SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bezzeg a barátaim járvány idején is bulizhatnak!

Jánosi Valéria [cikkei] - 2020-11-05
Sok kamaszt nevelő szülő találkozhat manapság azzal a helyzettel, hogy félti a gyerekét, és nem engedi meg neki, hogy bulizni járjon, vagy a barátaival találkozzon. A kamasz persze lázad, és aggódó őse fejéhez vágja: "Bezzeg a többieket elengedik, csak te vagy ilyen paragép!". Mit tehet a szülő ebben a helyzetben?
Bezzeg a barátaim járvány idején is bulizhatnak!

Ezt éli meg a kamasz

Először is érdemes a kamasz szempontjait megértenünk. Neki most nagyon fontosak a barátai, és szorong attól, hogy ha nem vesz részt a közös bulikon, programokon, akkor kiesik a körből, magányos marad. Ez nagyon félelmetes és szorongáskeltő számára, bár a szülők ezt gyakran nem is értik. Ugyan, mi történhet, ha egy-két bulit kihagy? Pedig ez az ő nagyon is húsba vágó félelme.

Ha azt tapasztalja, hogy a vírustagadó barátai összejárnak, de őt nem engedik el a szülei, akkor nem tűnik elég lazának a többiek előtt, és emiatt kiközösíthetik őt. Óriási szüksége van arra, hogy a közösséghez tartozzon, elég menőnek és kedvelt figurának tűnjön! Ha ezt a szülő a tiltással megakadályozza, akkor a kamasz szorongani fog, és haragudni a szüleire. Ennek kifejezésére pedig nem biztos, hogy megtalálja a legmegfelelőbb nyelvi kifejezésformákat (bunkó lesz, ordítozik és beszólogat).

Adj neki értő figyelmet!

Azért írtam le ezt ennyire részletesen, hogy szülőként egy kicsit jobban meg tudd érteni a kamasz érzéseit, és ne csak a lázadó, idegesítő, már megint ajtót csapkodó tinédzsert lásd benne. Ha a felháborodott szóáradatára válaszként tudsz neki értő figyelmet adni, ha tudod éreztetni vele, hogy megérted, mekkora probléma ez számára, akkor nyitottabb lesz majd a te szempontjaidra is.

De fontos a sorrend! Add először az értő figyelmet! Mondd el neki, hogy nagyon együtt érzel vele, érted, hogy ez neki mennyire fontos. Tudod, hogy most csalódott, és lehet, hogy attól fél, hogy kimarad valami fontosból, esetleg elveszíti a helyét a baráti körben. Azt is megemlítheted, hogy érted, mennyire igazságtalannak érzi, hogy mások mehetnek, ő meg nem.

Fontos tudnod, hogy az együttérzés nem jelenti azt, hogy engedned kell neki! Még csak nem is kell egyetértened az érveivel! Az érzéseivel attól még együtt tudsz érezni!

A szülő szempontja

Ha te azok közé a szülők közé tartozol, akiknek fontos a gyerek biztonsága, ezért nem engeded el zárt térben tartott buliba, baráti összejövetelre, akkor tarts ki emellett egész nyugodtan! Nem vagy rosszfej szülő, ha ezt képviseled, bármit is állít a kamasz gyereked!

Fontos tudnod, hogy a gyereked biztonságát, egészségét a te feladatod megőrizni, ezért te tartozol felelősséggel! A kamaszok bár testileg már felnőttnek látszanak, az agyuk még messze nem érte el a felnőtt agy kapacitását, és szakirodalmi könyvek tömkelege szól arról, hogy nem igazán képesek jól felmérni, hogy mi számít veszélyesnek. A te kötelezettséged, hogy határokat szabj neki, és azokat be is tartasd vele! Ha te úgy érzékeled, hogy egy világjárvány közepén nem biztonságos tömegrendezvényre vagy buliba menni, tarts ki emellett, még akkor is, ha Kovácsék elengedik a gyereküket!

A kamaszodnak elmondhatod, hogy tényleg veszélyesnek ítéled a helyzetet, és számodra a legfontosabb szempont, hogy ő biztonságban legyen, és egészséges maradjon. Hozzáteheted azt is, hogy egyelőre a te feladatod, hogy az ő biztonságáról gondoskodj, még akkor is, ha ez neki egyáltalán nem tetszik. Ha a Kovács szülők engedik Jucinak, hogy bulizzon, akkor ez az ő dolguk. A ti családotokban mások a szabályok.

Bírd ki!

Ha mindezt angyali türelemmel sikerül is véghezvinned, elmagyaráznod, akkor is megtörténhet, hogy a gyereked totál kiakad, és elmond mindenféle parázós lúzernek, zsarnoknak, aki tutira tönkreteszi az ő egész életét. Lehet, hogy te is elveszíted a türelmedet. (Ha te is emberből vagy, akkor ez normális:-))
Ha szabályokat állítasz, azokat következetesen betartod, nem leszel népszerű a gyereked előtt. Haragudni fog rád, neked pedig ezt ki kell bírnod. Hidd el, nem dől össze a világ, ha egy darabig haragszik rád! Gondolj vissza, hogy te hányszor haragudtál a szüleidre hasonló helyzetekben, és később talán beláttad, hogy tulajdonképpen a javadat szolgálták a szabályok!

Érdemes tudatosítanod azt is, hogy a kamasz gyerekednek is szüksége van ésszerű és következetesen betartott szabályokra, mert ezekből tudja, érzi, hogy fontos számotokra, hogy figyeltek és vigyáztok rá. Még akkor is így van, ha lázad és kiállhatatlan! Azok a gyerekek, akiknek mindent lehet, ahol otthon nincsenek szabályok, vagy nem tartatják be ezeket, azt mesélik segítő helyzetekben, hogy „a szüleimnek tök mindegy, hogy mit csinálok, nem foglalkoznak velem”.

Hidd el, hogy akkor is érdemes kitartanod a szabályaid mellett, ha a gyereked elviselhetetlenül undok módon reagál! Bírd ki, tudjad, hogy fontos dolgot teszel: éppen érezteted a gyerekeddel, hogy törődsz vele.

Kép: engin akyurt / Unsplash

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja