SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mellrák - a mammográfia vezérelt mintavétel hiánypótló diagnosztikai lehetőség

Családinet [cikkei] - 2021-06-03
A rosszindulatú emlődaganatok kb. ötödét egy speciális mammográfiás mintavétellel igen korai stádiumban igazolni lehet. A sztereotaxiás core biopszia azonban még kevés helyen hozzáférhető Magyarországon.
Mellrák - a mammográfia vezérelt mintavétel hiánypótló diagnosztikai lehetőség

Mi az a sztereotaxiás core biopszia?

A modern röntgen mammográfokat ma már nem csak az emlőrák szűréshez használják, hanem mintavétel céljából is. Ez utóbbit nevezzük sztereotaxiás core biopsziának.  A beavatkozást ülő helyzetben végzik, először két ferde síkú digitális mammográfiás felvétel készül, melynek adataiból a számítógép meghatározza az elváltozás pontos térbeli helyzetét, és kijelöli a mintavételi tű útját. Helyi érzéstelenítés után, kis bőrmetszésen keresztül, az orvos a pontosan kijelölt pozícióba vezeti a speciális, szövethenger kimetszésére alkalmas tűt és megtörténik a mintavétel. Ugyanabból a pozícióból általában 3-4 mintavételre kerül sor, hogy biztosan elegendő legyen az anyag mennyisége a részletes szövettani vizsgálathoz. A tű eltávolítása után néhány percnyi helyi kompresszió következik, majd az apró sebet steril nyomókötéssel fedik, 15 percnyi megfigyelés után a páciens távozhat. Ez az eljárás csak néhány helyen elérhető Magyarországon, mivel speciális technikai és szakmai hátteret igényel. Ezzel kapcsolatban Dr. Barna Krisztina, az Affidea Magyarország privát centereinek képalkotó-diagnosztika orvosigazgatója elmondta: „Mi azon kevés egészségügyi intézmény közé tartozunk, akik sztereotaxiás core biopsziát is végeznek. Óriási szükség van erre az eljárásra, hiszen az emlőrákok kb. 20%-át adó Duktális Carcinoma In Situ (DCIS) csak ezzel igazolható korai stádiumban.”

 

A DCIS korai stádiumban jó eséllyel gyógyítható

Az emlőben többféle rosszindulatú daganat alakulhat ki, ebből kb. minden ötödik DCIS, amely korai stádiumban diagnosztizálva sikeresen műthető és kezelhető. Ugyanakkor, ha elmarad a mammográfia és a sztereotaxiás mintavétel, a daganatot már csak késői stádiumban ismerik fel, így jóval csekélyebb az esély a gyógyulásra. Ez a kóros elváltozás az apró tejutakban fejlődik ki, ott terjed, kezdetben még nem invazív (nem okoz áttéteket), illetve nem hoz létre szövetszaporulatot. Jelenlétét csak a tejutakban felhalmozódó mész (calcium) jelzi, ugyanakkor egy nagyon veszélyes folyamat nyitánya. A DCIS tapintással tehát nem érzékelhető és ultrahanggal sem látható, így ennél az elváltozásnál a szokásos ultrahang vezérelt mintavétel helyett sztereotaxiás biopsziát alkalmaznak.

 

Egyre kevesebben mennek mellrákszűrésre

A mellrák gyógyításának egyik alapfeltétele, hogy időben diagnosztizálják és kezeljék a kóros folyamatokat. A világjárvány miatt azonban a szervezett szűrőprogramok sem működtek zavartalanul, saját szervezésben pedig igen kevés nő jelentkezett mellrákszűrésre. Dr. Barna Krisztina hozzátette: „A páciensek tavaly nyáron még igyekeztek bepótolni a tavaszi első hullám idején elmaradt mammográfiás vizsgálatokat, ugyanakkor ősztől azt tapasztaljuk, hogy nem folytatódott ez a tendencia. Holott 35-40 év felett minden nőnek fontos lenne a rendszeres mammográfiai vizsgálat, amellyel időben felismerhetők a rosszindulatú daganatok. A sztereotaxiás biopszia bevezetésével a betegutak jelentősen lerövidülnek: ha gyanús, meszes elváltozásokat látunk a mammográfiás felvételeken egy hölgynél, akkor egy héten belül előjegyezhetjük sztereotaxiás mintavételre, majd a szövettan birtokában megkezdhető a megfelelő terápia.”

 

Hogyan készüljünk a sztereotaxiás mintavételre?

A sztereotaxiás core biopszia kényelmes ülőhelyzetben történik megtámasztott hát és karfájú széken. Hasonló egy általános mammográfiás vizsgálathoz, ugyanakkor a gép több felvételt is készít az emlőről, így ez több időt vesz igénybe. Ebből a páciens annyit érzékel, hogy tovább marad az emlő nyomás alatt. A beavatkozás különösebb előkészítést nem igényel, csak azt fontos tudni a fokozott vérzésveszély elkerülésének érdekében, hogy a páciens részesül-e véralvadásgátló terápiában. A mintavételre érkező hölgyeknek mindenképpen érdemes étkezni a vizsgálat előtt, hiszen a stresszhelyzetet az alacsony vércukorszint tovább ronthatja.

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja