SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

4 dolog, ami túlzott nyálképződést okozhat gyerekeknél

Családinet [cikkei] - 2018-01-30
Leggyakrabban fogzás, de bizonyos logopédiai vagy akár műtéti kezelést igénylő betegségek is okozhatják. Ezekről is beszélt dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.
4 dolog, ami túlzott nyálképződést okozhat gyerekeknél

1. Fogzás idején jelentkezik

A fokozott nyáltermelődés teljesen normálisnak tekinthető, ha csecsemőknél, kisgyermekeknél a fogzás idején jelentkezik. Ilyenkor a nyáltermelődés oly mértékű lehet, hogy a gyermek ruháját, felsőjét naponta többször is cserélni kell, célszerű ezért nyálkendőt a nyakába tenni napközben, amíg ez az időszak tart. Egyéb tennivalónk nincs, mint megvárni, amíg kinőnek a fogai sorban, akkor a fokozott nyálzás is megszűnik.

Kapcsolódó cikkünk: Minden, amit a fogzásról tudni érdemes


2. Szájnyálkahártya gyulladás tünete is lehet

Ha a gyermek lázas, fáj a torka és feltűnően étvágytalan, a szájában apró hólyagok, afták jelennek meg, akkor nagy valószínűséggel szájnyálkahártya gyulladása van. A fokozott nyálképződés mellett jellemző a nyaki nyirokcsomók duzzanata és kellemetlen szájszag. A betegséget vírus okozza, főként kisgyermekeknél fordul elő, akik mindent a szájukba vesznek, ezzel az érzékeny nyálkahártyát könnyen felsértik, ami megkönnyíti a kórokozók szervezetbe jutását. Mivel vírus okozza, ezért szájnyálkahártya gyulladás esetén legfontosabb, hogy a tüneteket csillapítsuk: láz- és fájdalomcsillapítóval, helyi érzéstelenítőt tartalmazó ecsetelővel, folyamatos itatással, pépesített ételekkel, hogy megelőzzük a kiszáradást.


3. Gyenge száj- és arcizmok

A gyermekkori nyálcsorgás hátterében előfordulhat, hogy a száj- és az arcizmok gyengesége, fejletlensége áll. Ilyen esetben a kicsik nem tudják megfelelően kontrollálni a nyelést, ami egyébként csak látszólag egyszerű folyamat, valójában 25 különféle izom összehangolt működésére van hozzá szükség. Mivel ez a beszédben is okozhat késlekedést, ezért célszerű logopédus segítségét kérni az izmok erősítéséhez. Erre célirányos, játékos feladatokkal, például szívószál, buborékfújó vagy síp segítségével van lehetőség.


4. Szájlégzés: megnagyobbodott orrmandula is okozhatja

Az orrmandulák túltengése is okozhat fokozott nyáltermelődést kisgyermekeknél. Ilyenkor a gyermek nem kap az orrán rendesen levegőt, ezért éjjel nyitott szájjal alszik, horkolhat is, napközben pedig nyitott szájjal közlekedik, emiatt a nyál sokszor kicsorog a száján. Ha ezt tapasztaljuk, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz, mivel a tartós szájlégzés az állkapocs- és a fogazat fejlődésének rendellenességét is okozhatja.

Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Fotó: myllissa / flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja