! - Az 50 év feletti nők és a fizikailag inaktív idősek a legveszélyeztetettebbek

A csontritkulás főként a hölgyeket veszélyezteti

A csontritkulás, avagy osteoporosis egy olyan betegség, amelyre jellemző az alacsony csontsűrűség és a csontszövet szerkezetének károsodása, ez pedig a csontok törékenységének fokozódásával jár. A csontritkulás Magyarországon az elemzések szerint közel egymillió 50 év feletti embert érint, akiknek kétharmada nő. Hazánkban a csigolyatörések és a combnyaktörések gyakorisága meghaladja az európai értékeket. Alapvetően két típusú csontritkulást különböztethetünk meg: egyrészt az úgynevezett posztmenopauzális formát, amely kifejezetten a hölgyeknél fordul elő az idősebb korban fellépő ösztrogénhiány miatt, másrészt az időskori csontritkulást, amelynek oka, hogy idővel csökken a csont újraépítő sejtek működése. Ezt az időskori kórképet tovább ronthatja a D-vitamin és a kalcium hiánya. ”Tény, hogy a hölgyek a legveszélyeztetettebbek, hiszen őket egyaránt érinti a menopauza után fellépő és az időskori csontritkulás is.” – mondta Dr. Baláspiri Csaba, az Affidea Magyarország reumatológus orvosa.

 

Ezek a csontritkulás kockázati tényezői

A betegség kialakulását a genetika (60-70 százalékban), a menopauzában kialakuló ösztrogénhiány (nőknél), illetve a magasabb életkor befolyásolja leginkább. Ezen kívül szintén hajlamosító tényező a sovány testalkat, az erős dohányzás, a nagy mértékű alkoholfogyasztás, a kalciumszegény étrend és a fizikailag inaktív életmód. „A mozgásszegény életmód, a folyamatos fekvés szintén komoly kockázatot jelent. A járvány idején például megfigyelhető volt az ágyban fekvő COVID-betegeknél, hogy - akár már pár hét alatt - csontritkulás alakult ki.” – tette hozzá Dr. Baláspiri Csaba. A szteroid kezelések, a pajzsmirigy túltengés, a túlzott gyógyszeres pajzsmirigy hormonkezelés, valamint bizonyos gyulladásos betegségek is okozhatnak csontritkulást.

 

Ezt kell tudni a csontsűrűség méréséről

A csontritkulás tulajdonképpen egy néma betegség, hiszen kezdetben, sokáig nem jár fájdalommal, meglétére sokszor csak a töréses balesetek után derül fény. Sajnos a combnyaktörést elszenvedők körében a műtéti ráta igen magas, 80-95%-os, és az érintettek 35%-a életét veszti a törést követő évben.1 Ezt a súlyos helyzetet elkerülendő a hölgyeknek, illetve azoknak, akiknek a családjában már előfordult ez a betegség, 45-50 év felett kétévente ajánlott csontsűrűség-mérést végeztetni, míg a férfiaknak 60 éves kortól érdemes szűrésre járni. A csontsűrűség-mérést az úgynevezett DEXA géppel végzik, amely egy röntgen technológián alapuló képalkotó berendezés. A DEXA az alsó gerincszakaszon, illetve a csontfejekben méri a csontsűrűséget kis dózisú röntgensugár segítségével, fekvő helyzetben. Maga a mérés egy egyszerű, gyors eljárás, amely nem jár fájdalommal. „Minden leletben megtalálható egy mutatószám, amely jelzi, hogy a páciens csontsűrűség-értéke milyen mértékben tér el az azonos nemű, egészséges fiatal populáció átlagértékétől. Mindazok egészségesnek tekinthetők, akiknek ez az arányszám mínusz 1 fölött van, akiknek viszont mínusz 2,5 alatt helyezkedik el ez az érték, azok csontritkulásban szenvednek.” – tette hozzá a reumatológus főorvos. A betegség megelőzésében elsődleges a mozgás, illetve nagyon fontos a kalcium dús étrend, a D-vitamin és a K-vitamin pótlása. „A csontritkulásban szenvedő páciensek a reumatológusok gyógyszeres terápiát javasolnak, amely segíthet a csontok újraépítésében. Ma Magyarországon szinte mindenhol elérhető a csontsűrűség-mérés, így mindenki számára nyitott a lehetőség a szűrésre és a gyógyulásra egyaránt. A kérdés csak az, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozók mennyire fordítanak figyelmet erre a néma betegségre.” – hívta fel a figyelmet Dr. Baláspiri Csaba.

1 http://real.mtak.hu/41725/1/650.2016.30560.pdf

Nyitókép: depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja