SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Amit a lázgörcsről tudni érdemes

Családinet [cikkei] - 2018-02-21
A lázgörcs a szülők számára rendkívül ijesztő, sokkoló jelenség, mely végtelennek tűnő másodpercekig, akár percekig is eltarthat.
Amit a lázgörcsről tudni érdemes

Gyakori görcsállapot csecsemő-és korai gyermekkorban, a 6 hónap és 5 év közötti korosztály 2-4 %-át érinti. Leggyakoribb előfordulása 3 éves kor előttre tehető. Félelmetes megjelenése ellenére általában spontán szűnő, ártalmatlan jelenség.

A lázgörcs kissé félrevezető megnevezés, hiszen nem a láz maga, hanem a fertőzés hatására végbemenő bonyolult biokémiai folyamatok provokálják a görcsrohamot. A gyermekek idegrendszere még fejlődésben van, így érzékenyebben reagál ezekre a hatásokra.

Tehát a lázgörcs = lázas állapotban bekövetkező görcsroham.

A láz minden esetben csak tünet, jelzője annak, hogy a szervezet védekezik a benne zajló betegség ellen. Gyakran áll a hátterében vírusfertőzés: felső légúti hurut, hányás, hasmenéses megbetegedés stb. A fentebb említett életkor mellett rizikótényezőt jelent, ha a család valamely egyenes ági tagjánál korábban előfordult lázas görcsállapot.

A gyermekek nagy részénél a lázgörcs a betegség első napján jelenik meg a láz felmenő szakában, és gyakran ez az első jele annak, hogy a gyermek beteg.


A lázgörcsnek két típusát különböztetjük meg:

Egyszerű lázgörcs:

  • lázas (38 °C feletti) állapotban alakul ki
  • 15 percnél rövidebb ideig tart - 24 órán belül nem ismétlődik
  • a gyermek teste megfeszül vagy szimmetrikus, mind a négy végtagra kiterjedő rángás figyelhető meg
  • általában a gyermek szeme fennakad, tekintete üveges, szólongatásra és érintésre nem reagál, kontaktusba nem vonható.

A lázgörcsök nagy része ebbe a típusba tartozik. Ártalmatlan, spontán múló jelenség, a gyermek tudata gyorsan feltisztul. Az esetek nagy részében 5 percnél nem tart tovább. Az elhúzódó bágyadt állapot nem jellemző az egyszerű lázgörcsre, ilyenkor egyéb okot (meningitis, agyi eltérés stb.) kell keresni.
A lázas görcsöt egyszer átélt csecsemőknél, ill. gyermekeknél 30% eséllyel alakul ki újabb lázgörcs másik betegség kapcsán.

Komplikált lázgörcs:

  • nem szimmetrikusan jelentkezik; egy végtagra vagy egy testfélre terjed ki, vagy a tudat elvesztésével jár a végtagok rángása nélkül
  • vagy 15 percnél tovább tart
  • vagy 24 órán belül ismétlődik.

A komplikált csoportba tartozók esetében nagyobb a valószínűsége a későbbiekben újabb lázas görcsroham vagy nem lázas állapotban előforduló görcsök kialakulásának.

 

Szülőként rögtön felmerül a kérdés, milyen veszélyekkel jár a lázgörcs, hogyan kezelhető és előzhető meg?

Az egyszerű lázas görcsök nagy része kevesebb, mint 5 perc alatt oldódik, nem életet veszélyeztető állapot és nem okoz semmiféle agykárosodást.
Habár általában ártalmatlan jelenség, mindig ki kell zárni a központi idegrendszeri fertőzés veszélyét, ezért elengedhetetlen a gyermek orvosi vizsgálata!
A meningitis (agyhártyagyulladás) és encephalitis (agyvelőgyulladás) által provokált görcs kizárása a legfontosabb feladat. Számos kutatási eredmény szerint egyszerű lázas görcs esetén ritkán, 1% eséllyel alakul ki a későbbiekben epilepszia, míg a komplikált lázas görcsállapot valamivel nagyobb, 5% eséllyel hajlamosít későbbi epilepsziás betegség kialakulására.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a lázcsillapítás nem gyógyítja meg a zajló betegséget és nem előzi meg a lázgörcs kialakulását!
Ne okoljuk magunkat, hogy nem adtunk a gyermeknek időben lázcsillapítót, hiszen a görcsöt nem előztük volna meg vele. A lázcsillapítás célja kizárólag a gyermek közérzetének javítása. Csak abban az esetben indokolt, ha a láz a gyermeknek levertséget, fáradtságot vagy egyéb kellemetlenséget okoz. Aggódó szülőként sokszor nehéz, de szükséges magunkban tudatosítani, hogy a 39 fokos láz mellett vidám, jókedvű gyerkőcünknek sem kell feltétlenül lázcsillapítót adni.

 

Teendő lázgörcs esetén: 

  • A legfontosabb és legnehezebb feladat szülőként, hogy ne essünk pánikba. Tegyük a gyermeket biztonságos felületre, fordítsuk oldalára. Fejét óvjuk a sérüléstől, tegyünk alá párnát vagy bármilyen kéznél levő puha anyagot. Semmiképpen se próbáljuk a szájába nyúlni vagy bármit is a szájüregbe dugni! Ezzel megsérthetjük a szájpadot, nyelvet vagy akár a fogakat is.
  • Mérjük, hogy a roham mennyi ideig tart. Ez nagyon fontos lesz majd a későbbi orvosi vizsgálat során a teendők mérlegelésében. A lázgörcsök nagy része 5 percen belül oldódik. Ha nem szűnik meg 5 perc alatt, azonnal hívjunk mentőt. 
  • A lázgörcsöt egyszer átélt gyermekek orvosi javaslatra általában már rendelkeznek görcsoldó kúppal (Diazepam desitin), mely vényköteles. A kúpot a végbélbe kell nyomni, a farpofákat összefogni, hogy a kúp ne csússzon ki. Ennek elhúzódó görcsben van jelentősége.
  • A mielőbbi orvosi vizsgálat elengedhetetlen, akkor is, ha nem első lázas görcsről van szó. Az orvos feladata eldönteni, hogy a láz hátterében feltételezhető-e olyan betegség, ami kórházi ellátást igényel. Első, nem komplikált lázas görcs esetén általában néhány napos kórházi megfigyelésen kívül egyéb teendő nincs. EEG vizsgálatra, neurológiai, ill. szemészeti szakvizsgálatra csak komplikált vagy többedszerre előforduló lázas görcs esetén van szükség.
     

Lázmérés és lázcsillapítás: 

A lázcsillapítással kapcsolatos irányelvek részletes ismertetése a jelen cikknek nem célja, az alábbi egy rövid összefoglaló.
Lázmérésre 12 hónapos kor alatt a végbélben történő mérés a legmegbízhatóbb. Mivel a végbélben mért hő a hónaljban mértnél magasabb, így a mért értékből 0,5 °C-t le kell vonni. Egy éves kor felett jön szóba a hónaljhőmérő használata. A homlok-ill. fülhőmérő által mért érték nem pontos, használata nem ajánlott. Gyógyszeres lázcsillapításra paracetamol, ibuprofen vagy amidazofen tartalmú szerek (kúp, szirup vagy tabletta formában) jönnek szóba. Ne alkalmazzunk egyidejűleg több hatóanyagú szert! A gyógyszerek pontos adagolását illetőleg mindig olvassuk el a betegtájékoztatót és a mellékelt adagolási útmutatót, illetve konzultáljunk kezelőorvosunkkal. A javasolt dózist ne lépjük túl, a gyógyszer túladagolásnak komoly következménye lehet.

A cikk segíti az online betegfelvilágosítást, a hiteles, szakmailag megalapozott információszerzést, azonban nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot.

Több, hasonló cikket is találsz a https://www.gyogyhirek.hu oldalon.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja