SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hat eset, amikor érdemes ellenőriztetni a D-vitamin szintünket

Családinet [cikkei] - 2016-11-30
A tél beköszöntével egyre inkább előtérbe kerül a megfelelő D-vitamin szint, ugyanis csökkent mennyisége következtében nem csupán a szervezetünk védekező képessége romlik, de gyermekeknél csontfejlődési rendellenesség alakulhat ki, ráadásul kutatások szerint a D-vitamin hiánya megnöveli a mellrák kialakulásának kockázatát is. Hogy pontosan milyen esetekben érdemes ellenőriztetni a vitamin szintünket, arról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont felnőtt és gyermek endokrinológusát kérdeztük.
Hat eset, amikor érdemes ellenőriztetni a D-vitamin szintünket

1. Szénhidrát háztartás zavarai

A D-vitamin valójában egy hormonszerű anyag, ami komoly befolyást gyakorol az szénhidrát háztartásra is. A napjainkban már szinte a népbetegségnek számító inzulinrezisztencia (IR), valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását bizonyítottan elősegíti a D-vitamin hiánya, ezért ezek fennállásakor érdemes meggyőződnie szintjéről! Amennyiben igazolódik a hiány, úgy fontos a mielőbbi vitaminpótlás, hiszen ez hozzájárulhat az értékek javulásához és az állapot romlásának elkerüléséhez.
 

2. Túlsúly

A túlsúly rendszerint a nem megfelelő életmód következménye, ám kutatások szerint a D-vitamin hiánya szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy többet mutasson a mérleg nyelve. Ennek oka, hogy a vitamin segít a zsírégetésben, ráadásul csökkenti az éhségérzetet is. Hogy pontosan hogy függ össze a túlsúly a D-vitaminnal, egyelőre nem tudni, ám a tudósok szerint a zsírsejteken D-vitamin receptorok találhatóak, melyek közlik a sejtekkel, hogy mi történjen a zsírral: égessék el, vagy inkább tárolják. Így tehát amennyiben nem vagyunk képesek leadni a súlyfeleslegünkből, akkor érdemes vérvételre mennünk, már csak azért is, mert a D-vitamin hiánya gyakran társul IR-rel, illetve diabetes- szel, melyek az esetek többségében szintén túlsúllyal járnak.
 

3. Állandó betegeskedés

Sokan úgy gondolják, az immunrendszer támogatásához elegendő a megemelt C-vitamin bevitel. Pedig a D-vitamin legalább olyan fontos a szervezet védekezőképességének erősítéséhez, mint az aszkorbinsav, ugyanis a T-sejtek aktiválódásához megfelelő mennyiségű D-vitaminra van szükség. Ezért amennyiben nem tudunk, vagy gyermekünk nem tud kikeveredni a megfázásból, vagy állandóan visszaesünk, úgy lehet, hogy a vitamin hiánya okozza - mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont felnőtt és gyermek endokrinológusa.
 

4. Depresszió

A nyári napsütésben az emberek általában boldogabban és kiegyensúlyozottabbak, mint a borongós, téli hónapokban. Ennek hátterében gyakran a D-vitamin hiánya húzódik meg, hiszen napsütés híján nem tud megfelelő mennyiségben termelődni. Holland tudósok szerint a depressziós embereknél gyakrabban áll fenn a hiányállapot (nem véletlenül vagyunk kedvetlenebbek télen), ezért ha úgy érezzük, fásultak vagyunk és már egy ideje rossz a hangulatunk, érdemes vérvételre menni, ahol ellenőrzik a D-vitamin szintjét is!
 

5. Csontritkulás esetén

A csontok egészségéhez elengedhetetlen a kalcium megfelelő beépülése. Ezért sokat nyúlnak egy bizonyos kor után kalciumtartalmú étrendkiegészítőkhöz, ám azt csak kevesen tudják, hogy a kalcium hatása D-vitamin jelenléte nélkül romlik, ugyanis a vitaminnak nagy szerepe van a kalcium felszívódásában és beépülésében.
 

6. Kerüljük el a túladagolást

Zsírban oldódó vitaminként a D-vitamin bizony túl lehet adagolni, aminek súlyos következményei lehetnek. Éppen ezért még mielőtt vitaminkészítményhez nyúlnánk, fontos, hogy vérvétel útján győződjünk meg a D-vitamin mennyiségéről, és konzultáljunk szakemberrel, hogy pontosan milyen dózisban szükséges pótolni!

Forrás: Budai Endokrinközpont
Fotó: Kroma Kromalski/FREEIMAGES

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja