A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Neked is fáj a fogad, ha hideget/meleget iszol?

Családinet - 2014-09-05
Ha édes, sós, hideg, meleg étel fogyasztásakor vagy levegővételkor, fogmosáskor éles fájdalom nyilall fogunkba, a legfontosabb, hogy tartózkodjunk a savas ételek és italok fogyasztásától, mert a savak kioldják a fogfelszín kristály-állományát és jelentősen fokozzák a fognyaki érzékenységet. Továbbá válasszunk olyan fluorid tartalmú fogkrémet, ami csökkenti a fájdalmat.
Neked is fáj a fogad, ha hideget/meleget iszol?

Azt sem árt tudni, hogy sokat segít a cukormentes rágógumi használata is, amely amellett, hogy tökéletesen hozzásegít a fogakon képződött plakksavak semlegesítéséhez, a fogak tisztántartásához, a nyálmirigyműködését is stimulálja.  Ezzel a fájdalmas, sorvadt nyálkahártya védelme javul, hiszen a nyál olyan védőréteget képez, amely csökkenti az elvékonyodott nyálkahártya érzékenységét és hozzájárul a gyógyuláshoz.  Így a cukormentes rágógumik fogyasztása nem csupán a komfortérzetünket javítja, de elősegíti a savas bomlástermékek kimosását, és így a fogszuvasodás megelőzését is.

Gyakran fordul elő, hogy hideg italok, fagylalt fogyasztásakor hirtelen éles fájdalmat érzünk fogainkban. Máskor a villa érintése, vagy fogmosáskor lép fel éles, pár pillanatig tartó fájdalom. Ezt nevezzük fognyaki érzékenységnek. A szabaddá vált fognyak érzékenysége egyéni. Sokszor minimális ínyvisszahúzódás elviselhetetlen fognyaki érzékenységhez vezet, máskor pedig nagy felszínen szabaddá vált fognyak alig reagál ingerekre. Ritkán ínyvisszahúzódás nélkül is felléphet fokozott fognyaki érzékenység. Ennek leggyakoribb oka az, hogy a fognyakon a zománc-cement találkozás nem tökéletes, a dentin (zománc alatti szövet) fedetlenül marad. Ugyancsak fokozott fognyaki érzékenység alakulhat ki koronák mentén is, ha a széli zárás nem tökéletes és fogfelszínek szabadon maradnak.

A fognyaki érzékenység mechanizmusa teljes egészében még ma sem tisztázott. A fogak koronáját üvegszerű szövet, a zománc borítja. Ez jól szigetel, és ennek köszönhetően elviseljük a hideg vagy meleg ingereket a szánkban. A dentinben vannak olyan rostok és mikrométer nagyságú csatornák, amik vezetik az ingert a fogpulpába (köznyelven fogidegbe). A pulpa nagyon érzékeny, idegágakban gazdag szövet és hevesen reagál minden ingerre. A szuvas fogak is azért olyan érzékenyek, mert a szabaddá vált dentin közvetíti az ingereket a fogpulpába. A dentin fájdalomérző reakcióinak magyarázatára több elmélet született.   A legelfogadottabb elmélet szerint a dentinben lévő millió kis csatornában inger hatására folyadék vándorol, és ez közvetíti a fájdalmat. Ezért van az, hogy nem csak hidegre vagy melegre, de csokoládé vagy nagyon tömény sós ételek fogyasztásakor is hasonló fájdalom léphet fel.

Amennyiben a fogideg csatornákat valamilyen speciális anyaggal elzárjuk, a fognyaki érzékenység csökken vagy meg is szűnik. 

Ezért az utóbbi évtizedekben a dentin csatornát elzáró, valamint a kalcium oldékonyságot csökkentő anyagokat adtak fogkrémekhez, szájvizekhez és ez jó eredményhez vezetett. Ilyen anyag a fluorid, amely a fog kristályszerkezetébe épülve szűkíti a csatornákat.

Mit tehetünk akkor, ha levegővételkor, vagy ételek fogyasztásakor, ill. fogmosáskor éles fájdalom nyilall fogunkba? Első és legfontosabb, hogy tartózkodjunk a savas ételek és italok fogyasztásától, mert a savak kioldják a fogfelszín kristály-állományát és jelentősen fokozzák az érzékenységet. A másik teendő, hogy olyan fognyaki érzékenységet csökkentő fogkrémet választunk, ami csökkenti a fájdalmat. Azt sem árt tudni, hogy sokat segít a cukormentes rágógumi használata is, amely amellett, hogy tökéletesen hozzásegít a fogakon képződött plakksavak semlegesítéséhez, a fogak tisztántartásához, a nyálmirigyműködését is stimulálja.  Ezzel a fájdalmas, sorvadt nyálkahártya védelme javul, hiszen a nyál olyan védőréteget képez, amely csökkenti az elvékonyodott nyálkahártya érzékenységét és hozzájárul a gyógyuláshoz.

Amennyiben tartósabb fájdalmat érzünk, ami nem szűnik meg az inger elmúltával, forduljunk fogorvoshoz.

Dr. Gera István, Magyar Fogorvosok Egyesülete   

 További információkért látogasson el a www.szajharmonia.hu weboldalra!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja