SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Intim fertőzések gyerekkorban: tünetek, kezelés, megelőzés

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-12-19
Általában a kislányokat érinti, de néha fiúknál is felléphet intim fertőzés. A viszketéssel, fájdalommal, váladékozással járó betegséget semmiképp ne kezeljük házi módszerekkel vagy felnőtteknek ajánlott szerekkel, hanem mindig kérjük ki orvos tanácsát!
Intim fertőzések gyerekkorban: tünetek, kezelés, megelőzés


Az intim fertőzések okai

Legtöbbször uszodában, strandon kapják el a gyerekek a különböző fertőzéseket, de a megbetegedésnek oka lehet a műszálas alsónemű és a nem megfelelő személyes higiénia is. Ez utóbbi esetben sem feltétlenül elhanyagolásra kell gondolni: az egyedül vécéző, fürdő kislányok hajlamosak felületesen tisztálkodni, ez pedig remek táptalajt biztosít a kórokozók számára. Fiúknál is gondot okozhat a makk körüli terület nem megfelelő tisztán tartása.

Fontos ezért megtanítani, és ha szükséges, ellenőrizni az alapos mosakodást és a helyes vécépapír-használatot. Magyarázzuk el a gyermeknek, hogy nagyvécé után mindig előről hátrafelé törölje meg magát, hogy véletlenül se kerüljön széklet a hüvelyébe. Hasmenés vagy esetleges „baleset” esetén pedig legjobb azonnal le is zuhanyoztatni.

Oka lehet még a fertőzésnek az, ha valamilyen idegen test kerül a hüvelybe. Ez elsősorban kicsi gyerekeknél, játék közben fordulhat elő. Strandoláskor lehetőleg mindig legyen rajtuk fürdőruha, főleg homokozóba ne engedjük be őket meztelenül!


Az intim fertőzés jelei

Kislányoknál leggyakrabban a kipirosodott szeméremajkak, a viszketés, a fájdalom és a hüvelyfolyás jelzik a bajt. Fiúknál is felléphet viszkető, csípő érzés, illetve a makk körül fehéres váladék jelenhet meg. Ha ilyet tapasztalunk, ne házi szerekkel kísérletezzünk, hanem keressük fel a gyermekorvost! Lehet, hogy ő tovább fog küldeni szakrendelésre.


Az intim fertőzés megelőzése

Száz százalékosan lehetetlen megelőzni a fertőzést, mivel a kislányok testfelépítése szinte vonzza a kórokozókat: húgycsövük, hüvelyük és végbélnyílásuk nagyon közel van egymáshoz, és az ő korukban még a szőrzet sem képez akadályt a baktériumok előtt. Néhány egyszerű szokással azonban lecsökkenthetjük a fertőzés kockázatát:

  • Szoktassuk őket egészen kicsi koruktól alapos tisztálkodásra és helyes vécépapír-használatra
  • Tanítsuk meg nekik, hogy piszkos kézzel ne nyúljanak a nemi szervükhöz
  • Strandoláskor a vizes fürdőruhát mindig cseréljék ki szárazra, amikor kijönnek a medencéből
  • Magyarázzuk el nekik, hogy nyilvános helyen ne üljenek rá a vécédeszkára
  • Vásároljunk nekik pamut alsóneműt
  • Ha már menstruálnak, figyeljenek oda a betét és tampon megfelelő időközönkénti cseréjére, és ilyenkor még fokozottabban ügyeljenek a személyes higiéniára

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: platinumportfolio / pixabay

Cikket lektorálta:
 

Dr. Sebő Zsuzsanna

Dr. Sebő Zsuzsanna

 

Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó


Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)
 
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja