SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Adj vért, adj reményt! - Június 14-e a Véradók Világnapja

Családinet [cikkei] - 2021-06-14
Június 14-én, Karl Landsteiner az AB0 vércsoport-rendszer felfedezőjének születésnapján ünnepeljük a Véradók Világnapját. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) által 2004-ben indított kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos, ellenőrzött vér fontosságára, egyben világszerte köszönetet mondjon az önzetlen segítőknek.
Adj vért, adj reményt! - Június 14-e a Véradók Világnapja

A vér egyetemes szükséglet, ugyanakkor a világ számos pontján nem biztosított a hozzáférés azok számára, akiknek szüksége lenne rá. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű, biztonságos vér álljon rendelkezésre, világszerte folyamatosan szükség van az önkéntes véradók önzetlen segítségére, hiszen a vér csak véradással pótolható. A COVID-19 pandémia kezdete óta a véradók a veszélyhelyzeti korlátozások alatt számos országban, így Magyarországon is hozzájárultak a vérkészlet megfelelő szinten tartásához. Ez a rendkívüli helytállás a világjárvány idején rávilágított arra, hogy az elhivatott, önkéntes véradók kulcsfontosságú szerepet töltenek be az egészségügy támogatásában, a hétköznapokban és vészhelyzetekben egyaránt.  Az idei év központi üzenete a köszönet, köszönet a véradóknak, akik reményt nyújtanak a rászorulóknak és hozzájárulnak a világ működéséhez azáltal, hogy másokon önzetlenül segítenek.

A Magyar Vöröskereszt, az országos vérkészletért felelős Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) véradás-szervezési szakmai partnereként, az OVSz-szel együttműködve az elmúlt évben azon dolgozott, hogy a véradás lehetősége az OVSz által biztosított biztonságos keretek között minél több ember számára elérhető legyen. A humanitárius szervezet arra ösztönöz mindenkit, hogy az előttünk álló hónapokban is menjen el vért adni, hiszen nyáron rendszerint csökken a véradók aktivitása.

Véradók Világnapja 2021 - Magyar Vöröskereszt

Június 14-én a Magyar Vöröskereszt hagyományteremtő jelleggel folytatja a tavaly indult „Véradók fája” kezdeményezést és idén Esztergomban ültetnek el egy különleges, vöröslevelű Oszlopos Vérjuhart (Acer platanoides 'Crimson Sentry'), jelképezve a véradást, valamint az önkéntes véradók önzetlenségét. Ezen a napon országszerte 47 helyszínen várják a véradókat.

A Világnaphoz kapcsolódóan 20 napos véradó kampányt indítanak a Hotel Hero és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével összefogásban. Június 10-30. között országszerte 15 szálloda nyitja meg kapuit a véradók számára és üzemel majd különleges véradóhelyszínként. A pontos helyszínek az alábbi oldalon érhetőek el: http://hotelhero.hu/orszagos-verado-het/ Vért bárki adhat, aki egészségesnek érzi magát és elmúlt már 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét. (Első véradók esetén a felső korhatár 60 év.) A véradó helyszínek és időpontok, valamint a véradással kapcsolatos összes információ megtalálható a www.ovsz.hu és www.voroskereszt.hu oldalakon.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja