SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A dohányzás kockázatai

Sümegi Gyula [cikkei] - 2017-11-20
Magyarországon a felnőtt lakosság harmada dohányzik rendszeresen. Ez közel két és fél millió embert jelent. Évente csaknem harmincezer honfitársunkat veszítjük el a dohányzáshoz fűzhető megbetegedés miatt. A nem megfelelő jogszabályi védelem és a dohányosok magas száma miatt sokan betegednek meg a hasonlóan ártalmas passzív dohányzás által.
A dohányzás kockázatai

Mindenkinek más technika segít a leszokásban. De statisztikák szerint az program a leghatékonyabb, amely segít megtalálni, megerősíteni és fenntartani a motivációt, támogat az elhatározásunk mellet. Hasznos tanácsokkal tud segíteni a leszokás alatt az étkezés és az új dohányfüst mentes környezet kialakításában. 
A dohányzás káros hatásainak bemutatása következtében egyre több ember próbál szabadulni a rabság alól. Sokszor sikertelen egy-egy kísérlet, de nem szabad kudarcként megélni. Inkább legyen az egy tanulási szakasz, amely segít eljutni a végleges leszokáshoz. Ha szükséges segítséget kell kérni.

Ha a magyarországi statisztikákat nézzük, akkor azt látjuk, hogy a 14 évesnél idősebb lakosság 34 százaléka dohányzik rendszeresen (a nők 28 és a férfiak 40 százaléka). Ez az EU országai közül az ötödik legrosszabb arány. Rendkívül rossz a helyzet a fiatalabb korosztályban, hiszen a húszévesnél fiatalabbak több mint 40 százaléka dohányzik. A dohányosok aránya összességében nemhogy csökkenne, hanem a nők és a fiatalok körében folyamatosan növekszik. A mai 16 éves korosztály 72 százaléka már kipróbálta a cigarettát, 16 százalékuk már függőnek mondható. A dolgozó felnőttek 53 százaléka és a fiataljaink 80 százaléka passzív dohányosként él, mert nem tudnak kiszabadulni a dohányfüstös környezetből. 

Túlzások nélkül is a dohányzással összefüggő betegségek következtében évente mintegy ötmillió ember hal meg szerte a világon, s ebből harmincezer Magyarországon, ami minden ötödik magyar halálesetét jelenti.

A dohányzás egészségkárosító hatásai széleskörűek. A dohányzás hatására jelentősen fokozódik a kardiovaszkuláris megbetegedések (hipertónia, érelmeszesedés, trombózis, angina, szívinfarktus, agyvérzés, agyi érelzáródás), egyes daganatok (tüdőrák, szájüregi daganatok, gégerák, nyelőcsőrák és hólyagrák) és az idült hörgőhurut-tüdőtágulás (COPD) kockázata.  Nagy hatást gyakorol a dohányzás a csontritkulás, a szürkehályog, a macula degeneráció megjelenésében is. Jelentős szövődménye a dohányzásnak a fertilitás csökkenése és az impotencia. A várandós anyák dohányzása nem csak a saját, de a magzat egészségét, életkilátásait is nagymértékben rontja. 

A dohányzás okozta betegségek megoszlása: kardiovaszkuláris megbetegedések (41%); tüdőrák (21%); COPD (13%); egyéb daganatok (13%); egyéb légzőszervi betegségek (6%); egyéb betegségek (7%). 

A tüdőrák halálozását tekintve Magyarország világelső, s ennek a betegségnek a több mint a 90 százalékát a dohányzás okozza. Az idült hörghurut és a tüdőtágulás (COPD) előfordulásának 80 százaléka függ össze a dohányzással. A szív és érrendszeri betegségek miatti halálesetek egynegyede is a dohányzás következményének tekinthető. A dohányzás megnöveli számos betegség gyakoriságát és súlyosbítja azok lefolyását is. Kettő- háromszor nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy dohányos szívinfarktusban hal meg a nem dohányzóhoz képest. A rendszeresen napi 20 szál cigarettát elszívók körében 15-ször gyakoribb a tüdőrák és 12-szer gyakoribb a COPD, mint a nemdohányzóknál. A kockázat sajnos egyenes arányosan növekszik a dohányzással töltött évek és a naponta elszívott cigaretták számával.

A leszokást követően változó mértékben és idő elteltével, de határozottan csökken az egyes súlyos betegségek kialakulásának kockázata. A szívinfarktus kockázata már egy év elteltével feleződik és öt év elteltével közelíti a nemdohányzók kockázatát. A tüdőrák esetében a feleződés ideje öt év és tíz-tizenöt év alatt közelíti meg a soha nem dohányzók kockázatát. A dohányzás abbahagyásának pozitív következményeit később még részletesebben ismertetjük. 

Van, hogy az elhatározás sokáig érlelődik, míg végül tett lesz belőle. Ezért írunk néhány motiváló gondolatot:

  1. A leszokást követően fokozatosan csökken a dohány által kiváltott betegségek esélye. Kisebb lesz az esélye, hogy tüdőrákot, szívrohamot vagy egyéb megbetegedést kapj.
  2. Megszűnik a reggeli kellemetlen hurutos köhögés.
  3. Jobb lesz a közérzeted, könnyebben kapsz majd levegőt is.
  4. Jobb lesz a fizikai teljesítőképességed.
  5. Nagyobb lesz a szexuális aktivitásod.
  6. Megszabadulsz egy káros és drága szenvedélytől.  
  7. Jobban fogod érezni az illatokat és intenzívebben érzed majd az ételek ízét.
  8. Nem fogsz ártani a családodnak a passzív dohányzás által.
  9. Több pénz marad a zsebedben, amit hasznosabban is elkölthetsz.
  10. Barátaid, családtagjaid elismerését is kiválthatja, hogy képes voltál letenni a cigit.

Fotó: HansMartinPaul / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja