SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Együtt szeretetben, egészséges jó formában: Valentintól a Házasság hetéig

Családinet [cikkei] - 2020-02-14
Valentin nap, Házasság világnapja és hete - ezen a héten minden a szerelemről, szeretetről, a harmonikus párkapcsolat és család összetartó erejéről szól.
Együtt szeretetben, egészséges jó formában: Valentintól a Házasság hetéig

A Valentin a szerelem és szenvedély ünnepe, a pezsgő és finom ételek mellett a piros szívek és ruhadarabok is előkerülnek, de a legfontosabb kellék az egészséges önbizalom, ami a vonzerő alapja. Ha viszont nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, az a párkapcsolatra is hatással van, legyen szó akár egy bimbózó kapcsolatról, akár egy évek óta tartó házasságról. A Házasság hete az összetartozás és a közös családi értékek ünnepe, legyen szó akár egymás ítélkezésmentes elfogadásáról vagy támogatásáról például az egészség megőrzésével, a jó forma visszaszerzésével kapcsolatban. – árulja el dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus szakorvos, a MediFat igazgatója.


A párkapcsolat hizlal?

A magyar statisztikák szerint a nők 62%-a, a férfiak 67%-a rendelkezik súlyfelesleggel, és az életkor szerinti bontásban az is jól látszik, hogy a súlygyarapodás már a 18-34 év között elkezdődik, a nők 37%-a, a férfiak 41%-a rendelkezik súlytöbblettel. A 35-64 év közötti nők 66%-ának, a férfiak 75%-ának van súlyfeleslege, 65 év felett a nők 79%-a, a férfiak 83%-a túlsúlyos vagy elhízott, tehát minden életkorban magasabb a súlytöbblettel bíró férfiak száma a nőkhöz viszonyítva.

Bár a súlytöbblet már 18 éves kor alatt is előfordul, mégis vannak olyan élethelyzetek, melyek gyakran (és alattomosan) okoznak súlygyarapodást. Ilyen pl. a „gólyaháj”, amit a felsőfokú tanulmányok első évében szoktak felszedni a fiatalok. A gólyaháj ronthatja az önbizalmat, ami akár megnehezítheti a párkapcsolatok kialakítását. A jelenségnek több oka van: pl. a megszokott életritmus felborulása, a több félkész-, és készételfogyasztás és nassolás, a nagyobb mennyiségű alkohol, üdítő és energiaital fogyasztás, a rendszertelen étkezés, kevesebb mozgás, több stressz, és az alváshiány. Szerencsére amint az érintettek alkalmazkodnak az új körülményekhez, a súlytöbblet több testmozgással és az étkezésre való odafigyeléssel gyorsan leadható.  

A következő veszélyes időszak a párkapcsolat tartóssá válása (együttélés, házasság).  Kutatások szerint a „frissházas háj” vagy „szerelemháj” a tartós párkapcsolat első évében akár 6 kg súlygyarapodás is kialakulhat, és a párok kb.25%-át érinti. A folyamat később mérséklődik, de nem áll meg: átlagosan évente 1,8 kiló közös hízás jellemző a többi évben. Nem véletlen, hogy a szinglik testsúlya átlag 10 kilóval kevesebb a párkapcsolatban élőkhöz képest, hiszen több időt tudnak magukra szánni, pl. rendszeresen sportolnak. A frissházas háj kialakulásához több tényező vezet: pl. a több közös program jelenthetne akár több közös testmozgást is, mégis inkább a rendszeres közös étkezések, közös tévézés és kevesebb mozgás jellemző.

A párkapcsolatok 5. évében ismét van egy súlynövekedési csúcs, ami valószínűleg azzal függ össze, hogy a boldog párkapcsolat következő fejezete a gyermekvállalás. A terhesség alatt vagy a gyermek születése után könnyedén kialakulhat a „mamaháj” és „papaháj” részben élettani okok, részben az életmód újabb megváltozása miatt. Előfordul viszont, hogy nemcsak a kismama, hanem az apa, vagy más közeli hozzátartozó is mutat a terhességhez hasonló testi tüneteket, ez a szimpátia hízás, vagy Couvade-szindróma.

Ideális esetben viszont már a leendő szülők testsúlyát, testösszetételét érdemes a normális tartományba hozni, mert ez segíti a megtermékenyülést, csökkenti a terhesség alatti, és szülés körüli anyai és magzati szövődmények gyakoriságát, és a szülők egészségén kívül a baba gyermekkori és felnőttkori egészségére, tápláltságára is hatással van. A szülés utáni szoptatási időszakban természetes súlyvesztő szakasz segíti az élettani fogyást, mert a tejtermelés kb. napi 500-1000 kalória energiahiányt hoz létre, a szoptatás pedig a baba egészséges fejlődését is szolgálja. Az intenzív szoptatás a szülés után 3-4 hónappal átmegy a normál szoptatás időszakába, ekkor indulhat a még megmaradt súlyfelesleg leadása. A testsúly rendezésébe a szülők közösen is belevághatnak, támogathatják egymást, így sikeresebbé tehetik a fogyási folyamatot, és a gyermekek életében meghatározó első 1000 nap alatt jó példát mutathatnak az egészséges életmód szokássá válásához.

Negyven éves kor felett egyre jellemzőbb a korosodással járó élettani súlygyarapodás, melyet a mértékletes, egészséges, inkább ínyenc táplálkozással és élvezetes mozgásprogramokkal idejekorán meg lehet állítani, ez az életstílus nemcsak az egészséges karcsúság megőrzését, hanem az egymásra figyelést is szolgálja, így a párkapcsolat ismét megújulhat. ” - tanácsolja Dr. Gajdács Ágnes.


Támogató környezet a sikeres fogyásért

A fogyókúra sikere nemcsak a fogyókúrázó céltudatosságán, kitartásán múlik. A családtagok, barátok, munkatársak, ismerősök alkotta támogató vagy bojkottáló környezet nagyban hozzájárul a sikerhez vagy kudarchoz. Sokan nem is gondolják, hogy egy - akár viccesnek szánt, vagy számukra ártalmatlannak tűnő – megjegyzéssel mennyit árthatnak. Párban, családi körben viszont sokkal könnyedebb, élvezetesebb a fogyókúra, mégis sokkal jobbak az eredmények, hiszen motiválják, kitartásra buzdítják egymást a családtagok. Külön előny, hogy nem kell többfélét bevásárolni és elkészíteni, hiszen a kisgyerekektől a dédszülőkig az egész család ugyanazokat a finom és egészséges ételeket fogyaszthatja, és a közös mozgás is összekovácsolja a családot, egy kirándulás, vagy túra örök élmény marad.” – mondta el Dr. Gajdács Ágnes.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: stevepb / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja