SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kiegyensúlyozott táplálkozás 7 szabálya

Családinet [cikkei] - 2016-04-29
Ki ne szeretne karcsúbb, egészségesebb és nagyobb önbizalommal megáldott lenni, különösen ilyenkor a tavasz kezdetével?

A sikerhez vezető út első lépése, az elhatározás után a helyesen kivitelezett megvalósítás, melyet 70%-ban a táplálkozás és 30%-ban a testmozgás határoz meg. Mint bármi más elhatározás, ez is az agyban dől el, de ha tudjuk is a helyes táplálkozás alapjait, vajon mindig emlékszünk mindenre? Ehhez nyújt rövid segítséget a kiegyensúlyozott táplálkozás 7 lépésben összegzett szabálya.

Ha helyesen szeretnénk táplálkozni és ezzel is az egészséges életmódunkat szolgálni, jegyezzük meg az alábbi 7 aranyszabályt:

  1. Piramis, azaz az egészséges nyersanyagválogatás piramisa. Étrendünk alapját képezzék a teljes kiőrlésű gabonafélék (kenyérfélék, gabonapelyhek) és a napunk nagy részében energiát szolgáltató keményítőforrások (burgonya, rizs), valamint a napi háromszori zöldség- és gyümölcsfogyasztás, lehetőleg nyers, vagy párolt, könnyen elkészített formában. A megfelelő, kiegyensúlyozott szénhidrátbevitelt tehát elsősorban teljes kiőrlésű gabonákból, zöldségekből, és gyümölcsökből biztosítsuk. Fontosak a növényi olajok által biztosított E és D vitaminok, valamint az esszenciális, azaz a szervezet számára létfontosságú omega3 zsírsavak bevitele. Húsfélék tekintetében részesítsük előnyben a halakat és szárnyasokat, míg heti 1, maximum 2 alkalomra ritkítsuk a vörös húsok bevitelét. A tej- és tejtermékek rendszeres fogyasztásával a szükséges kalciumbevitelen túl D vitaminhoz is juttathatjuk szervezetünket. Bánjunk óvatosan a finomított fehérlisztes, cukorban gazdag élelmiszerekkel, cukros, vagy szénsavas üdítőitalokkal és vigyázzunk a só használatával! A megfelelő nyersanyag-, és élelmiszerválogatással elérhetjük, hogy az étkezéseinkkel bevitt energia tökéletes tápanyagaránnyal – azaz optimális szénhidrát, zsír, fehérje aránnyal – tökéletes üzemanyagot juttat a szervezetünkbe, amelynek köszönhetően minden életfunkciók zavartalanul tud működni. Törekedjünk arra, hogy ne koplaljunk, és ne próbálkozzunk energiaszegény diétákkal, mert ezek hosszú távon csak lelassítják az anyagcserét, azaz takaréklángra állítják az energiafelhasználásunkat, mi pedig ahelyett, hogy fogynánk, hízni fogunk. Próbáljunk a kiegyensúlyozottságra törekedni az energiabevitelünkben is. Ne együnk se túl sokat semmiből, se túl keveset!
     
  2. Rendszer, legyen rendszer az étkezésünkben, fogyasszunk egyszerre kevesebbet, de többször, lehetőleg négyszer-ötször egy nap. A szervezet napi egyszeri-kétszeri étkezés esetén sokkal többet raktároz a bevitt energiából, mint ötszöri étkezés esetén. Osszuk el tehát a napi étkezés mennyiségét, azt fogyasszuk nyugodt körülmények között, és ne foglalkozzunk mással étkezés közben. Tartsunk kettő-négy órás kalóriamentes étkezési szüneteket az étkezések között, ilyenkor igyunk sok tiszta vizet, és semmi olyat, ami kalóriát tartalmaz, ne fogyasszunk! Ne hagyjuk ki a reggelit, ébredés után egy órán belül együnk, és lefekvés előtt két órával fejezzük be az utolsó étkezést!
     
  3. Folyadék, biztosítsuk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt. Az alap folyadékszükséglet a testsúly függvénye, de több más körülmény befolyásolhatja. Egy egészséges felnőtt embernek naponta 2-2,5 liter tiszta vízre lenne szüksége (ebbe nem számítjuk bele a kávét, a teát, a leveseket). Fizikai igénybevétel, erős izzadás, lázas beteg állapot esetén növelni kell a folyadékpótlást. Emlékezzünk rá, hogy a kávé, tea, magas cukortartalmú üdítőitalok, energiaitalok és alkohol tartalmú italok, vízelvonó hatással rendelkeznek. Folyadékbevitelünk nagy részét megfelelő és minőségi ásványi anyag tartalommal rendelkező természetes ásványvízzel biztosítsuk!
     
  4. Minőség, törekedjünk mindenben a minőségre! Vásároljuk alapanyagainkat, élelmiszereinket megbízható, ellenőrzött helyen. Használjunk minőségi olajakat az otthoni főzéshez. Részesítsük előnyben a növényi olajakat, melyek alkalmazásával csökkenthetjük táplálkozásunk egészségre káros, állati eredetű telített zsírsavtartalmát és hozzájárulhatunk koleszterinszintünk normális értéken történő tartása, szív- és érrendszerünk egészséges működésének megőrzése érdekében! A kiegyensúlyozott, minőségi táplálkozás olyan tápanyagok beviteléről is gondoskodik, amelyek biztosítják az úgynevezett egyszeresen, és többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek magvakban, halakban és minőségi margarinokban találhatók leginkább meg.
     
  5. Ízesítés, igyekezzünk a hozzáadott só felhasználását csökkenteni. Gondoljunk arra, hogy elkészített, vagy iparilag előállított ételeink már tartalmaznak az élvezetes fogyasztáshoz szükséges, elegendő mennyiségű sót. Részesítsük előnyben a szárított zöldfűszereket, természetes szárított zöldség granulátumokat és bánjunk óvatosan a cukorral is.
     
  6. Változtatás, mint minden elhatározásban a kiegyensúlyozott táplálkozás betartásában is elengedhetetlen a fokozatos változtatással, apró lépések sorozataival kialakított folyamat felépítése, de következetes betartása. Ne akarjunk egyik napról a másikra mindent megváltoztatni táplálkozási szokásainkban. Tervezzük meg és élvezzük a lassú, de biztos pozitív hatásokat!
     
  7. Testmozgás, végül ne feledjük a kiegyensúlyozott, tudatos táplálkozás ellenére sem mellőzhető rendszeres fizikai aktivitást. Válasszunk életkorunknak, fizikai terhelhetőségünknek, egészségi állapotunknak, súlyunknak megfelelő testmozgási lehetőséget és kérjük szakember segítségét legalább a kezdő lépéseknél. Fontos, hogy megszeressük a választott mozgásformát, és ne kötelességből végezzük, hanem azért, mert a kedvünket leljük benne! Legyünk tisztában testtömegünk, és testzsírszázalékunk mértékével és törekedjünk annak normális értéken tartására!

A kiegyensúlyozott táplálkozás és rendszeres testmozgás egy életforma. Törekedjünk annak folyamatos fenntartására és a legfontosabb, hogy ne teherként éljük meg! Élvezzük, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrendünk és az általunk választott heti néhány szabadidős tevékenység, fizikai aktivitás életünk része, boldogságunk egyik forrása.

Fotó: sharonang/pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Őrizetbe vettek egy 13 éves fiút, miután játszótéri balesetben meghalt egy 12 éves gyerek

Tragédia történt egy játszótéren: egy 12 éves fiú életét vesztette, miután leesett a körhintáról, amelyet egy elektromos kerékpár segítségével hajtottak meg. A rendőrség egy 13 éves fiút gyanúsítottként vett őrizetbe.

Kettős tragédia: egy édesapa a fia temetésén halt meg

Egy brit család szívszorító veszteségen ment keresztül, amikor Norman "Nosha" White, egy szerető apa meghalt szívrohamban fia temetésén Middlesbrough-ban. A család már amúgy is egy mély gyásszal küzdött, hiszen a fiút, David Beilickit temették augusztus 21-én, amikor az újabb tragédia lecsapott rájuk. Ez a kettős gyász mély emberi fájdalmat és összetartást mutat fel, amely mindenki szívét megérinti.

Kétéves fiú halt meg, miután az orvosok sűrített levegővel próbálták eltávolítani az orrába szorult pattogatott kukoricát

Egy rendkívül felkavaró eset rázta meg Brazíliát, amikor egy két éves kisfiú vesztette életét azután, hogy az orvosok súlyos hibát követtek el egy egyszerű orrdugulás kezelése során. A fiú orrába szorult pattogatott kukoricaszem eltávolítása közben alkalmazott sűrített levegős eljárás következtében a gyermek tüdeje és gyomra is megrepedt, ami végzetesnek bizonyult.

A szérum irizinszint és pajzsmirigyfunkció kapcsolata - újonnan felfedezett összefüggés?

Korábban már írtam arról, hogy az irizin egy sajátos hormon, amelyet az izomszövet állít elő és lényeges szerepe van a testsúly szabályozásában. Az ülő életmód ugyanis összefüggésben áll a különféle egészségügyi rendellenességekkel, mint például az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek, bizonyos rákos megbetegedések. A legújabb kutatások kiemelték az irizin számos jótékony hatását, beleértve a zsírsejtek barnulását, az anyagcsere-folyamatok modulálását és a csontanyagcsere szabályozását.

Szívszorító tragédia: Egy anyuka lelőtte halálos beteg férjét és két gyermeküket - a legkisebb gyermekük árván maradt

Egy szívszorító tragédia történt New Hampshire-ben, ahol Emily Long, 34 éves anyuka lelőtte a halálos agydaganatban szenvedő férjét, két gyermeküket, majd végül önmagával is végzett. A tragédia után a legkisebb gyermekük, egy hároméves kisfiú árván maradt - ő sértetlenül került egy család gondozásába.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja