SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Műanyagmentes július: így csináld, és imádni fogod!

Németh Noémi [cikkei] - 2021-07-01
 [X]

A július ismét a műanyagmentesség hónapja lesz: a kihívás célja, hogy 31 napon át egyáltalán ne termeljünk eldobható műanyag szemetet. Ez elsőre szinte lehetetlen küldetésnek tűnhet, így sokan inkább bele sem vágnak. Pedig sok kicsi sokra megy: ha már egy picit sikerül változtatni a szokásainkon, azzal már megtettük a legnehezebb, első nagy lépést egy élhető jövő felé. Sőt: kipróbálhatsz olyan újdonságokat is, amiket imádni fogsz!
Műanyagmentes július: így csináld, és imádni fogod!

Sokan nehezen változtatunk az évtizedek alatt kialakult és berögzült szokásainkon. Gyerekkorunkban még nem is hallottunk a szelektív hulladékgyűjtés fogalmáról, majd szép lassan beletanultunk. De, hogy egyáltalán ne termeljünk műanyag szemetet egy hónapon át… ha körülnézünk a környezetünkben, úgy érezhetjük, hogy ez szinte kivitelezhetetlen. És ezzel el is érkeztünk a műanyagmentes július első céljához: ha rádöbbenünk, milyen sok műanyag szemét kerül a kezünk közé akár egyetlen nap alatt is, már elülteti a bogarat a fülünkben a kezdeményezés.

A műanyagszemét nélküli hónap gondolata Ausztráliából indult 2011-ben, de mára meghódította az egész világot: már több mint 177 országban tartják meg, és az elmúlt 10 évben több mint 250 millió ember csatlakozott hozzá. Bővítjük idén együtt ezt a listát? Kezdjük el közösen, és nézzük meg, mit tehetünk!

Műanyagmentes július - lépésről lépésre

1. Írd össze, milyen műanyag szemét landol a kukádban!

Üdítős, ásványvizes palackok, az utazás során használt műanyag pohár, szívószál, tusfürdős, mosogatószeres, öblítős flakonok… de a legtöbb élelmiszerhez is csak úgy tudunk hozzájutni, ha kiszabadítottuk a műanyag csomagolásból. A lista összeírása után hamar rádöbbenünk, miért nem csatlakoztunk eddig a kihíváshoz. Pedig nem lehetetlen, csak egy kis tervezés kell hozzá.

2. Nézzük meg, mit tudunk ezek közül helyettesíteni

Összegyűjtöttünk néhány alternatívát a leggyakrabban használt műanyagok kiiktatása érdekében.

Ásványvizes palack: készíts helyette szódát! Ez pont ugyanolyan finom lesz, mint az ásványvíz, bónuszként pedig egy kis nosztalgikus hangulatot is csempész a hétköznapokba.
Műanyag üvegek: válassz helyettük tartós, strapabíró kulacsot.
Műanyag szívószál (amitől július 1-től amúgy is végső búcsút kell vennünk): ma már számos alternatívájuk létezik: például fém szívószál, tésztaszívószál, szalma szívószál. A megszokott műanyag vacak helyett különleges élmény lesz tésztából, szalmából, vagy elegáns fém szívószálból szürcsölni a hűsítő nyári italt.
Műanyag szatyrok a vásárlás végén: használj helyettük tartós vászontáskát, ami sokkal több terhelést bír el, mint a szatyrok, mosható, bárhová magaddal viheted, dekoratív, ráadásul a válladra is akaszthatod - ami ezerszer kényelmesebb, mint kézben cipelni a teli zacskókat.
Műanyag zacskók vásárlás közben: csomagolt helyett választhatsz helyben sütött kenyeret, amit papírzacskóban vihetsz haza. A húst ne a szupermarketben vedd meg, hanem a hentesnél, ahol papírba csomagolják neked, a zöldségeket és gyümölcsöket pedig érdemes a piacon beszerezni, ahol a vászontáskádban gyűjtheted őket egyben, megkerülve a sok-sok felesleges zacskó használatát. Az áruházakban érdemes otthonról vitt, laza szövésű vászonszatyrokba pakolni a kimért árut, amiben a szellőzés is meg van oldva.
Előre csomagolt termékek: amikor például salátát vagy felvágottat vásárolsz, válaszd az előre csomagoltak helyett a zöldségpult zöldségeit, amikből ugyanolyan salátát készíthetsz (ráadásul olcsóbban), csak zacskó nélkül. A hűtőpultban kapható sajtok és felvágottak szintén olcsóbbak kimérve, mint előre csomagolva, és papírban is el tudják csomagolni neked.
Frissentartó fólia: válaszd helyette az alufóliát, abból is a legerősebb fajtát. Ha vigyázol rá, többször is fel tudod használni egymás után.
Intim betét: itt az alkalom, hogy kipróbáld az intim kelyhet, vagy esetleg a mosható betétet.
Mosószer: keresd a papírba csomagolt mosóporokat, vagy használj mosószappant, mosódiót!
Tusfürdő: használj szappant, ami sokkal lassabban fogy, ráadásul papír csomagolásban is elérhető.
Testápoló: már létezik a megszokott krémek mellett testápoló stift és habkrém is, amikből választhatunk 100%-ig műanyagmentes, lebomló csomagolású terméket is.

 
Fotó: Molnár Anikó www.anikomphotos.com


Arckrém: próbáld ki az arcápoló stiftet, amit nem csak bőröd fog meghálálni, de a környezeted is - mivel lebomló, műanyagmentes csomagolásban érkezik.
Kézkrém vagy babakrém: válassz műanyagmentes csomagolású balzsamot, amivel a nem csak a kiszáradt kezeidet, de a kisbabád bőrét is nyugodtan ápolhatod.
Dezodor: napi szinten használjuk, így gyorsan fogy - szerencsére már ebből is létezik környezettudatos csomagolású stift dezodor is. 

A Mix Your Nature oldalán ezen kívül több olyan terméket is találsz, amiket eddig általában csak műanyag csomagolásban tudtunk beszerezni: például ajakápolót és szemkörnyék ápolót is.

Érdemes júliusban felkeresni egy csomagolásmentes boltot is, ha eddig még nem próbáltad - amiből remélhetőleg egyre több nyílik majd az országban. Ezekben az üzletekben vásárolva még többet tehetsz azért, hogy valóban műanyag szemétmentesen teljen ez a hónap. 

Válassz tudatosan

A műanyagmentes július egyelőre csak egy kis “kóstoló” abból, ahogy a jövőben élnünk kellene - szakemberek, természetvédők és civilek milliói mondják egyre hangosabban, hogy a jelenlegi életvitelünk nem fenntartható. A rengeteg műanyagszeméttel a környezetünket és az élővilágunkat is pusztulásra ítéljük, de a saját egészségünkön is érezni fogjuk a hatást, ha nem változtatunk, amíg még lehet. Most még önszántunkból dönthetünk a környezettudatosság mellett - unokáinknak viszont már nem lesz más választásuk. 

A jó hír az, hogy semmiről sem kell lemondanunk - csupán alternatívákat kell keresnünk az eddig megszokott termékek helyett. A keresgélés vége pedig könnyen az lehet, hogy igazi kincsekre bukkanunk! Mutatunk is erre egy jó példát:

Mix Your Nature

A magyar zero waste natúrkozmetikum megálmodója Máthé Csilla, aki kisfia születésekor határozta el, hogy még több figyelmet fog fordítani a természetes anyagok és gyógynövények használatára - hogy mindenből a legjobbat adhassa gyermekének. Ahogy nőtt a pici, egyre többet gondolkozott azon, mit tudna tenni azért, hogy a jövőben az unokái, sőt, mások is részesüljenek a természet csodáiból?

A gondolatok idővel határozott céllá formálódtak, és hamarosan szakemberekkel kezdett el dolgozni, valamint részt vett egy kozmetikumkészítő képzésen is. Hamarosan - második gyermeke után - megszületett a Mix Your Nature natúrkozmetikum márka.


Fotó: Molnár Anikó www.anikomphotos.com


A termékek a természet erejét hordozzák magukban, nem tartalmaznak mesterséges adalékokat, csomagolásuk pedig 100%-ig környezettudatos és komposztálható. Ezen felül sokkal izgalmasabb a vásárlás, mint egy átlagos webshopban. Itt te vagy a tervező!

Tökéletes és környezetbarát kozmetikum: te megálmodod, ők elkészítik

A Mix Your Nature E-keverdéjében minden termék pont olyan, amilyennek megálmodod: te magad választhatod ki az összetevőket. Add meg a bőrtípusod, válaszd ki a legszimpatikusabb hatóanyagokat és illatot - és házhoz érkezik a 100%-ig természetes, vegán és környezetbarát ápolószered. Sőt… még egyedi címke készítésére is van lehetőség: olyan szöveg kerül a tégelyre, amilyet szeretnél.


Fotó: Molnár Anikó www.anikomphotos.com

A július tökéletes alkalom lesz arra, hogy kipróbálj néhány olyan újdonságot, amikkel sokat tehetsz környezetünk megóvása érdekében. Ha egyszer rákapsz a környezettudatosság ízére, akkor később sem fogod abbahagyni - és jelenleg ez az egyetlen helyes döntés. A kísérletezgetés közben pedig lehet, hogy olyan kincsekre bukkansz, amikről ezután le sem tudsz majd mondani!

Indexkép: Depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja