A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mondjunk búcsút a fognyaki érzékenység okozta fájdalomnak

Családinet - 2017-07-28
Bár a fognyaki érzékenység egy apró problémának tűnik, ugyanakkor igen komoly fájdalmat okozhat. Egy jéghideg fagylalt, vagy üdítő elfogyasztását követően érzett kellemetlen érzés jelezheti a fognyaki érzékenység megjelenését. Egy speciális kezeléssel igen hamar orvosolni lehet ezt a problémát, mely így legalább egy évig nem fog jelentkezni újra.
Mondjunk búcsút a fognyaki érzékenység okozta fájdalomnak

Éles, nyilalló fájdalom képében jelentkezik a fognyaki érzékenység

„A fognyaki érzékenység kialakulása az íny visszahúzódásának következménye. Emiatt ugyanis szabaddá válik a fognyak, melyet nem véd zománc. Ez a terület sokkal érzékenyebb, mint a felszíni rész, mivel tele van apró dentin tubulusokkal” – fejti ki Dr. Benkő Krisztina az Oxygen Medical fog- és szájbetegségek szakorvosa. A dentin tubulusok apró, mikroszkópikus méretű csatornák, melyek az idegvégződésekig jutnak és vezetik a különböző érzékenységre utaló fájdalmat. Ilyenek lehetnek a hideg, vagy meleg ételek, a különböző savas dolgok, köztük az alma, a vörösbor, a narancslé. Már az is igen fájdalmas tud lenni, ha csak a fogkefe sörtéje hozzáér az érzékeny területhez. Erre a fájdalomra jellemző, hogy amilyen hamar jelentkezik, a behatás elmúltával meg is szűnik. Ugyanakkor rendkívül kellemetlen és fájó érzés, annak rövidsége ellenére. Mindez szerencsére hatásosan és jól kezelhető.


A fognyaki érzékenység kezelése

Minden kémiai szer, amely a fognyaki érzékenységet hivatott kezelni úgy hat, hogy gyakorlatilag lezárja a fent említett dentin tubulusokat. „A nagyon apró, szemmel nem is látható apró kis szemcsék eltömik ezeket, megakadályozva ezáltal, hogy a fájdalom eljusson az idegvégződésekig” – teszi hozzá Dr. Benkő Krisztina. Minden fogkrém, öblögető vagy egyéb készítmény, köztük az Oxygen Medicalban használt is, arra való, hogy ezeket a csatornákat lezárja.


Nagyon nehéz megelőzni a fognyaki érzékenység kialakulását

Bár nagyon nehéz megelőzni azt, hogy fognyaki érzékenység kialakuljon, három fontos dolgot érdemes említeni, melyekre odafigyelve tehetünk annak érdekében, hogy a fogíny visszahúzódjon. Elsőként ki kell emelni a helyes fogmosási technikát, ugyanis ha nem jó módszer szerint tisztíjuk fogainkat, azzal akár bajt is okozhatunk. Dr. Benkő Krisztina hangsúlyozta, hogy semmiképp se súroljuk és sikáljuk fogainkat. A fogmosási technikát illetően a legjobbak a „söprögető”, fel-le mozgások.  A legjobb, ha elektromos fogkefét választunk, s abból is olyat, amely megáll, ha a sörtéket túl erősen nyomnánk a fogainkra. Ugyanis az is árthat. A helyes fogmosási technikán kívül Dr. Benkő Krisztina elmondta, nagyon fontos, hogy rendes csücsök-barázda érintkezés legyen az alsó-felső fogak között. „Abban az esetben, ha egy fog túlterhelődik az is az íny visszahúzódását okozhatja. A lényeg, hogy egyenletes legyen a fogakat érő terhelés. Amennyiben ez nem így van, akkor fogszabályozással, vagy becsiszolásokkal és harapásemelő sínnel tudjuk az érintett fog tehermentesítését elérni” – teszi hozzá. Végül pedig elmondható, hogy a fogcsikorgatás és a fogszorítás is összefüggésben áll az íny visszahúzódásával. Elképzelhető, hogy sokan nem is tudnak erről a rossz szokásukról, mely éjjel, alvás közben jelentkezhet akár stressz hatására. Ám előfordulhat azért is, mert rosszul állnak a fogak, vagy mert egy fogeltávolítás következtében a többi fog elmozdult, így nem azt a fiziológiás terhelést kapja, melyre hivatott.
 

A kezelés gyors és legalább egy évig hat

A visszahúzódott fogíny okozta fájdalomra gyors és hatásos kezelés áll rendelkezésre. A fogkő-eltávolítást követően a leszárított felületeket a fogorvos vagy a dentálhigiénikus beecseteli, egy helyileg alkalmazandó, egyebek mellett fluoridot, kalciumot és foszfátot tartalmazó készítménnyel, mely a nyál hatására köt meg. A készítmény különböző - epres és mentolos – ízben is elérhető. Ezt követően négy órán át nem szabad sem enni, sem inni. A teljes kezelés mindössze egy pár percet vesz igénybe. Dr. Benkő Krisztina az Oxygen Medical fog-és szájbetegségek szakorvosa hozzátette, tejfehérje érzékenység esetén nem szabad használni. A kezelést követően a fájdalom megszűnik és a gyakorlat szerint egy évig nem jelentkezik újra.

Forrás: Oxygen Medical
Fotó: rgerber / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja