SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fejfájós gyerekek: létezik-e frontérzékenység gyerekkorban?

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-12-06
 [X]

Sűrűn emlegetjük a frontokat, amikor gyermekeink nyűgösebbek, akaratosabbak, esetleg virgoncabbak a szokásosnál, vagy épp fájdalomra panaszkodnak.
Vajon tényleg létezik frontérzékenység már gyerekkorban is, vagy ez csak egy tévhit lenne? Utánajártunk.
Fejfájós gyerekek: létezik-e frontérzékenység gyerekkorban?

Közismert tény, hogy az időjárás változására minden élő szervezet reagál. A leglátványosabb mutatványokat a növények produkálják: a tökéletes szárazságtól a buján zöldellő levelek és dúsan nyíló virágok szépségéig bármire képesek attól függően, milyen az idő. Ez azonban nem csak rájuk igaz.
Persze a sünik és a medvék téli álmáról mindenki tud, vagy arról, hogy szőrös háziállataink, a kutyák, macskák dúsabb bundát növesztenek a közelgő hideg hatására. Az alacsonyan szálló fecskékkel is találkozott már mindenki, azt azonban már kevesebben tudják, hogy párás időben a macska vakarózik, jégeső előtt a disznók remegnek, vagy, hogy a tücskök gyorsabban ciripelnek melegben, mint hidegben.
A felnőtt emberek is megérzik a közelgő időjárás változást, az általános levertségtől az erős migrénes rohamokig széles a reakciók skálája. Ha pedig minden élő szervezet produkál valamilyen, az időjárással összefüggő tünetet… miért pont a gyerekek lennének kivételek?

Határozott válasz még nem született arra, hogy valóban érzékenyek-e a kicsik az időjárás változásaira, bár a „népi megfigyelések” szerint egyértelműen igen. Hogy a gyerekek valóban nem bírják-e például a szelet, azt egy átfogó – akár több országra, eltérő éghajlatokra kiterjedő - vizsgálat tudná csak igazolni.
Egy magyar csapat viszont pár éve elvégzett egy kutatást 29 óvodáscsoport részvételével. Vizsgálatukhoz részletes kérdőívet osztottak ki az óvó néniknek, arra kérték őket, értékeljék a gyerekeket minden nap, figyelmük, aktivitásuk, viselkedésük, pihenési szokásaik szerint egy hónapon át.

Voltak olyan területek – például a délutáni alvás –, ahol nem történt számot tevő eltérés. A vizsgálat ellenben elég egyértelműen kimutatta, hogy meleg front idején a gyerekek nyugodtabbak és jobban betartják a szabályokat, míg lehűlések közeledtével hajlamosabbá válnak agresszív megnyilvánulásokra, türelmetlenségre.

Érdekes, hogy a legnagyobb eltéréseket a szabadjáték közben produkálták a gyerekek ezeken a területeken – tehát olyankor érezték kellemetlenül magukat, és keletkezett bennük feszültség, amikor az óvodai napirendjük a legnagyobb szabadságot, nyugalmat engedte meg. Talán - a felnőttekhez hasonlóan - amíg teljesíteniük kell, észre sem veszik, hogy nem érzik komfortosan magukat – hasonlóan ahhoz, mint mikor mi a munkából hazaérve döbbenünk rá, hogy egész nap kerülget egy fejgörcs, vagy hogy nem ittunk egy kortyot sem és szomjasak vagyunk: csak akkor tűnik fel, hogy valami hibádzik, ha kissé elengedhetjük magukat.

Minden anyuka ismeri azt a helyzetet, amikor a csemetéje viselkedése megváltozik, és akárhonnan nézzük, látszólag nincs magyarázat a nyűgösségre, kedvetlenségre, étvágytalanságra vagy szertelenségre. Talán a frontok változásához lehet köze ennek a jelenségnek is.
Azért nehéz e kérdésnek a vizsgálata, mert az egészen kicsi gyerekek nem tudják elmondani, hogy mi zavarja őket, de ha nincs konkrétan behatárolható fájdalom, még a nagyobbacska óvodások, kisiskolások számára is nehézség megfogalmazni, valójában mit éreznek. Az általános rossz közérzet, diszkomfort nehezen megfogható a kicsik számára.

A már beszélni tudó lurkók általában egyetlen tünetet tudnak megfogalmazni, ami a meteorológiával összefüggésbe hozható, ez pedig a fejfájás. Lássuk lehetséges okait, típusait.
 

A gyerekkori fejfájás lehetséges okai

 

  • Természetesen először a sérülést kell kizárnunk. Ha a gyerek beütötte a fejét és később nem múló, nem csillapítható fejfájás jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz, hogy kizárhassa az agyrázkódást, vérömlenyt.
  • A különböző vírusos megbetegedések, influenza, de akár egy megfázás is okozhat fájdalmat, amikor szegény kis betegnek váladékkal van tele az arcürege, homloka. A magas láz és a fájdalmak is kéz a kézben járnak, ezért mindenképp vegyük végig az egyéb tüneteket.
  • A stressz éppúgy kiválthat fejfájást a gyerekeknél, ahogy a felnőtteknél. Ha dolgozatok, vizsgák, fellépések előtt rendszeresen megfájdul a gyermekünk feje, valószínűleg az idegeskedés az oka, ez pedig a vérnyomással függhet össze.
  • A migrénes fejfájás sajnos éppúgy előfordulhat a gyermekeknél, mint szüleiknél. A migrénre való hajlam ugyanis örökölhető: ha a szülők maguk is küzdenek ezzel a problémával, joggal gyanakodhatunk, hogy ez okozza a gyermek panaszait is. Ebben az esetben többnyire nem csak a fejfájással nézünk szembe - a kicsi fájlalhatja a hasát, hányingere lehet sőt, hányhat is.
    Emiatt könnyű összetéveszteni más betegségekkel. Legyünk résen, ha gyakran ismétlődik a fejfájás és állandó kísérő tünetei vannak. Említsük meg a gyermekorvosnak, ha a családban előfordult migrén.
  • A részképesség-zavar is okozhat fejfájást.
  • A gyermekkori has- és fejfájás hátterében hisztamin intolerancia is állhat.
  • A folyadékhiány is okozhat fejfájást.

Mindig alaposan kérdezzük ki a gyermekünket: mennyire fáj, a feje melyik részén? Milyen érzés? Gyűjtsük össze a különféle lehetőségeket: mintha egy kiskalapács csapkodná, mintha nyomná valami, mintha megütötte volna… saját fejfájásainkból kiindulva, a kis beteggel közösen írjuk körül a fájdalom természetét, az ugyanis utalhat a kiváltó okokra. A diagnózishoz az orvos számára fontos információk, hogy lüktető vagy nyomó, szimmetrikus vagy egyoldali a fájdalom.

A legfontosabb, hogy kifigyeljük a fejfájás „szokásait”. Mikor, milyen gyakorisággal, intenzitással jelentkezik, összeköthető-e valamivel: eseményekkel, valamilyen étellel-itallal (néhány üdítő adalékanyaga, vagy a bennük lévő édesítőszer, cukor vagy koffein is kiválthat fejfájást), esetleg kíséri-e valamilyen egyéb tünet.
Az sem mindegy, hogy egyformák-e ezek a fájdalmak, ugyanott, ugyanolyan formában jelentkeznek-e. Természetesen a gyakori, visszatérő fejgörcsöket ki kell vizsgáltatnunk, az aktuálisan jelentkező helyzetet azonban megoldja egy kis adag, gyermekeknek való fájdalomcsillapító. Hosszú távon nem megoldás pusztán a tüneti kezelés, de semmiképp ne hagyjuk gyermekünket szenvedni.
Ha megtudtuk tőle, amit lehet, a fájdalmait illetően, akkor kezeljük a fejfájást! Az orvosnál tett látogatás remélhetőleg megoldja a gondot, sokszor csak egy kis vitaminhiány az okozója minden bajnak, ez pedig egy egyszerű vérvétellel is kideríthető. Azonban csak akkor, ha nem intézzük el egy legyintéssel a dolgot - frontok ide vagy oda, mindig vegyük komolyan a gyermekkori fejfájást.

Fotó: mintchipdesigns/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja