SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 hasznos ötlet, hogy a szülés után formába lendülj

Kispálné Simon Zsuzsanna [cikkei] - 2020-01-30
A terhesség alatt legtöbben egy kicsit elengedjük a gyeplőt, egy kicsit lazábban vesszük az étkezést, a mozgást, és aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy a kicsi már nincs a hasunkban, rajtunk mégis nem 1-2-3 kg plusz súly maradt. Így jártam én is, aki kb. 25 plusz kilóval fejezte be a terhességet. Büszke vagyok rá? Nagyon nem...
5 hasznos ötlet, hogy a szülés után formába lendülj

Leginkább azért, mert egy életen át viselni fogom a nyomait a hirtelen a hízásnak. Természetesen azóta tettem érte, hogy ezek a kilók mind egy szálig eltűnjenek. Méghozzá olyan sikerrel, hogy azóta az induláshoz képest is már 5 kiló mínuszban járok. Az utóbbi 2 évben így 25 kilót híztam és 30-at fogytam, úgyhogy igaz, hogy nem vagyok táplálkozási tanácsadó vagy edző, de van 1-2 bevált tippem, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy a végeredmény hatásos legyen. Ha érdekelnek ezek a tippek, tarts velem, hátha valamelyik neked is beválik. :)

Aki valamelyik közösségi platformon (Instagramon vagy Facebookon) követ, az tudhatja, hogy a Szegedi Tudományegyetemen most voltam 1. éves az egészségfejlesztő mentálhigiénikus szakon, ami nekem nagyon sok hasznos tudást adott ahhoz, hogy a fent említett problémát egészséges keretek között tudjam orvosolni. Tehát ezek nagyon egyszerű és banális tippek lesznek, amik az egyetemen tanultakból és a saját tapasztalataimból tevődnek össze.


1. Szoptatás

Ha tudsz szoptatni, akkor mindenképp szoptass! Nagyon fontos ez a babád szempontjából is, de én ezt most nem részletezném, hogy miért, most önző módon saját magad miatt mondom. Talán te is hallottad, hogy a szoptatással átlag 500-700 kalória ég el egy nap. Ha semmi mást nem csinálsz, csak nem zabálsz és közben szoptatsz, akkor alaphangon is hetente elégetsz 3500 kalóriát, ami barátok közt is közel fél kiló súlyvesztésnek felel meg. Velem pontosan ez történt. 7 hónapig a mozgás közelébe nem mentem (nem lustaságból) és főleg nem diétáztam, de így is a 7 hónap alatt 14 kiló erőlködés nélkül, észrevétlenül tűnt el.


2. Étkezés

Viszont mikor Izabella már kevesebbet szopizott és több szilárdat evett, akkor én is belefogtam a diétába, hogy a maradék súlyfelesleg is eltűnjön. Azzal kezdtem, hogy letisztítottam az étrendemet. A cukros dolgokkal addig sem volt gond, mivel ahogy megszületett Izabella, már nem voltam kívánós, ahogy előtte sem voltam. Most annyit tettem, hogy stabilizáltam az étkezéseimet, hogy meglegyen a napi 3-4 étkezés (többet nem tudok enni), mivel össze-vissza időpontokban ettem és sajnos sokszor a vacsora volt a főétkezés, ami nem a legalakbarátabb dolog. Emellett, mivel pont nyár volt, sokkal több zöldséget tudtam fogyasztani, így azokat még nagyobb számban vezettem be a napjaimba. Gyümölcsöt csak mértékkel ettem akkor is, és csak délelőtt, mert oké hogy egészséges, de akkor is sok bennük a cukor, ami bizony a fogyásnak továbbra sem a barátja. Mivel észrevettem, hogy a testem nagyon nem jól reagál a szénhidrátra (értsd: minél többet eszem belőle, annál többet kívánok), így azt nem drasztikusan, de lecsökkentettem. Vacsorára már nem is eszem olyat, ami szénhidrát hangsúlyos étel. És igen, elkezdtem számolni a kalóriákat és bizony étkezési naplót is vezettem. Pepecselős, tudom, de valamit valamiért. Egyébként nem kell hónapokig írni meg méricskélni, csak amíg megtanulod, hogy kb. miben miből mennyi van és az mikor fér bele. Az étkezésem alapelvei röviden ezek voltak.

Ez egy átlagos nap 4 étkezése:

Napi 4 étkezés


3. Mozgás

Nagyjából mikor már 2 hete diétáztam, óvatosan elkezdtem mozogni is. Először csak könnyű itthoni tornát, jógát csináltam, majd futni is elkezdtem. Ezek a mai napig kitartanak. Konditerembe nem mentem vissza, mióta Izabella megszületett és számomra ez nem is férne már bele az életembe, hogy heti 3-4 alkalommal elmenjek mellőle, és persze Ricsi mellől 2 órákra. Így is olyan kevés időt tudunk együtt tölteni. Főleg úgy, hogy tudok akkor is mozogni, ha velem vannak. Win-win helyzet. Egyszerűen csak nekem fontosabb az együtt töltött idő, mint az, hogy konditerembe járjak (bármennyire is imádtam ott edzeni). Viszont ez csak az én SZUBJEKTÍV véleményem, és ha te tudsz rá áldozni ennyi időt, akkor hajrá!

Futni is úgy járunk, hogy olyan futópályát kerestünk, ami egyben van a játszótérrel, és amíg én futok, addig Ricsi játszik Izabellával, aztán csere. Minden körnél integetünk is egymásnak. A legtöbbet mégis inkább itthon tornázom. Nagyjából minden nap 40-50 percet. Mielőtt reggel felébredne Izabella, vagy a délutáni alvásakor elindítok egy Youtube videót, és arra mozgok. A kedvenceim Palkó Noémi és Rubint Réka, de szoktam jógás videókat is keresni. Ha pedig nem indítok el semmit, akkor a Pinteresten keresek edzés ötleteket. Nézzétek meg Kayla Itsines BBG programját, nagyon hatásos és nem kell hozzá sok eszköz se. Ezzel csak azt akarom mondani, ha te is hozzám hasonlóan ragaszkodsz a családi együttléthez, akkor kreatívan mindent meg lehet oldani, mint ahogy mi is tesszük.


4. Folyadékfogyasztás

Amikor megszületett Izabella, és elkezdtem szoptatni, akkor éreztem meg igazán, hogy milyen fontos az ivás. Állandóan szomjas voltam és minden alkalommal, amikor megindult a tejbelövellés, majd megfulladtam hirtelen a szomjúságtól. Így gyorsan megtanultam, hogy vizet kell tartani az ágy mellett, és ahogy elkezdtem szoptatni, egyből megittam 1 pohárral. Mondják, hogy ilyenkor 1 literrel több folyadékot kell fogyasztani, de ez nekem biztos legalább 2-vel több volt. Átlag legalább napi 4 liter. Ebből 1 liter az ízesítetlen szálas gyümölcs tea volt, a többi tisztított víz.

Én nem fogyasztottam a más nők által annyira javasolt gyümölcsleveket, mint pl. a baracklé. Nem is hiszek a tejserkentő hatásukban, és nem is lett volna rá szükségem. Amúgy sem gondolnám, hogy decinként 11 gramm szénhidrátra (aminek jelentős része cukor) szüksége lett volna a szervezetemnek. Ami azt illeti, ha mind az 1 litert megittam volna, az pont annyi kalória lett volna, mint amennyit elveszítettem a szoptatással… Most már 2 hete nem szopizik Izabella, de ezt a folyadékfogyasztást továbbra is tartom. Annyi változtatással, hogy napi min. 3 liter folyadékot iszom, amiből 1 liter az ízesítetlen gyümölcs tea, 1 bögre jázminos zöld tea, a többi tisztított víz. Figyelj te is a folyadékfogyasztásodra, mert a szervezetednek nagy szüksége van a vízre (nem az üres kalóriákra az üdítőkből). Ha nem kap elég vizet, akkor az anyagcsere se nagyon működik, ami maga után vonja azt is, hogy nem fogsz fogyni.


5. Mentális blokkok feloldása

Tedd rendbe a fejedben a dolgokat. Tudom hogy ez nem testi dolog, de hidd el, hogy a fogyást nagyban tudják hátráltatni a különböző mentális blokkok. Kezdve azzal, hogy ha te is többet híztál a kelleténél vagy gyenge a kötőszöveted és begyűjtöttél néhány striát, esetleg még egy császármetszéses heged is van, akkor bizony a bőröd soha nem lesz már a régi és ezt nehéz egy nőnek megélni. Persze sokat lehet javítani rajta, de a legegyszerűbb, ha elfogadod, hisz rengeteg más nőnek is van. Ez már nem az általános iskola, itt senki nem fog csúfolni amiatt, hogy nem vagy tökéletes. Főleg, hogy jobb esetben olyan közelről, ahonnan látszódnak ezek a hibák, csak a párod fog látni, ő meg nem gondolnám hogy bármi megjegyzést tenne.

A másik dolog, amit a fejben helyre kell tenni, hogy már nem olyan minden, mint a gyerek előtt. Nem lehet bármikor bárhová elmenni a „nekem jár az énidő” felkiáltással, mert ha így gondolkodsz, akkor nem biztos, hogy itt az ideje még a gyerekvállalásnak, talán majd később, ha félre tudod tenni egy időre ezt a hozzáállást. Amikor a közösségi médiában látom, hogy anyák büszkén kiírják, hogy ők rendszeresen elmennek szórakozni vagy ide-oda a pici gyerekük mellől, mert az nekik JÁR (ettől a szótól amúgy is rosszul vagyok…), akkor azért elkerekedik a szemem és kicsit elszomorodok. Én elfogadom, hogy ha valaki úgy gondolja, hogy az élete nem kell, hogy akörül forogjon, hogy ő anya. Elfogadom, de attól még nagyon nem értek egyet. Az élet 99%-át lehet egy kis változtatással úgy folytatni, mint volt, de valamit bizony nem. Legalábbis egy ideig biztosan nem. Eljön majd még az „énidő” ideje is, most a „miidőnek” van a helye. Ha ezt elfogadod és nem akarsz görcsösen ragaszkodni a korábbi életedhez, akkor sok stressztől megkíméled magad, ami tudjuk, hogy nem szolgálja az egészséget.

Hirtelenjében ezek voltak a számomra legfontosabb dolgok, amik ahhoz kellettek, hogy végre vállalhatóan érezzem magam a testemben. Azt nem mondom, hogy teljesen oké minden, mert olyan pillanat sosem jön el egy nőnek. ;) És hát ne is jöjjön el, mert akkor nem lesz cél, ami előre vigyen az életben. Remélem, hasznosnak tartottátok ezt a rövid listát. Az Instagramon megtalálsz @mommy.fit.diary néven, ahová gyakran teszek fel képeket, recepteket felnőtteknek és gyerekeknek is.

Forrás: Mommy Fit Diary
Kép: MabelAmber / pixabay

Mommy fit diary

Kapcsolódó cikkeink:

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja