SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A jó iskolatáska 10 ismérve

Családinet [cikkei] - 2018-07-16
Milyen a jó iskolatáska? Mire érdemes figyelni, ha egy jól használható, strapabíró darabot szeretnénk, amely a gyerek tetszését is jó eséllyel elnyeri?
A jó iskolatáska 10 ismérve

 

Mire figyeljünk, amikor iskolatáskát választunk?

A gyerekek egészen más szempontok mentén döntenek, ha az iskolatáskájukról van szó. Megeshet, hogy első látásra beleszeretnek egy táskába, mert azon a kedvenc mesehősük látható, a szülő azonban másik – praktikusabb, strapabíróbb, gerinckímélőbb -darabot szeretne – mondja Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője. A vonzó külső tulajdonságok mellett egyértelműen érdemes más szempontokat is figyelembe venni.


A jó iskolatáska:
 

  • Vigyáz a hátára
    A napi tanszerek súlya akár több kg is lehet, nem mindegy, hogy ez a súly hogyan oszlik el a gyermek hátán. Az ergonomikus iskolatáskák kialakítása miatt a gerincet és a vállakat kevésbé éri terhelés, a gyermekek könnyebbnek is érzik az ilyen típusú táskákat.
     
  • Könnyen tisztítható
    Elég egy rosszul lezárt uzsonnásdoboz, de akár a mindennapos használat közben is koszolódhat úgy a táska, hogy gyakran kell tisztítanunk. Ilyenkor hasznos, ha az anyaga könnyen tisztítható, akár egy szivaccsal is átdörzsölhetjük, de a mosógépbe is bedobhatjuk, ha szükséges.
     
  • Jól tagolt
    A kis elsősöknek meg kell tanulniuk, hogy melyik órára melyik könyvre, füzetre van szükség. Ahhoz, hogy ezt megkönnyítsük, segíthet, ha a táskája megtartja a formáját, jól tagolt, több része van, ezekben akár cipzárral elkülönítve, akár gumis megoldással rögzíteni tudja a tanszereit. Ha csak egy nagy részbe pakol mindent, a könyvek és a füzetek a nap folyamán összekeverednek, gyűrődhetnek.
     
  • Van helye a kulcsoknak is
    Kulcsok vagy egyéb apróságok – aprópénz, radír, hegyező, ha a tolltartóban nem fér el - számára is hasznos, ha van egy kis zseb a táskán belül. A kulcsok megőrzését segíti a kulcstartó szíj vagy csat, amivel a táskához kapcsolhatjuk azokat.
     
  • Nem izzaszt meg
    Melegebb őszi és tavaszi, évvégi napokon jöhet jól, ha az iskolatáska hátrésze légáteresztő anyagból készült, hálóval ellátott. A jobb szellőzésnek köszönhetően a gyerek háta kevésbé izzad, ami különösen akkor lesz lényeges, ha hosszabb távon is viseli majd, gyalog, egyedül jön haza az iskolából.
     
  • Strapabíró cipzárak
    A sietős gyerekkezek hirtelen mozdulatai és a jól megpakolt, de rosszul elrendezett iskolatáskák tartalma bizony nagy erőpróba elé állítja a cipzárakat. Ha a tanszerekkel el is bírnak, számoljunk azzal, hogy melegben egy mozdulattal kitömi a táskáját a reggel még viselt őszi/tavaszi kabáttal, vagy az ünneplő ruha, tornazsák miatt kell a szokásosnál is többet bírnia a táskának. A gyenge minőségű cipzár itt feladja, és a gyerek szétnyílt táskával jön haza.
     
  • Vízálló, fényvisszaverővel ellátott
    Apró, de a biztonságos közlekedést nagyon segítő, hasznos kiegészítő a fényvisszaverő csík az iskolatáska hátulján, oldalán vagy vállpánton. Ha a táska anyaga nem vízálló anyagból készül, akkor a könyvek és a füzetek is könnyen elázhatnak a táskában. Az átázott, elmosódott lapok pedig sok bosszúságot okozhatnak. Ezt megelőzendő, érdemes vízálló anyagból készült táskát választani, vagy olyat, amihez külön huzat kapható, amely segít a tanszereket esőben is szárazon tartani.
     
  • Puha vállszíj
    Próbáltuk már ugyanazt a válltáskát felvenni télikabátban, illetve nyáron, egy topban? Ugye éreztük a különbséget? Pont így érez a gyermek is, ha egy vékony, bélés nélküli pánt nyomja a vállát. Hiába a kedvenc focicsapat, vagy legszebb hercegnő, párnázott és állítható vállpántok nélkül nem fogja szívesen hordani a kényelmetlen táskáját.
     
  • Kulacstartó
    Sok kellemetlenségtől megkíméljük gyermekünket és magunkat is, ha olyan táskát választunk, amelynek külső részén palacktartó került kialakításra. Elég egy rosszul záródó kulacs, és az üveg tartalma eláztatja a táskában lévő könyveket, füzeteket. Ha azonban mindez egy külső, külön zsebben lévő kulaccsal esik meg, jó eséllyel csak a táska külsejét kell lemosni és megszárítani.
     
  • Szétszórt gyerekeknek
    Habár a súlyát megnöveli, mégis praktikus lehet, ha olyan táskát választunk, amelyhez egy kisebbet lehet cipzárral az elejére kapcsolni. Tornaszer vagy edzőfelszerelés is helyet kaphat a kisebb táskában, így nem tudja a teremben vagy buszon felejteni a plusz tornazsákot.

Forrás: jatekliget.hu
Indexkép: pixabayambermb

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja