SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan kerülhető el a kiszáradás?
Különösen figyeljünk oda a beteg gyerek folyadékpótlására

Családinet [cikkei] - 2016-03-09
Tél végén a vitaminraktáraink kiürülésével könnyebben terjed az influenza és gyakran törnek ki egyéb, vírusos eredetű járványok. A legtöbb veszélynek talán a közösségbe járó gyerekek vannak kitéve, nem ritka, hogy egy óvodás csoporton vagy iskolás osztályon végigsöpör egy betegség.
Hogyan kerülhető el a kiszáradás?
Különösen figyeljünk oda a beteg gyerek folyadékpótlására

A felső légúti megbetegedés mellett a leggyakoribbak a hányással és hasmenéssel járó fertőzések. Különösen ez utóbbinál nő meg a kiszáradás veszélye, ami gyerekek esetében nagyon rövid idő alatt veszélyes mértékűvé válhat.    

A felnőttek és a gyermekek vízháztartását összehasonlítva azt állapíthatjuk meg, hogy a gyermekek, különösen a csecsemők testének víztartalma jóval magasabb, körülbelül 75%. Ez az arány felnőtt korra 50-60%-ra csökken. A gyermekek esetében ráadásul nem csak a légzéssel, a vizeletürítéssel és az izzadással távozó folyadékot kell pótolni, hanem a növekedés folyadékigényét is. Míg a felnőttek tudatosabbak a folyadékpótlás tekintetében, addig a gyerekek gyakran elfelejtenek inni, ha belefeledkeznek a játékba, vagy korlátozottabban jutnak hozzá a folyadékhoz. Ezért kell a szülőknek odafigyelni arra, hogy nagy melegben és különösen betegség idején megfelelő legyen a folyadékbevitelük.
 

Mennyit igyon a gyerek?

A felnőtt férfiaknak szóló 2,5 liter, a nőkre vonatkozó 2 liter napi folyadékbeviteli ajánláshoz képest egy 1-2 éves gyermeknek 1,2 liter, míg a 4-8 éveseknek 1,6 liter folyadék a napi ajánlott mennyiség.

A napi folyadékigény azonban lázas megbetegedéseknél és különösen a hányással, hasmenéssel járó fertőzéseknél megnövekedhet, hisz az ezekkel járó folyadékveszteséget is pótolni kell, ellenkező esetben könnyen kiszáradhat a beteg gyerek – mondja dr. Torzsa Péter háziorvos. – A hasmenés leggyakoribb okozóiként a rotavírust, a norovírust és egyéb bakteriális fertőzéseket tartjuk számon, de egyéb tényezők is járhatnak ilyen tünetekkel, mint az ételallergia (laktóz intolerancia, lisztérzékenység), a krónikus betegségek, a sugárkezelés vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásai.”
 

Melyek a kiszáradás jelei?
 

  • Figyeljünk oda a testsúlyra! Ha a beteg fogyása nem lépi túl a testtömeg 3%-át és nem tapasztalunk egyéb tünetet (pl. nagyfokú bágyadtság, görcs) vagy szokatlan változást a testi működésekben, akkor valószínűleg nem kell kiszáradástól tartani. A 3-9% közötti testtömeg-veszteség már enyhe vagy közepes, 9% fölött pedig súlyos kiszáradást jelezhet.
  • Hideg végtagok, sötéten árnyékolt, mélyen beesett szemek, száraz, cserepes ajkak is utalhatnak kiszáradásra.
  • Csecsemőknél érdemes gondolni a kiszáradásra akkor is, ha kevesebb pelenka fogy.   


Mit tegyünk a kiszáradás ellen:
 

  • Tudatosan figyeljünk oda a folyadékpótlásra! Enyhe vagy közepes fokú kiszáradás esetén 50 ml/kg folyadékot adjunk a testsúlynak megfelelően. Súlyos kiszáradás esetén kórházi ellátásra és intravénás folyadékpótlásra van szükség. 
  • A változatosság megkönnyíti a folyadékpótlást! Rendszeresen kínáljunk a víz mellett többféle italt, pl. világosra főzött teát, tejet vagy higított gyümölcslevet.
  • Ajánlott kis mennyiségben az olyan kedvelt ételek kínálása, amelyeknek magas a víztartalma pl. leves, tészta szósszal, joghurt, puding, jégkrém, fagylalt.
  • Hasmenés esetén nem csak az elvesztett vizet, de az ásványi anyagokat is pótolni kell. Ebben segíthet a levesek, mártások, főzelékek, szószok sótartalma, vagy a sót is tartalmazó, gyógyszertárban beszerezhető rehidráló folyadék.

Fotó: www.flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja