SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tények és tévhitek a lázcsillapításról

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-12-16
 [X]

Napjainkban annyi különböző "csodatrükk" létezik arra az esetre, ha belázasodik egy gyermek, hogy anyuka-apuka legyen a talpán, aki eligazodik a különféle módszerek, iránymutatások között.
Összegyűjtöttük, mely tanácsok a követendők, és melyek nem, ha felszalad az a bizonyos higanyszál.
Tények és tévhitek a lázcsillapításról


Tévhit: Minden lázmérő eszköz egyformán megbízható

A legtöbb orvos még mindig a régi, jól ismert higanyos üveg lázmérőre esküszik. Tagadhatatlanul megbízhatóak, mivel egyszerű elven működnek, azonban könnyen eltörnek, a szétguruló higanycseppek pedig mérgezőek, nem is beszélve a veszélyes üvegszilánkokról.

Léteznek műanyaggal kombinált és nem higanyos lázmérők is, azonban azok anyaga nem vezeti olyan jól a hőt, mint az üveg vagy a fém.

A digitális lázmérők általában megbízhatóak, bár az olcsóbb darabok sajnos tévedhetnek, megzavarodhatnak néha, elromolhat a kijelző, lemerülhet az elem, tehát több a hibalehetőség. A legbiztosabb eredményt a fülhőmérők, vagy az infratechnológiás, érintésmentes lázmérők adják, bár ezeknek sajnos az áruk sem alacsony. A lázjelző lapkák, matricák pontos értéket nem adnak, ezért egy ilyen darab nem elegendő a diagnózishoz.
 

Tévhit: A legkisebb hőemelkedést is azonnal csillapítani kell

Az emberi test normális hőmérséklete nem 36,6 °C, ahogy azt a nagyszüleink mondogatták. Napszaktól, évszaktól, környezeti hőmérséklettől függően - vagy akár a frontok hatására is – 36,5 és 37,2 között ingadozhat. E határokon belül a mért hőfok teljesen megfelelő és átlagosnak mondható, minden életkorban.

Még mindig tartja magát a néphit, miszerint a 36,6 °C fölötti testhő már láznak számít, ha pedig a 37-et átlépi, mindenképpen be kell avatkozni. Ma már eltolódtak ezek a határok, elsősorban azt kell figyelembe venni, hogyan érzi magát a beteg.
 

Tévhit: A láz jó és egyáltalán nem kell csillapítani

A fenti tévhit ellentettje. Mivel a lázzal kapcsolatos irányelvek gyökeres változáson mentek keresztül az elmúlt években Magyarországon, sokan ezzel is átesnek a ló túloldalára. Való igaz, hogy a magas testhőmérséklet önmagában nem betegség és nem is ártalmas – nem fő meg tőle az agyunk, nem dobják ki a sejtek a fehérjét, és így tovább. Azonban nem igaz, hogy semmilyen körülmények között nem szabad tenni ellene.

Ha a lázas egyén – főként, ha gyermekről van szó – rosszul érzi magát, bágyadt, szédül, vagy fájdalmai vannak, nem szabad késlekedni a beavatkozással.
 

Tévhit: Mindegy, hol mérjük a lázat

Testünk hőmérséklete nem mindenhol azonos. Földünkhöz, vagy egy tál hűlő pudinghoz is hasonlíthatjuk – ezek közös jellemzője, hogy a külsején hidegebb (köpenyhőmérséklet), mint a belsejében (maghőmérséklet). Ezért a felszínen, a bőrön (hónaljban, homlokon) mért hőmérséklet egy fél fokkal mindig alacsonyabb, mint a test belsejében (szájban, végbélben) mért hőmérséklet. Az utóbbiakból mindig ki kell vonni 0,5 °C fokot. Mivel a gyermekek lázát még mindig a végbélben a legegyszerűbb mérni, ezt tartsuk szem előtt az érték leolvasásánál!
 

Tévhit: A lázas beteget agresszív hűtéssel kell kezelni

Nagyon régi gyakorlat, s bár kissé idejétmúlt, még mindig tartja magát: az erős hűtés, priznicelés. Ehhez a testet vagy a törzset hideg vizes törölközőbe csavarták, hűtőfürdőbe tették a beteget, extrém esetben még jégfürdőről is lehetett hallani.
A hirtelen hideg azonban amellett, hogy sokkot okozhat, erős stresszt vált ki és fokozza a hidegrázást, ami amúgy is rettentő kellemetlen érzés. Lázas állapotnál a legfontosabb a beteg komfortérzetének növelése és fenntartása, ehhez pedig semmiképp nem járul hozzá az, ha szegény gyerek úgy reszket, hogy megreccsen alatta az ágy. A hűtőfürdő alkalmazható, de semmiképp sem hideg vízben vacogást értünk alatta, mindössze a testmeleg, 37 fokos vizet hűtjük apránként pár fokkal.
 

Tévhit: A lázcsillapító kezeli a betegséget is

Többek közt ez a tévedés az, ami miatt egyre több orvos kezdett pálcát törni a lázcsillapítás felett. Sokan ugyanis elfeledkeznek róla – mind a mai napig, a felvilágosult, internettel ellátott, tájékozott világban is –, hogy nincs megoldva a probléma azzal, ha lenyomjuk a lázat.
Gyakran előfordul, hogy egy-két pirulával leküzdjük a lázat, majd visszamegyünk dolgozni, visszavisszük a gyerekeket suliba, oviba. Ezzel akár komoly hibát is elkövethetünk, mivel a láz minden esetben jelez valamit. A lázas állapotról mindenképpen konzultáljunk orvossal, mielőtt kezeljük, és ne feledjük: a láz csupán tünet. Az okát kell felderíteni, ha meg akarunk szabadulni tőle.
 

Tévhit: A gyerekek láza nem csillapítható gyógyszeresen

Nagyszüleink idejében a gyógyszertári kínálat nem volt olyan gazdag, mint manapság. Ha mindenképp gyógyszerrel kellett kezelni egy gyermeket, egy-két generációval ezelőtt a felezgetés, negyedelés volt az egyetlen mód az otthoni kezelésre – bizonyára mindenkinek van legalább egy emléke a két kanál között porrá tört keserű tablettákról.
Ma már jóval egyszerűbb dolgunk van, hiszen megjelentek a piacon a kicsiknek való gyógyszerek. Ezek kifejezetten gyermekek számára lettek megalkotva: bár a hatóanyaguk gyakran ugyanaz, mint a „felnőtt gyógyszereké”, de a gyerekek testtömegére vannak kalkulálva.
A kanalas orvosságokat egyszerűen beadhatjuk, s ma már az ízük sem rossz, mint a régi gyógyszereké, sőt: olyan finomak, hogy érdemes ideje korán tisztázni a csemeténkkel, hogy ez nem édesség, vagy nasi. Az eleve oldott hatóanyagok pedig gyorsabban hatnak, mint ha tablettaként vennék be azt a kicsik.
 

Tények a lázról:

A láz nem betegség. Mindössze egy tünet, a test reakciója valamilyen fertőzésre, vírusra. Testünk ezzel jelzi, hogy baj van, és addig is, míg tőlünk és orvosunktól segítséget kap, a lázzal harcol a betegség ellen.

A láz rossz hírét a kísérő tüneteknek köszönheti, illetve annak, hogy rendszerint súlyos lefolyású betegségekkel jár együtt – ezek viszont már kárt okoznak, ezért vegyük komolyan a test figyelmeztetését!

Az orvossal való találkozásig pedig legfontosabb a pihenés és a beteg komfortérzete. Ha el tud aludni a beteg – főleg, ha gyermek –, ne ébresszük fel azért, hogy megmérjük a lázát. Alvás közben regenerálódik a szervezete, és úgyis felébred, amikor kellemetlenül érzi magát - ha például fájdalmai vannak, vagy egyszerűen csak melege van/fázik. Bizonyára gyermekünk is jelezni fogja, ha rosszul van, ráérünk akkor beadni a gyógyszert - a modern készítmények igen gyorsan hatnak.

Mindig vegyük komolyan a magas láz üzenetét. Ha betartjuk az orvosi utasításokat, minden bizonnyal hamar túl leszünk a betegségen.

Fotó: Kryzhov/BIGSTOCK

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja