SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pattanás a fehér kenyértől?

Családinet [cikkei] - 2016-01-04
Közismert, hogy bizonyos élelmiszerek fokozzák a pattanás-hajlamot, de kevesen hozzák ezt összefüggésbe a glikémiás index-szel. Dr. Pellion Szilvia, az Oxygen Medical esztétikai bőrgyógyásza a lehetséges kapcsolatról és a megoldási lehetőségekről beszélt.
Pattanás a fehér kenyértől?

Pattanás a burgonyától?  

A pattanásosság nagyon gyakori jelenség, és bár elsősorban kamaszkorban jelentkezik, egyre nagyobb arányban jelentkezik felnőttkorban is. Különösen az arcon lévő aknék lehetnek zavaróak, bizonyos kutatások szerint a szociális, érzelmi és pszichológiai hatásuk olyan komoly betegségek hatásaival vetekednek, mint az epilepszia, a cukorbetegség vagy a psoriasis. Éppen ezért a pattanásoktól szenvedőknek nagyon figyelniük kell arra, milyen étrendet követnek.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a csokoládé, a mogyoró vagy a zsíros, olajos, túl fűszeres ételek kiválthatják a pattanásokat, de most a University of Hull kutatásában arra a megállapításra jutott, hogy a magas glikémiás indexű élelmiszerek és a tej ronthat a bőr állapotán – bár eredményüket még további vizsgálatoknak is meg kell erősíteni. A glikémiás index 0-tól 100-ig terjedő skálán mozog, és ötvenes érték fölött beszélhetünk magas számról. Az ilyen típusú ételek, mint a fehér kenyér, a burgonya és természetesen a cukor hirtelen megemelik a szervezet vércukorszintjét, szénhidráttartalmuk gyorsan felszívódik. Ellenben az alacsony glikémiás indexű ennivalók - mint a legtöbb zöldség, gyümölcs, babfélék, sőt a 70 százaléknál magasabb kakaótartalmú étcsokoládék - csak lassan emelik meg a vércukorszintet, így az inzulin-kiválasztás is csekély lesz. A nagy mennyiségű inzulin kiválasztása ugyanis elősegíti elő a zsírok elraktározását, és ezzel a túlsúlyt, emellett összefüggésbe hozható a pattanások kialakulásával is. 
 

A bőrgyógyász segíthet

Az akne az esetek döntő többségében valamilyen kezeléssel gyógyítható, bár a gyógyulás többnyire elhúzódó. Jó eredményt lehet elérni külsőleg alkalmazható szerekkel, ezek különböző szárító hatású, faggyútermelést csökkentő, vagy antibiotikum tartalmú ecsetelők, rázófolyadékok, krémek. 

Ha szükséges a belsőleges terápia is, három gyógyszercsoporttal lehet számolni: antibiotikumok, hormonok és retinoidok. Ezek természetesen receptköteles készítmények, csak orvos írhatja fel őket. Az antibiotikumok csökkentik a baktériumok számát, és ezáltal a gyulladásos reakciót. Nem mindegyik antibiotikum alkalmas azonban az akne kezelésére, a hatékony gyógyszer megválasztása, felírása bőrgyógyász szakorvos feladata. A hormonális kezelés főként fogamzásgátló tablettákkal valósulhat meg, amelyek főleg a fokozott faggyútermelést csökkentik, és súlyosabb aknés betegeknél lehet alkalmazni, főként, ha nem reagáltak megfelelően a hagyományos terápiákra. A döntés csakis orvosi feladat lehet.  

- Pattanások, kitágult pórusok, aknés hegek, fokozott faggyútermelés ellen nagyon jól beválik a dermaroller, amellyel még fiatalítható is a bőr. A dermaroller egy apró tűket tartalmazó henger, melynek orvosi változatában a tűhosszúság 1,5 mm, ezáltal a bőr mélyebb rétegeibe hatol. Általában 4 kezelés javasolt, 3-4 hetes intervallumokban– mondja dr. Pellion Szilvia, az Oxygen Medical esztétikai bőrgyógyásza. – A mikrosérülések önmagukban is fokozzák a kollagénszintézist, de a kezelés hatékonyságát tovább lehet növelni, ha közben különféle összetételű mezoterápiás szereket (hialuronsav, vitaminok, revitalizáló anyagok, akne ellenes készítmények) kenünk a páciens bőrére, így az apró tűszúrások helyén hatóanyag is bejuttatható. A kezelést követően egyből javul a bőr állaga,  a hosszú távú hatás azonban kb. két hónap múlva jelentkezik, amikor beindul a kollagén szintézis. A kezelések során a faggyútermelés csökken, az aknés hegek javulnak, sőt, a korábbi pattanások bebarnult helyei is világosodnak, miközben a ráncok is kisimulnak. 

Forrás: www.oxygenmedical.hu 
Fotó: vladimirfloyd / 123RF Stock fotó

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja